hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Podnikanie - Startupy

Karin Fuentesová: Prvý investor mi poslal na účet 10 miliónov korún a povedal, že papiere dotiahneme neskôr

Karin Fuentesová stojí za úspešným startupom Digitoo, ktorý digitalizuje svet účtovníctva. Jeho úlohou je skoncovať s manuálnym zadávaním faktúr do účtovných systémov.

Martina Havranová
27. 10. 2021 9:30 Čas čítania: 7:02
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Podnikanie - Startupy
0
Martina Havranová
27. 10. 2021 9:30
Čas čítania: 7:02

Karin Fuentesová: Prvý investor mi poslal na účet 10 miliónov korún a povedal, že papiere dotiahneme neskôr

Karin Fuentesová stojí za úspešným startupom Digitoo, ktorý digitalizuje svet účtovníctva. Jeho úlohou je skoncovať s manuálnym zadávaním faktúr do účtovných systémov.

Martina Havranová
27. október 2021, 9:30
Čas čítania: 7:02
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Aplikácia Digitoo je odpoveďou Karin Fuentesovej na to, ako zjednodušiť prácu účtovníkom. Startup, ktorý vznikol vďaka ochote ľudí pracovať zadarmo na dobrej veci, si dnes môže vyberať investorov a potenciálni klienti naň čakajú v poradovníku. 

 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa chcú stať Whatsappom na faktúry.
  • Koľko firiem aktuálne využíva ich softvér.
  • Ako funguje neurónová sieť.
  • Aké informácie dokáže Digitoo spravovať.
  • Či bolo ťažké nájsť prvých investorov do projektu.
  • Koľko percent času dokáže digitalizácia ušetriť účtovníkom.
  • Prečo sa sústredia na malé a stredné firmy.

 

Vašu aplikáciu Digitoo označujú ľudia ako zdigitalizovanie účtovníctva. Čo bol pre vás impulz na jej vytvorenie?Od malička som bola veľmi technická, proste tomboy. Petardy, počítačové hry a samí chlapci ako kamaráti. V roku 1989 sa môj otec musel vrátiť na Kubu. Zostali sme samy s mamou. Kvôli šetreniu som si mohla vyberať len zo škôl v okolí. Nebolo tam nič iné len gymnázium, priemyslovka a obchodná akadémia.

Vybrala som si tú poslednú možnosť a po škole som začala robiť účtovníctvo. V práci mi vždy hovorievali, že som špekulant, a neustále som sa snažila meniť zabehnuté veci. Navyše som lenivá, nechcelo sa mi robiť všetky tie rutinné veci a všetko som chcela nejako automatizovať. 

 

Karin Fuentesová vytvorila aplikáciu Digitoo.
Karin Fuentesová vytvorila aplikáciu Digitoo. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Lenivosť je častým dôvodom inovácií…

Presne tak. Navyše som zistila, že môj tím nestíha kvalitne robiť svoju prácu, a keď som hľadala príčinu, prišla som na to, že veľa času trávi prepisovaním faktúr. Hľadala som riešenie a zistila som, že na trhu v podstate ani nie je.

 

V tom čase som narazila na jeden malý startup s aplikáciou, ktorá dokázala prečítať faktúru a poslať ju do účtovného systému. Napísala som im, že sa mi to veľmi páči a že by som pre nich chcela pracovať zadarmo a robiť konzultácie. Všetko mi ukázali a ja som im večer urobila prezentáciu toho, čo by mohli zlepšiť. Po nej mi ponúkli prácu.


Čo konkrétne bolo vašou úlohou v projekte?

Nastúpila som ako šéf AI Datasetu a mala som na starosti učenie neurónovej siete a prípravu dát. Vtedy mala presnosť 68 percent. To znamenalo, že ak ste do aplikácie naskenovali faktúru, vyťažila z nej len nejakú časť. Keď sme skvalitnili dáta, dostali sme sa na 97 percent.

Vedenie sa chcelo zamerať na korporáty. To som zase nechcela ja. Mojím cieľom bolo vytvoriť niečo dostupné pre malé a stredné firmy. Aj my sme boli strednou firmou a klienti, ktorým sme sa starali o účtovníctvo, takisto.

 

Zo dňa na deň som dala výpoveď a povedala som, že sa zameriam na vytváranie integrácie do účtovných systémov.

 

Takýto nástroj na trhu nebol a my sme mali najlepšie predpoklady vytvoriť ho. V spoločnosti, kde som pracovala, sa báli toho, že integrácia do účtovného systému bude veľmi drahá. Zo dňa na deň som dala výpoveď a povedala som, že sa zameriam na vytváranie integrácie do účtovných systémov. 

 

Aplikácia Digitoo má dnes niekoľko investorov. V jej začiatkoch však tím musel pracovať zadarmo.
Aplikácia Digitoo má dnes niekoľko investorov. V jej začiatkoch však tím musel pracovať zadarmo. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Aké boli začiatky projektu Digitoo? So svojím nápadom ste zostali v podstate zo dňa na deň sama.

Digitoo vzniklo ako integračný partner a my sme sa učili, ako prepájať systémy medzi sebou. Zo začiatku sme boli len dvaja a pri pive sme si kreslili, ako asi by to mohlo fungovať. Urobili sme prvé MVP, čiže minimum viable product. Je to produkt s pár vlastnosťami, ktorý môžu využívať prví používatelia.

 

Náš produkt vtedy fungoval za 190 českých korún mesačne na serveri, ktorý sa volal Roští.cz. Oslovili sme pár firiem. Ponúkli sme, že im budeme robiť integrácie faktúr a budú nám platiť nejaký ročný poplatok. Získali sme prvých klientov. Stále sme sa však len učili a dostávali spätnú väzbu. Po pár mesiacoch od nás chceli zmluvu, akurát my sme ešte ani nemali založenú firmu. (smiech)


V jednom rozhovore ste spomínali, že ste niekoľko mesiacov nemali výplatu a Digitoo sa podarilo vybudovať vďaka tímu, ktorý dočasne pracoval zadarmo.

Ja som nemala výplatu osem mesiacov. Zo začiatku som bola iba ja a jeden programátor, ktorý súhlasil s tým, že bude zo začiatku pracovať zadarmo. Oslovila som aj ďalších známych, ktorí boli programátormi. Niektorí aj v pozíciách CTO.

 

Povedali mi, že do toho idú so mnou, a nechceli peniaze. Mali sme teda zákazníkov, produkt a tím. Akurát sme nemali peniaze. Prišiel čas začať hľadať investorov. 


Bolo ťažké nájsť prvých investorov do projektu? 

Vtedy som bola presvedčená, že najskôr musíme mať nejaké výnosy a až potom si môžeme dovoliť žiadať investorov o peniaze. Ale nie je to tak. Na moje prekvapenie mali o nás naozaj veľký záujem.

 

Nájsť si investorov je niekedy záležitosťou celých mesiacov, možno aj roka. Začali sme hľadať aj tzv. angel investora. V tom mi zavolal jeden klient. „Karin, ja mám pocit, že vy tam robíte všetko. Support, staráte sa o predaj, klientov aj technické záležitosti. Ako by som vám mohol pomôcť?“ Povedala som mu, že práve zháňame investorov a keď sa nám to podarí, môžem zamestnať viac ľudí a nebudem sa musieť starať o všetko sama.

 

Bola som presvedčená, že najskôr musíme mať nejaké výnosy a až potom si môžeme dovoliť žiadať investorov o peniaze. Ale nie je to tak.

 

V tom čase sme potrebovali investíciu na úrovni desiatich miliónov českých korún (okolo 400-tisíc eur – pozn. red.). Peniaze mi poslal na účet s tým, že papiere dotiahneme neskôr. Pretože sa k nám zachoval tak dobre, v ďalšom investičnom kole som za neho bojovala, aby mal rovnaké práva ako ostatní investori, čo vôbec nie je obvyklé.

Zdalo sa mi to fér, hoci on na tom netrval. Náš tím sa rozrástol, mali sme zákazníkov a vo chvíli, keď sme sa naučili robiť integrácie, nám startup, s ktorým sme pracovali, zrušil zmluvu. Celú technológiu sme integrovali na nich. 

 

Vďaka aplikácii Digitoo si už nemusíš odkladať kopy pokladničných blokov a faktúr.
Vďaka aplikácii Digitoo si už nemusíš odkladať kopy pokladničných blokov a faktúr. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 

Neodradilo vás to od pokračovania? 

Najskôr som si povedala, že to balíme. Skončili sme. Skúšali sme nájsť inú platformu. Nakoniec sme sa rozhodli, že do toho ideme sami. Urobili sme si prieskum a zistili sme, že funkcie, ktoré oni vyvíjali dva roky, by sme my stihli za pár mesiacov.

 

Nemuseli sme všetko robiť na kolene. Neurónové siete fungujú tak, že môžete zlepiť dokopy veľa informácií, ktoré sú open source. Digitoo teraz po pár mesiacoch dokáže rozoznávať slovenský a český jazyk a naša neurónová sieť má vysokú presnosť až 98 percent. Pracujeme na tom, aby sme postupne pridali ďalšie jazyky. 


Často spomínate, že Digitoo nie je účtovný systém, ale integrátor. Čo je presne jeho úlohou?

Integrujeme sa na staré účtovné systémy a digitalizujeme ich. Predtým ako faktúra dorazí do účtovníctva, pracuje s ňou niekoľko ľudí. Niekto triedi e-mail, niekto ukladá údaje na share point, niekto ich zadáva do tabuľky. Následne sa schvaľuje, putuje k účtovníkovi a ten ju manuálne prepisuje do účtovníctva a pridáva k nej kódy.

Spracovanie jedinej faktúry môže pokojne trvať aj 40 minút a pracovať na nej môže až šesť ľudí. Znie to hrozne, keď to takto opisujem. Navyše to zaberá kopu času a je to pre klienta drahé, keďže väčšina účtovníkov má hodinovú sadzbu.

 

Chceli sme vytvoriť platformu, ktorá prepojí účtovníka a klienta tak, že dodávateľ pošle faktúru rovno do účtovného systému. Tam si z nej všetko potrebné na pozadí vyčíta neurónová sieť. Účtovníčka faktúry iba skontroluje a na jeden klik ich odošle do účtovného systému. Zrazu nikto nemusí skenovať, triediť poštu, schvaľovanie prebieha elektronicky a účtovníčka už nič neprepisuje. Takže to, čo kedysi trvalo týždne, trvá niekoľko sekúnd alebo hodín. 


Čo je ďalším potrebným krokom pri digitalizácii účtovníctva?

Naším ďalším krokom je pripojenie sa na banky. Problémom je, že mnoho majiteľov firiem nemá prehľad o tom, čo je a čo nie je zaplatené. Účtovník priebežne posiela zoznamy faktúr na zaplatenie, majiteľ označí, čo treba zaplatiť, a účtovník musí následne ručne nastaviť príkaz.

 

Opäť maličkosť, ktorou sa musí zaoberať niekoľko ľudí a zbytočne ňou strácajú čas. Chceme, aby bolo možné platiť na jeden klik s tým, že všetko bude evidovať účtovný systém. Sama podnikám, takže si to vlastne testujem sama na sebe a prispôsobujem svojim potrebám. 

 

Karin Fuentesová chcela zmeniť zdĺhavý proces zadávania faktúr do účtovných systémov.
Karin Fuentesová chcela zmeniť zdĺhavý proces zadávania faktúr do účtovných systémov. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 

Dokáže Digitoo vyriešiť aj problém otravného zbierania pokladničných blokov, ktoré si neskôr dávajú podnikatelia a živnostníci do nákladov? 

Využívame aplikáciu od Adobe alebo Scannable. Tie aplikácie sú úplne skvelé. Iba vezmete blok, namierite naň fotoaparát a aplikácia si blok upraví a všetko odošle rovno k nám. Nemusíte ho ďalej skladovať. Informácie sú v elektronickej podobe a vzápätí ich má účtovníčka.


Aké informácie dokáže Digitoo aktuálne spravovať? 

V súčasnosti digitalizuje účtovné doklady, prijaté a vydané faktúry, doklady o zaplatení. Všetko, čo by ste posielali účtovníčke, automaticky dopravíme do účtovného systému. To je prvá fáza. Druhou fázou je spomínané napojenie na banky a platenie na jeden klik, ako som spomínala.


Koľko firiem aktuálne využíva váš softvér? 

V septembri sme uviedli Digitoo na trh, ale nerobili sme to nejako verejne. Máme 400 čakajúcich firiem na zozname a oslovili sme zatiaľ 44 , do konca roku chceme 250 firiem. Berieme do úvahy to, že vždy, keď sa začína, sa nájdu chybičky, tzv. bugy. Zákazník na to musí byť pripravený, a tak budeme rozširovať portfólio klientov postupne. 


Držíte sa stále svojho plánu pracovať s malými a strednými firmami ?

Systémy, ktoré sú aktuálne dostupné na trhu, sú zamerané na veľké korporáty. Jednak majú tímy odborníkov a majú aj veľké rozpočty, takže za využitie nášho systému sú ochotné platiť pokojne aj milióny.

 

V súčasnosti digitalizuje účtovné doklady, prijaté a vydané faktúry, doklady o zaplatení. Všetko, čo by ste posielali účtovníčke, automaticky dopravíme do účtovného systému.

 

Malá a stredná firma zväčša nechce platiť a ešte vyčíta každú chybu. Sú to nároční klienti, ale 98 percent trhu sú malé a stredné firmy a my sme si ich vzali na starosť. Môže sa k nám pripojiť, kto chce, dokonca živnostníkom sme sa rozhodli služby poskytnúť zadarmo. Vo chvíli, keď bude s našou aplikáciou pracovať dosť firiem, už nebudeme potrebovať umelú inteligenciu na čítanie faktúr. Budeme takým Whatsappom na faktúry.

 

Digitoo je momentálne na českom a slovenskom trhu.
Digitoo je momentálne na českom a slovenskom trhu. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Máte aj odhad, koľko percent času dokáže digitalizácia účtovníkom ušetriť?

Je to rôzne, ale myslím, že zhruba 60 percent. Samozrejme, kým tomu účtovníci začnú veriť, chvíľu to potrvá a časom pochopia, že nemusia kontrolovať každú faktúru. Už teraz ich nemusia ručne zadávať do systémov.

 

Nie sme ten typ startupu, pri ktorom si povieme: hurá, podarilo sa, ideme do Ameriky a budeme miliardový jednorožec.

 

Nad jednou faktúrou strávia namiesto niekoľkých minút len pár sekúnd. Napríklad pri účtovnom programe Pohoda je zadávanie jednoduché. Pri programe SAP alebo Helios je zadávanie omnoho komplikovanejšie, a tak je úspora času oveľa vyššia. 


Plánujete okrem trhu Česka a Slovenska expandovať aj ďalej?

Nie sme ten typ startupu, pri ktorom si povieme: hurá, podarilo sa, ideme do Ameriky a budeme miliardový jednorožec. Vznikli sme preto, aby sme riešili problémy našich zákazníkov.

Teraz je pre nás dôležitý trh Česka a Slovenska. A keď už sme pri tom, podľa našich výpočtov začneme byť miliardovou spoločnosťou už pri päťtisíc používateľoch, a to teda vôbec nie je zlá predstava.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Foto: Refresher/Ľubo BaranNáhľadový obrázok: Refresher/Ľubo Baran
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac