hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Podnikanie

Vláda schválila návrh stavebného zákona. Aké zmeny prinesie?

Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila a posunula na prerokovanie parlamentu dvojicu zákonov, ktoré budú tvoriť novú stavebnú legislatívu.

Veronika Szűcs Rajničová
13. 1. 2022 12:36 Čas čítania: 1:50
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Podnikanie
0
Veronika Szűcs Rajničová
13. 1. 2022 12:36
Čas čítania: 1:50

Vláda schválila návrh stavebného zákona. Aké zmeny prinesie?

Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila a posunula na prerokovanie parlamentu dvojicu zákonov, ktoré budú tvoriť novú stavebnú legislatívu.

Veronika Szűcs Rajničová
13. január 2022, 12:36
Čas čítania: 1:50
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Zákon o výstavbe a zákon o územnom plánovaní pochádzajú z dielne podpredsedu vlády Štefana Holého. Oba počítajú s účinnosťou od 1. januára 2023. Pozrite sa, aké zásadné zmeny prinesú. 

Centrálny stavebný úrad 

Nový stavebný zákon má výrazne uľahčiť stavebné podnikanie na Slovensku, digitalizovať procesy a dať ráznu stopku čiernym stavbám. 


Právnou úpravou sa mení rozhodovacia právomoc pri povoľovaní stavieb. Po novom ich bude mať v rukách nový orgán štátnej správy – ústredný stavebný úrad s detašovanými pracoviskami. Doteraz mali túto právomoc obce. 


Nové zriadenie bolo od predstavenia návrhu zákona predmetom sporov a jedným z hlavných dôvodov ráznych protestov zo strany Združenia miest a obcí Slovenska. Regionálnych pracovísk bude osem. Kompetencie doterajších špeciálnych stavebných úradov zostávajú zachované – okrem špecializovaných stavebných úradov na úseku výstavby diaľnic, dráh a letísk.

Digitalizácia 

Proces povoľovania stavieb by sa mal zjednodušiť. Prispieť má k tomu zjednodušenie samotných procesných postupov a tiež elektronizácia, ktorá bude založená na postupnej digitalizácii údajov o území. 


Postup povoľovania stavieb sa bude uskutočňovať prostredníctvom informačného systému zriadeného na účely územného plánovania a výstavby a odborne spôsobilých osôb, ktoré budú procesne zabezpečovať povoľovanie stavieb pre stavebníka. Jednoduchosť či zložitosť procesných postupov bude závisieť od kategórie stavby.  


Ako podotýka Denník E, štát ešte potrebuje dobudovať informačný systém. Môže ísť o zdĺhavý proces, ktorý je už teraz v sklze, no stojí na ňom ťažisko fungovania nového stavebného zákona v praxi. 


Pôvodne chcel Štefan Holý zveriť prevádzku bez súťaže do rúk niektorej súkromnej firmy, ktorá bude od developerov za využívanie systému vyberať poplatky. Po kritike si to však rozmyslel a informačný systém bude patriť štátu, ktorý ho bude sám prevádzkovať. 

Zjednodušenie povoľovania 

Dôležitým bodom je zrušenie územného konania, ktoré sa často duplikovalo so stavebným konaním. Všeobecne bude povoľovanie stavieb založené na vydaní rozhodnutia o stavebnom zámere, ktoré bude vydávať stavebný úrad. 


Vydaniu rozhodnutia bude predchádzať prerokovanie návrhu zámeru so všetkými dotknutými orgánmi štátnej správy, s právnickými osobami, obcou, na ktorej území sa má stavať, a s vlastníkmi susedných stavieb a pozemkov.  


Prerokovanie a pripomienkové konanie k návrhu zámeru všetkých dotknutých subjektov bude pre stavebníka zabezpečovať projektant. Na konanie o stavebnom zámere bude nadväzovať overenie projektu stavby. 


Pre jednoduché stavby bude platiť zjednodušený procesný postup s tým, že bude ukončený rozhodnutím o stavebnom zámere za predpokladu, že stavebný zámer bude vypracovaný s podrobnosťou projektu stavby. Rozhodnutie o stavebnom zámere bude zároveň overením projektu stavby. Ohláseniu budú podliehať drobné stavby alebo drobné stavebné práce. 

Koniec čiernym stavbám 

Stavby postavené nepovolenými stavebnými prácami nebude možné po účinnosti zákona dodatočne povoliť. Nový zákon presne definuje nepovolené stavebné práce, podmienku a postup pri odstraňovaní a zohľadnenie účasti zhotoviteľa nepovolenej stavby na porušení zákona.


Zároveň sa rozširuje okruh sankcionovaných osôb v prípade porušenia zákona aj na ďalšie osoby vo výstavbe ako len na zhotoviteľov stavieb, a to na osoby poverené výkonom stavebného dozoru, na stavbyvedúcich.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Zdroj: TASR, Denník ENáhľadový obrázok: TASR/Jaroslav Novák
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac