hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Podnikanie

Vyše 4-tisíc nových bytov a množstvo kancelárskych priestorov. Takto bude vyzerať bratislavský downtown

Ak sa v roku 2026 prejdete po ulici Mlynské nivy a jej blízkom okolí, uvidíte celkom inú Bratislavu. Práve do tohto termínu by chceli stihnúť výstavbu takmer všetci developeri, ktorí doteraz nakreslili projekty v bratislavskom downtowne.

Veronika Szűcs Rajničová
20. 1. 2022 14:30 Čas čítania: 8:52
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Vyše 4-tisíc nových bytov a množstvo kancelárskych priestorov. Takto bude vyzerať bratislavský downtown
Zdroj: Ister II.
Podnikanie
0
Veronika Szűcs Rajničová
20. 1. 2022 14:30
Čas čítania: 8:52

Vyše 4-tisíc nových bytov a množstvo kancelárskych priestorov. Takto bude vyzerať bratislavský downtown

Ak sa v roku 2026 prejdete po ulici Mlynské nivy a jej blízkom okolí, uvidíte celkom inú Bratislavu. Práve do tohto termínu by chceli stihnúť výstavbu takmer všetci developeri, ktorí doteraz nakreslili projekty v bratislavskom downtowne.

Veronika Szűcs Rajničová
20. január 2022, 14:30
Čas čítania: 8:52
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Vyše 4-tisíc nových bytov a množstvo kancelárskych priestorov. Takto bude vyzerať bratislavský downtown
Zdroj: Ister II.
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Má ísť o celkom novú mestskú štvrť, ktorá bude zameraná primárne na biznis. Okrem kancelárií tu postupne rastú bytové domy, v pláne sú aj menšie hotely. Keď sa podarí dotiahnuť všetky stavby do kolaudácie, pribudne na bratislavskom trhu viac než 4-tisíc bytov. Developeri cielia prevažne na skupinu, ktorá nemá hlboko do vrecka a za bývanie v novom centre diania je ochotná priplatiť si.

 

Z premeny zanedbaných pozemkov, na ktorých stáli opustené priemyselné budovy, však budeme profitovať všetci. V projektoch sú nakreslené viaceré verejné priestranstvá a parky, kedysi mŕtva časť hlavného mesta postupne ožíva a pribúda aj občianska vybavenosť.

 

Svoje vízie v „downtowne“ pretavia do reality viacerí veľkí a etablovaní hráči realitného biznisu, no nájdu sa tu aj odvážni nováčikovia a zahraniční developeri, ktorí videli zaujímavú príležitosť. Prestíž a architektonickú kvalitu potvrdzujú spolupráce s viacerými známymi zahraničnými ateliérmi a takisto najperspektívnejšími domácimi tvorcami.


Urobte si s nami malú virtuálnu prehliadku už teraz a pozrite si prehľad pripravovaných developerských projektov v novej štvrti. Ak vás zaujímajú novinky z oblasti realít a developmentu a chcete podporiť kvalitnú žurnalistiku, staňte sa členom Refresher+.

 

 

Eurovea II.
Eurovea II. Zdroj: JTRE

Eurovea 

Najväčší kus z koláča si v novom downtowne ukrojil developer JTRE, ktorý na nábreží Dunaja stavia prakticky celú štvrť. Druhá etapa polyfunkčného projektu Eurovea prinesie rozšírenie nákupného centra, predĺženie promenády, nové byty a kancelárie.

Bez debaty najzaujímavejší je objekt prvého slovenského mrakodrapu Eurovea Tower, ktorý bude mať výšku 168 metrov. Okrem neho sú súčasťou projektu nábrežné byty Eurovea Riverside, administratívne budovy Pribinova X a Y a podzemné garáže. Na nábreží tak vznikne dovedna 500 bytových jednotiek. Výstavba druhej etapy sa začala v decembri 2019 a potrvá minimálne do roku 2023.

 

O niečo ďalej bude stáť administratívny Ganz House, oficiálne nazvaný Triangel, objekt Triangel 2 a tiež výšková budova East Tower, kde chcelo JTRE pôvodne navrhnúť lokáciu národného kultúrneho a kongresového centra. S ich výstavbou sa začne v najbližších rokoch. Triangel 2, ktorý bude stáť oproti „starej“ Eurovei, majú dokončiť až v roku 2027.

 

Za architektonickými návrhmi stojí ateliér GFI a v prípade Ganz House štúdio Compass Architekti. Nosný estetický prvok prezrádza už prvá etapa nákupného centra. V budúcnosti bude na nábreží ešte viac zasklených fasád a oblých dynamických línií odkazujúcich na neďalekú rieku.

 

Sky Park.
Sky Park. Zdroj: Penta Real Estate

Sky Park

Projekt z pera renomovaného architektonického štúdia Zaha Hadid Architects sa v novom downtowne nedá prehliadnuť už teraz. Dominantným prvkom sú 30-poschodové rezidenčné veže pripomínajúce úle.

 

Zatiaľ stoja tri z nich, no v ďalšej etape, ktorá sa rozbehla minulý rok, pribudne ešte štvrtá, spolu s druhou kancelárskou budovou. Dohromady ponúkol Sky Park na trhu 1 048 bytov a 70-tisíc štvorcových metrov administratívnych priestorov. Najvyššou budovou bude pripravovaná kancelárska veža, ktorá dosiahne výšku 120 metrov.

 

Čerešničkou na torte a pýchou developera Penta Real Estate je zrekonštruovaná historická budova Jurkovičovej teplárne, ktorú vlani skolaudovali. V parteri sa nachádzajú gastroprevádzky, galéria či eventový priestor určený na verejné podujatia. Vyššie podlažia patria flexibilným kanceláriám BASE.

Návrh pripravil už spomínaný ateliér zosnulej ikony Zahy Hadidovej, generálnymi projektantmi na Slovensku sú štúdiá GFI a Pantograph. Projekt by mal byť hotový v roku 2026, takmer dekádu po tom, čo položili základný kameň.

 

Nová Bottova.
Nová Bottova. Zdroj: HB Reavis

Nová Bottova

O pripravovanom rezidenčnom projekte na mieste dočasnej autobusovej stanice toho zatiaľ nevieme veľa. Developer HB Reavis pôvodne zvažoval, že tu postaví výškovú vežu B7 s kanceláriami a parkovacím domom Nivy Depo. V čase pandémie však obrátil kormidlo a rozhodol sa staviť na istejšiu kartu. Byty bude na Slovensku stavať firma najbohatšieho Slováka po prvý raz.

 

Oproti autobusovej stanici a nákupnému centru Nivy pôjde o projekt s výrazne skromnejším objemom. Nová Bottova bude prirodzene nadväzovať na blízky komplex Twin City. Svojou výškou dosiahne približne 32 metrov – pôjde o dva objekty s 10 nadzemnými podlažiami.

 

V parteri sa bude nachádzať občianska vybavenosť. Aktuálny hrubý odhad začiatku výstavby je koniec roka 2023 s predbežne plánovaným dokončením v roku 2026.

 

Zatiaľ sme mali možnosť vidieť iba skicu, z ktorej sa toho o architektúre veľa nedá odčítať. HB Reavis zatiaľ ani nezverejnil, s ktorým architektonickým štúdiom chce na projekte spolupracovať.

Apollo Residence.
Apollo Residence. Zdroj: Google Earth

Apollo Residence

Aj keď sme na Slovensku zvyknutí na pomalšiu realizáciu projektov, Apollo Residence na Chalupkovej ulici rastie tempom, ktoré možno suverénne označiť za slimačie. Vlani ubehlo od poklepania základného kameňa desať rokov.

Nejde pritom o gigantický projekt. Budova bude mať vo výsledku osem nadzemných podlaží. Na prvých troch by mala byť občianska vybavenosť. Nad nimi budú situované apartmány a od štvrtého podlažia sú v projekte nakreslené byty.

 

Developer Apollo Residence na stránke projektu sľubuje luxusné byty a služby na úrovni 5-hviezdičkového hotela. Za architektonickým výrazom je podľa portálu Yimba menej známy ateliér Avantarch. Pôvodne mal byť objekt hotový už v roku 2013. Kedy sa tak skutočne stane, nie je známe, aj keď by to mohlo byť už čoskoro. V roku 2020 sa začala črtať výrazná geometrická fasáda.

Metropolis.
Metropolis. Zdroj: Mint Group

Metropolis

Na križovatke ulíc Bottova a Chalupkova vyrastie polyfunkčný projekt, ktorý tvarovo pripomína písmeno M. Projekt Metropolis pôvodne niesol názov Rezidencia Bottova. Developer – česká spoločnosť Mint Investments – kúpil pozemky už pred 15 rokmi. Dlho bolo okolo neho ticho. Znovu sa rozbehol až v čase pandémie. Oproti prvému zámeru nastali zásadné zmeny v tvarosloví.

Budova bude pozostávať z dvoch symetrických zrkadlových veží vysokých 63 metrov. Autorom architektonického návrhu je Juraj Sonlajtner z ateliéru City Work Architects.

 

Na prvých dvoch nadzemných podlažiach bude komerčný parter. Vyššie bude 298 bytových jednotiek, z toho bude 142 bytov a 156 apartmánov. Ukončenie podzemných prác so zakladaním stavby a výstavby spodnej časti projektu je naplánované na začiatok roka 2022. Plánovaný termín dokončenia projektu Metropolis je štvrtý kvartál roka 2023.

Ister Tower.
Ister Tower. Zdroj: Ister II.

Ister Tower

Pozemky na nároží Landererovej ulice a novej plánovanej komunikácie, ktorá sa napojí na Chalupkovu ulicu, vlastní rodina Trajterovcov. Vzniklo niekoľko verzií, čo by na nich mohlo stáť.

 

Napokon spoločnosť Ister II., kde je spoločníkom Matúš Trajter, predstavila v roku 2017 komplex s výškovou vežou Ister Tower a rozbehla povoľovanie. Rezidenčná veža bude vysoká 102 metrov. Ďalšie objekty dosiahnu osem až dvanásť podlaží.

 

Celkovo má priniesť Ister Tower 490 obytných jednotiek. Súčasťou komplexu je hotel s celkovou plochou viac ako 9 100 štvorcových metrov, ktorý bude dotvárať možnosti zóny aj pre nerezidenčnú klientelu. Skladbu dopĺňajú kancelárske priestory na ploche 3 900 štvorcových metrov.

Podľa informácií portálu Trend developer mieri na stredný segment bývania, projekt prirovnáva k blízkemu Panorama City. Blog Yimba zas podotýka, že projekt môže byť pre developera priveľké sústo, a tvrdí, že v kuloároch sa šepká o jeho predaji. Nech bude osud Ister Tower akýkoľvek, je viac než možné, že ešte prejde zmenami. Predaj bytov zatiaľ nebol spustený.

Portum.
Portum. Zdroj: TK Estate

Portum

Na križovatke ulíc Landererova a Košická bude stáť ako vstupná brána z Mosta Apollo do novej biznisovej štvrte dvojica výškových veží s menšími krídlami. S projektom prišiel v roku 2017 menší slovenský developer TK Estate, ktorý začal zháňať potrebné povolenia. V roku 2021 doň vstúpila firma Topestates, ktorá už má za sebou viacero developerských projektov v Českej republike.

 

Portum bude, rovnako ako aj Ister, stáť na pozemkoch, kde bola kedysi zbombardovaná rafinéria Apollo. Developeri sa budú musieť ešte pred výstavbou vyrovnať so znečistením pôdy.

 

Veže budú mať 115 a 97 metrov. Bude sa v nich nachádzať celkovo 490 bytov. Firmy cielia na bonitnejšiu klientelu. Rezidenti budú mať k dispozícii aj súkromný wellness s bazénom. Predaj by sa mal rozbehnúť už v prvom kvartáli tohto roka.

 

Architektúru navrhne kancelária A1 Respect na čele s Branislavom Kaliským a Miroslavom Vráblom. Portum v roku 2022 ešte stále čaká na stavebné povolenie. Developeri majú plán dokončiť projekt do roku 2026.

Klingerka.
Klingerka. Zdroj: JTRE

Klingerka

Oproti Portumu stojí na Prístavnej ulici v súčasnosti najvyššia obytná budova na Slovensku (aj keď nie na dlho) od developera JTRE. Má výšku 115 metrov a nachádza sa v nej 380 bytov. Klingerku pomenovali podľa továrne na jutu, ktorá pôvodne stála na tomto mieste.

 

Aj fasáda 36-poschodovej výškovej budovy má odkazovať na históriu výraznou hnedo-oranžovou farbou a štruktúrou, ktorá pripomína tkaninu. Vedľa nej stojí skromnejší 11-poschodový administratívny objekt. Architekti z ateliéru GFI sa rozhodli pre šošovkový tvar budov, aby ich zoštíhlili a aby v prostredí nižšej zástavby nepôsobili ako päsť na oko.

Prvú etapu dokončia v roku 2022. Potom by sa mala rozbehnúť druhá etapa, ktorá vznikne na mieste bývalej fabriky Gumon. Developer však už nepôjde do výšky. Prostredníctvom menších polyfunkčných budov chce vytvoriť plynulejší prechod medzi Klingerkou 1 a blízkymi, pôvodne robotníckymi rodinnými domami, ktoré prezývajú Klingerova kolónia.

 

Klingerka 2 má priniesť viac ako 600 bytov a apartmánov, priestory na obchody, gastroprevádzky a iné doplnkové služby v parteri na Košickej ulici a v pavilónoch na Pláteníckej ulici. Architektonicky by mali viac odkazovať na priemyselnú architektúru významných chemických závodov. Predpokladá sa, že druhú etapu dokončia v roku 2026.

Mlynské nivy Košická.
Mlynské nivy Košická. Zdroj: HB Reavis

 

Mlynské nivy Košická

Oficiálne na papieroch sa projekt HB Reavisu volá Twin City – časť C. Nakoniec však bude niesť názov križovatiek ulíc, na ktorých bude stáť. Mlynské nivy Košická chce byť biznisovým srdcom downtownu. Na trh prinesie v prvej fáze 66 000 štvorcových metrov administratívnych priestorov.

 

Na Mlynských nivách pribudne ďalšia administratívna veža vysoká 115 metrov a tri menšie objekty, ktoré prepojí nové námestie. Developer povolal hviezdnych londýnskych architektov z ateliéru Allford Hall Monaghan Morris, ktorí budú spolupracovať s domácim Siebert + Talaš.

 

Predpokladá sa, že výstavba prvej z dvoch etáp by mohla prebiehať v rokoch 2021 – 2023. Druhá by mohla byť hotová v roku 2026.

 

Zwirn.
Zwirn. Zdroj: YIT

Zwirn

Za zrekonštruovanou historickou Pradiarňou 1900 na Svätoplukovej ulici sa črtá rezidenčný projekt YIT s názvom Zwirn. Architektonicky nadväzuje na bohatú históriu bývalého priemyselného areálu cvernovej továrne. Budujú sa tu tri bytovky s vnútroblokmi a vyššia kancelárska budova v troch etapách.

Takéto rozdelenie navrhlo štúdio Compass Architekti, aby bloky prirodzene zapadli do okolia. Projekt sa nachádza na pomedzí downtownu a zástavby, kde sú skôr nižšie bytové domy.

 

Posledná etapa by mala byť hotová v roku 2025. V novom dištrikte tak pribudne vyše 900 bytov a viac než 15-tisíc štvorcových metrov kancelárskych priestorov. V súčasnosti je vo výstavbe Zwirn 1, kde už spustili aj predaj bytov.

 

Nové Apollo.
Nové Apollo. Zdroj: HB Reavis

Nové Apollo

Na lichobežníkovom pozemku medzi Prievozskou, Turčianskou a Mlynskými nivami
stála pôvodne časť biznisového komplexu Apollo. V roku 2015 majiteľ zistil vážne problémy so statikou, pre ktoré musel budovu uzatvoriť a prestať užívať.

 

Trvalo niekoľko rokov, kým pustnúci objekt dostal povolenie na zbúranie. Developoval ho HB Reavis, ktorý po demolácii predstavil, ako bude vyzerať „reparát“. Dal mu názov Nové Apollo.

 

Budova bude mať tvar bloku s akcentovaným vstupom z Prievozskej ulice a veľkým nádvorím. Bude mať len osem podlaží, no aj tak ponúkne veľkorysé priestory. Podľa developera pôjde o projekt s najväčšími pôdorysmi podlaží v regióne strednej Európy. Ponúkne viac než 47-tisíc štvorcových metrov kancelárskych priestorov a 3-tisíc štvorcových metrov retailu.

Architektom je britské štúdio Make Architects, ktoré bude spolupracovať s domácim Siebert + Talaš. Skelet budovy sa začal črtať už vlani. Práce ukončia pravdepodobne budúci rok.

Discovery Residence.
Discovery Residence. Zdroj: RMC Properties

Discovery Residence

Hlbšie do Ružinova sa na Mlynských nivách do výšky 72 metrov vyníma zlatá veža Discovery Residence. Ako napovedá aj jej názov, budú v nej prevažne byty. Architektonicky má projekt pod palcom štúdio Pantograph. Zaujímavým prvkom je metalická prepletená fasáda.

 

Developer RMC Properties Slovakia pre bratislavský trh pripraví celkovo 137 bytových jednotiek a 600 štvorcových metrov retailu na spodných podlažiach. Na sklonku minulého roka avizoval, že projekt je veľmi blízko dokončenia. Môžeme predpokladať, že sa mu to podarí v tom nasledujúcom.

The Mill.
The Mill. Zdroj: Immocap

The Mill

Na rohu Plynárenskej a Mlynských nív pri kancelárskom komplexe BBC bude môcť ukázať svoj developerský um aj spoločnosť Immocap. The Mill získal vlani na jeseň stavebné rozhodnutie a projekt sa hneď rozbehol. Bude obsahovať 25-tisíc štvorcových metrov prenajímateľnej plochy. Ukončenie výstavby je naplánované na prvý kvartál roka 2023.

Ideovo je The Mill odkazom na starú priemyselnú zónu, kde v blízkosti dnešného staveniska stála a fungovala povrazáreň a parný mlyn. Architektonický návrh budovy vzišiel z medzinárodnej súťaže, ktorej víťazom sa stal ateliér D K L N. Na projekte spolupracuje so spoločnosťou Obermeyer Helika.

 

Na pôdoryse písmena T budú spojené dve hmoty, nižšia časť vyrastie do výšky 12 nadzemných podlaží, vyššia ponúkne 17 nadzemných podlaží. Developer sľúbil, že súčasťou The Mill bude aj menšia škôlka.

 

Nivi.
Nivi. Zdroj: EIA/STY-X

Nivi

Blízko The Mill sa chystá ešte jeden polyfunkčný projekt. Pozemok, na ktorom bude stáť, je zo severnej strany ohraničený Mlynskými nivami a zo západnej strany Plynárenskou ulicou. Nesie názov Nivi a zatiaľ je okolo neho pomerne ticho.

 

V auguste minulého roka dal developer STY-X projekt na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA), kde mohla verejnosť prvýkrát vidieť jeho kontúry.

 

Pôjde o dva objekty so spoločnou podnožou – dvojpodlažným podzemným parkoviskom. Funkcia bývania bude len doplnková k občianskej vybavenosti. Veža v západnej časti pozemku má mať 24 podlaží.

 

Má obsahovať reštauráciu, coworking, administratívne priestory a byty. Najvyššie štyri nadzemné podlažia budú na hotelové strednodobé ubytovanie. Budova v severnej časti bude mať desať podlaží a má slúžiť ako hotel.

Stavať chcú začať v treťom kvartáli tohto roka, predpokladaný termín ukončenia výstavby je zatiaľ naplánovaný o dva roky neskôr. Aj keď názov firmy developera nepatrí medzi známe, stojí za ňou podnikateľ so stavebninami a developer Pavol Kollár, ktorý je v realitných kruhoch známy.

 

Mlynské nivy.
Mlynské nivy. Zdroj: YIT

YIT Mlynské nivy

Ďalej na západ, takmer na konci Mlynských nív, predstavili Škandinávci ešte jeden projekt. Ide o územie bývalej panelárne a priľahlý priemyselný areál. Rozlieha sa na ploche 6,5 hektára.

 

YIT vyhlásilo v roku 2020 architektonicko-urbanistickú súťaž na riešenie lokality. Víťazom sa stal ateliér Sadovsky&Architects, kde pred nástupom do funkcie pôsobil aj primátor Matúš Vallo.

 

Z vizualizácií a hodnotenia poroty je zrejmé, že pôjde o veľmi zelený projekt s pomerne rozsiahlym parkom. Predpokladá sa, že tu vyrastie polyfunkčný súbor s bývaním, kanceláriami aj občianskou vybavenosťou. Developer odhadol začiatok výstavby najskôr na rok 2023.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Zdroj: Denník E, YimbaNáhľadový obrázok: Ister II.
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac