hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Podnikanie

Estónsko má sedem miliardových spoločností. Do nových startupov investuje rekordné množstvo peňazí

Krajina patrí k svetovým lídrom v počte úspešných startupov na počet obyvateľov.

Martina Havranová
29. 10. 2021 14:30 Čas čítania: 3:48
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Podnikanie
0
Martina Havranová
29. 10. 2021 14:30
Čas čítania: 3:48

Estónsko má sedem miliardových spoločností. Do nových startupov investuje rekordné množstvo peňazí

Krajina patrí k svetovým lídrom v počte úspešných startupov na počet obyvateľov.

Martina Havranová
29. október 2021, 14:30
Čas čítania: 3:48
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Podľa štatistiky sa na Slovensku v prepočte na obyvateľa investuje do startupov v priemere 29 eur ročne. V rámci Európy sa teda nachádzame na najnižších priečkach tabuľky. Lídrom je Estónsko, ktoré investuje v prepočte na obyvateľa 1 976 eur, čo je viac ako 68-násobok našich investícií.

 

Estónsku sa podarilo vytvoriť ekosystém, ktorý už roky generuje úspešné startupy a z ich krajiny pochádza až sedem jednorožcov, čiže firiem, ktorých súčasná hodnota je vyššia ako jedna miliarda dolárov. Viac ich má na počet obyvateľov azda len Izrael.

 

Na krajinu, v ktorej úspešné startupy rastú ako huby po daždi, sme sa pýtali Petra Kolesára, ktorý vedie slovenskú pobočku estónskej konzultačnej spoločnosti Civitta, zameranú na inovačné poradenstvo pre veľké firmy, akceleráciu a financovanie startupov a vedeckých inštitúcií. 

 

Hlavné mesto Estónska Tallinn.
Hlavné mesto Estónska Tallinn. Zdroj: Unsplash/Gleb Makarov

 

Úspech Estónska pri vytváraní efektívneho podnikateľského prostredia stojí na niekoľkých pilieroch. Hoci ide o malú krajinu s počtom obyvateľov iba 1,3 milióna, funguje v nej viac ako 1 200 startupov.

„Prvý dôvod ich úspechu je, že už veľmi skoro pri vyvíjaní startupového ekosystému sa im podarili celosvetové úspechy. Najznámejším z nich je predaj spoločnosti Skype eBayu v roku 2005,“ vysvetľuje Peter Kolesár.  

 

Spoluzakladatelia a ďalší kľúčoví zamestnanci akcionári z Estónska získali značné finančné prostriedky, z ktorých následne časť investovali späť do ekosystému a vytvorili tzv. Skype mafiu. „Samozrejme, v dobrom zmysle slova. A pre potenciálnych podnikateľov sa stali vzorom,“ dodáva Kolesár.  

 

Medzi ďalšie zvučné značky pochádzajúce z Estónska patria aj firmy ako Wise, Pipe Drive, Playtech a asi najznámejším startupom je Bolt s aktuálnou trhovou hodnotou štyri miliardy eur. „Ľudia, ktorí pracujú pre veľké technologické spoločnosti, niekedy odídu a zakladajú ďalšie úspešné firmy. Majitelia, ktorí zbohatnú, zase investujú peniaze späť do ekosystému startupov. V Estónsku sa vytvoril taký pozitívne začarovaný kruh,“ opisuje situáciu Peter Kolesár.

Začína sa to kvalitným vzdelaním

Druhým dôvodom úspechu je kvalitné školstvo, ktoré si prešlo niekoľkými reformami. „Vo všeobecnosti, keď si pozriete globálne rebríčky ako PISA, vidíte, že stredné školy v Estónsku sú na veľmi dobrej úrovni. Rovnako je to aj pri vysokých školách. Najväčšia univerzita v Estónsku – Univerzita v Tartu – sa v globálnych rebríčkoch nachádza vysoko.

Naše univerzity sú buď niekde na chvoste, alebo sa v nich vôbec nenachádzajú. Čiže už len tu môžeme vidieť kvalitu vzdelania,“ vysvetľuje Kolesár. Ďalšou silnou stránkou estónskeho vzdelávacieho systému je kladenie dôrazu na entrepreneurship, tzv. podnikavosť.

 

Štát nekonkuruje súkromnému sektoru, ale je nastavený tak, že ho podporuje.

 

„Práca v skupine, kreatívne myslenie, kritická analýza, schopnosť využívať príležitosti a nápady a vytvárať z nich hodnoty pre ostatných, to sú schopnosti podnikavosti. Neznamená to len, že každý Estónec vie založiť úspešný startup, ale rozvíjanie týchto zručností uľahčuje ľuďom uspieť kdekoľvek na pracovnom trhu, napríklad aj v štátnej správe,“ pokračuje. 

K tomuto obsahu máš prístup zadarmo

Vyber si jednu z možností a pokračuj v čítaní.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Unsplash/Gleb Makarov, Pexels/ RF._.studio
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac