hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Podnikanie

Rebríček najbohatších Slovákov: kto si polepšil a komu pandémia ublížila najviac?

Magazín Forbes zostavil rebríček najbohatších biznismenov zo Slovenska.

Martina Havranová
6. 10. 2021 8:34 Čas čítania: 4:43
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Podnikanie
0
Martina Havranová
6. 10. 2021 8:34
Čas čítania: 4:43

Rebríček najbohatších Slovákov: kto si polepšil a komu pandémia ublížila najviac?

Magazín Forbes zostavil rebríček najbohatších biznismenov zo Slovenska.

Martina Havranová
6. október 2021, 8:34
Čas čítania: 4:43
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Majetok najbohatších ľudí Slovenska prvýkrát presiahol hranicu 12 miliárd eur. Dianie v roku 2020 a pandémia ekonomike nepriali, majetok bohatých ľudí sa však napriek tomu zväčšil. Hovorí o tom aktuálne deviaty rebríček 32 najbohatších ľudí Slovenska 2021 podľa magazínu Forbes.

 

Ivan Chrenko.
Ivan Chrenko. Zdroj: HB Reavis

1. Ivan Chrenko

Majetok: 1,5 miliardy €

Ivan Chrenko už pravidelne kraľuje rebríčku najbohatších Slovákov. Je majoritným vlastníkom developerskej skupiny HB Reavis, ktorá sa špecializuje najmä na budovanie kancelárskych priestorov. V roku 2020 sa jeho skupina dostala do straty 184 miliónov, čo bola prvá strata za desaťročie. Napriek tomu si udržal prvenstvo v rebríčku. Krízový rok oneskoril dokončenie niektorých projektov, ako napríklad otvorenie stanice Nivy.

 

Stanicu mali otvoriť už vlani, nakoniec sa tak stalo až minulý týždeň. Rok 2021 je pre skupinu HB Reavis zatiaľ omnoho priaznivejší. Úspešne napreduje projekt najvyššej budovy v Európe – vo Varšave –, v Berlíne pracuje na projekte Dstrct a pre bratislavský kancelársky projekt Apollo získali veľkého nájomníka IBM.

Na mieste dočasnej autobusovej stanice Nivy plánujú postaviť svoj prvý bytový projekt. V Londýne napredujú s projektom kancelárskych priestorov Waterloo, ktorého hodnota sa v budúcnosti môže vyšplhať až na 2,4 miliardy eur. Okrem developerskej skupiny pôsobí Chrenko aj ako investor v startupe Exponea a vo finančnom poradenstve Finax, v prípade ktorého ako investor dosiahol majoritu.

 

Zdroj: TASR/Martin Baumann

2. Jaroslav Haščák

Majetok: 1 miliarda €

Jaroslav Haščák sa začiatkom decembra vzdal funkcie managing directora Penta Investments a zostal partnerom. Jeho podiel má postupne prebrať fond vytvorený v Českej republike s tromi beneficientmi, manželkou Valériou a dvomi deťmi. Medzi najziskovejšie odvetvia Penta Investments patrí silná zdravotnícka retailová divízia Dr. Max, stávková spoločnosť Fortuna Entertaiment Group a realitná spoločnosť Penta Real Estate.

 

V roku 2020 sa skupine podarilo dostavať bytové projekty v Bratislave a Prahe (Sky Park, Waltrovka, Terrace). V segmente kancelárií sa im podarilo predať projekt Churchill Square v hodnote viac ako 150 miliónov eur. Skupine sa menej darilo v odvetviach retailu, zdravotníctva a priemyslu. Ich sieť nemocníc Penta Hospitals zasiahla pandémia a poisťovňa Dôvera vygenerovala stratu 27 miliónov. Spracovateľa mäsa Mecom, ktorého kúpu Haščák označil za svoju najväčšiu chybu, skupina predala americkej spoločnosti Smithfield Foods. 

 

 

Na snímke majiteľ meštianskeho radového domu v Trnave Miroslav Trnka.
Na snímke majiteľ meštianskeho radového domu v Trnave Miroslav Trnka. Zdroj: TASR/Marko Erd

3. Miroslav Trnka

Majetok: 730 miliónov €

Je spoluzakladateľom a bol dlhoročným generálnym riaditeľom spoločnosti Eset. Vlastní v nej najväčší podiel, ktorý tvorí momentálne 22,75 %. Aj kritický rok 2020 ukončila spoločnosť s miernym nárastom nielen zisku, ktorý predstavoval 70 miliónov, ale aj počtu zamestnancov o 150. Ďalšou z jeho firiem je Trnka Investments a taktiež Trnka Gastronomy, ktorá prevádzkuje tri reštaurácie.

Podnikateľ investoval nemalé peniaze do kúpy a následnej rekonštrukcie historických budov v rodnej Trnave. Jedným z jeho projektov je aj Nadácia Zastavme korupciu. Pred rokmi podporil štart Denníka N a prispel aj na kampaň súčasného primátora Bratislavy Matúša Valla.

K tomuto obsahu máš prístup zadarmo

Vyber si jednu z možností a pokračuj v čítaní.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: HB Reavis, TASR/Marko Erd, TASR/Marko Erd
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac