hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Ekonomika a financie

Slovenským firmám sa opäť darí. Export bol v novembri druhý najvyšší v histórii, medziročne stúpol o vyše 10 %

Po kritickom pandemickom roku slovenský export aj import ožíva a dosahuje na historické maximá. Experti sú však opatrní s optimizmom.

Veronika Szűcs Rajničová
7. 1. 2022 15:36 Čas čítania: 2:17
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Ekonomika a financie
0
Veronika Szűcs Rajničová
7. 1. 2022 15:36
Čas čítania: 2:17

Slovenským firmám sa opäť darí. Export bol v novembri druhý najvyšší v histórii, medziročne stúpol o vyše 10 %

Po kritickom pandemickom roku slovenský export aj import ožíva a dosahuje na historické maximá. Experti sú však opatrní s optimizmom.

Veronika Szűcs Rajničová
7. január 2022, 15:36
Čas čítania: 2:17
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Hodnota vyvezeného tovaru bola po marci 2021 druhá najvyššia v histórii samostatného Slovenska. Rekordný bol aj import, ktorý prvýkrát od roku 1993 prekročil hranicu 8 miliárd eur. Informoval o tom Štatistický úrad SR


Zo Slovenska sa v novembri 2021 vyviezol tovar v celkovej hodnote 8,4 miliardy eur. Medziročne to predstavuje rast o 10,5 %. Aktuálna nominálna hodnota vývozu bola zároveň o viac ako 14 % vyššia ako v predkovidovom období (v novembri 2019).

 

Priaznivý vývoj slovenského exportu v novembri ovplyvnil najmä rast vývozu produktov viacerých významných slovenských priemyselných odvetví, ako je spracovanie kovov, hutníctvo, gumárenstvo a podobne. 


Najobchodovanejšia trieda, stroje a prepravné zariadenia, kam patrí aj vývoz automobilov, sa už štvrtý mesiac nedotiahla na hodnoty z predchádzajúceho roka. Novembrové zaostávanie je však zatiaľ najmiernejšie, len o necelé 1 %. 


Automobilky a ich dodávatelia na Slovensku však v posledných mesiacoch roku 2020 dosahovali najvyššie hodnoty vývozu za posledné desaťročie v snahe dohnať prerušenú výrobu počas prvej vlny pandémie covidu-19. V porovnaní s obdobím pred pandémiou bola aktuálna situácia lepšia o viac ako 5 %.

 

Za obdobie január až november 2021 stúpol export zo Slovenska medziročne o 16 %. Najviac, takmer 80 % produktov vyvážame do krajín EÚ.


Dovážame čoraz viac minerálnych palív 


Súčasne vzrástol aj celkový dovoz tovaru na 8,4 miliardy eur, čo je medziročne o 14,2 % vyššia hodnota. Rast pokračoval už desiaty mesiac v rade. V porovnaní s obdobím pred pandémiou bol import vyšší o 16,5 %. 


Dynamickejší rast dovozu spôsobil, že saldo zahraničného obchodu sa po mesiaci opäť dostalo do mierneho mínusu na úrovni 23,1 mil. eur. V rovnakom období minulého roka bolo saldo aktívne v objeme 229 mil. eur.


V štruktúre importu zaznamenala najvyšší nárast tretia najobchodovanejšia trieda v štruktúre slovenského zahraničného obchodu – minerálne palivá. Patrí medzi ne napríklad dovoz zemného plynu, ropy a elektrickej energie. 


Výrazné rasty v tejto triede pokračujú plynule už od apríla minulého roka. Dovoz minerálnych palív mal aktuálne takmer dvojnásobne vyššiu hodnotu ako v rovnakom období pred pandémiou, čo súvisí pravdepodobne s vyššou cenou týchto komodít.

 

 

 

 

Čo na to hovoria odborníci 


Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák vidí pozitívny vývoj napríklad v postpandemickom oživení dopytu, čo však v kombinácii s rôznymi obmedzeniami na strane ponuky tlačí nahor aj ceny produktov, vstupov či komodít.


Na margo automobilového priemyslu podotkol, že aj keď segment čelil medziročnému poklesu, bol miernejší než v predošlých mesiacoch. „Dáta za zahraničný obchod naznačujú, že ani v novembri výraznejšie nerezonovali problémy s nedostatkom čipov v slovenských automobilkách, čo by ešte mali potvrdiť dáta za priemyselnú produkciu,“ okomentoval Horňák. 


Situáciu však vníma premenlivo a slovenské automobilky podľa neho nebudú úplne mimo zóny ohrozenia, až kým sa situácia s čipmi na celom trhu výraznejšie nezastabilizuje – výhľadovo približne v polovici tohto roka.


Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák zase poznamenal, že dáta dokazujú očakávané zmierňovanie kumulovaného prebytku zahraničného obchodu. Čísla však vníma pozitívne. 


„Ukázali totiž pomerne významné oživenie vo vývozoch ťahané čiastočným uvoľnením úzkych hrdiel v dodávateľských reťazcoch. To sa však už na rozdiel od októbra prejavilo aj na citeľnejšom dovoze materiálu do výroby,“ okomentoval Koršňák.


Zmierňovanie prebytku bude podľa neho pokračovať i naďalej, pričom prispievať k tomu bude najmä zvýšený cenový tlak pri energetických dovozoch. 


„Rizikom naďalej ostávajú i narušené dodávateľské vzťahy, ktoré by mohli narúšať produkciu i dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo, a slovenské exporty výraznejšie brzdiť ešte aj na prelome rokov. Spolu s uvoľnením úzkych hrdiel a stabilným reštartom produkcie očakávame, že prebytky zahraničného obchodu by sa v druhej polovici tohto roka mohli začať opäť rozširovať,“ uzavrel analytik.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Zdroj: Štatistický úrad SR, TASRNáhľadový obrázok: Pexels/Chanaka
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Ekonomika a financie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac