hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Rozhovory

Partner spoločnosti Sandberg Capital Michal Rybovič: Ak vám niekto hovorí o výnose, pýtajte sa obratom na riziká (Rozhovor)

Spoločnosť Sandberg Capital priniesla na Slovensko možnosť investícií do private equity, ktorými podporuje perspektívne lokálne firmy v ich ďalšom raste.

Martina Havranová
4. 2. 2022 16:30 Čas čítania: 9:10
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Rozhovory
1
Martina Havranová
4. 2. 2022 16:30
Čas čítania: 9:10

Partner spoločnosti Sandberg Capital Michal Rybovič: Ak vám niekto hovorí o výnose, pýtajte sa obratom na riziká (Rozhovor)

Spoločnosť Sandberg Capital priniesla na Slovensko možnosť investícií do private equity, ktorými podporuje perspektívne lokálne firmy v ich ďalšom raste.

Martina Havranová
4. február 2022, 16:30
Čas čítania: 9:10
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Sandberg Capital sa špecializuje na investovanie do perspektívnych regionálnych firiem, čo ich má viesť k ďalšiemu rastu. Pri otváraní druhého investičného fondu sa spoločnosti podarilo získať 130 miliónov eur, ktorými plánuje podporiť ďalších šesť až osem firiem.

 

V rozhovore s jedným zo zakladateľov Michalom Rybovičom sme sa rozprávali aj o tom, ako môžu investície posúvať firmy vpred, prečo potrebujeme úspešné podnikateľské príbehy a akým spôsobom môžu úspešné firmy pomôcť vzdelaniu v krajine. 

 

Na podstránke Refresheru Disrupter ti pravidelne prinášame rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi zo sveta biznisu aj investícií. Ak nás chceš podporiť, pridaj sa do klubu Refresher+ a dostaň sa ku kvalitnému obsahu bez obmedzení.

 

Michal Rybovič, partner spoločnosti Sandberg Capital.
Michal Rybovič, partner spoločnosti Sandberg Capital. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 

Na slovenský trh ste priniesli private equity investovanie. Prečo ste si vybrali práve tento segment? 

Hlavným dôvodom bola diera na trhu v oblasti rastového financovania a veľký potenciál firiem, ktorým takýto kapitál chýbal. Zabehnuté, stabilné a ziskové firmy nemajú problém získať bankové financovanie. Potom sú tu firmy z opačnej škály, tzv. startupy. Prostredie pre ne sa stále zlepšuje a je nastavené tak, že ak má firma dobrý nápad, produkt a tím, tak je schopná získať investície na rozvoj.

To, čo robíme my, a teda private equity, je niečo v strede medzi veľkými spoločnosťami a startupmi. Ide o investície do firiem, ktoré sú zabehnuté, majú pozitívny cashflow a dosahujú prevádzkový zisk pred odpismi a úrokmi (EBITDA) vo výške milión eur a viac. Ide zväčša o firmy, ktoré majú ambície, ale niečo im na naplnenie potenciálu chýba.

 

Private equity investori investujú napríklad do firiem, ktoré sú dobre etablované na lokálnom trhu, ale plánujú ďalej expandovať na medzinárodný.

 

Typicky ide o kombináciu kapitálu a skúseností. Ak by som mal uviesť príklad, private equity investori investujú napríklad do firiem, ktoré sú dobre etablované na lokálnom trhu, ale plánujú ďalej expandovať na medzinárodný. Pre startupových investorov by to predstavovalo príliš veľké sumy, pre banky je to zase príliš skoro na seniorné financovanie. Navyše bankový produkt je úver, ktorý nefunguje dobre pre tento typ situácie. Firmy nepotrebujú splácať mesačne úvery, ale potrebujú kapitál na rast. 

 

V portfóliových spoločnostiach si teda následne kupujete podiel…

Vkladáme rastový kapitál alebo od vlastníkov, ktorí firmu vybudovali, kupujeme ich podiel. Buď minoritný, no primárne sa zameriavame na tie majoritné. Ide o situácie, keď majiteľ stojí pred nejakou ďalšou výzvou. Okrem spomínanej expanzie do zahraničia môže byť dôvodom, že podnikateľ chce deriskovať svoju pozíciu.

Ak budujete firmu desať alebo 15 rokov, drvivá väčšina vášho majetku je zväčša vo firme a po čase chcete svoje úsilie,  pochopiteľne, monetizovať a majetok diverzifikovať. Riešením je, že napríklad predáte časť svojej firmy, zostanete stále spoluvlastníkom a zároveň získate skúseného partnera, ktorý vás potiahne ďalej. 

 

Private equity spoločnosť Sandberg Capital sa špecializuje na investovanie.
Private equity spoločnosť Sandberg Capital sa špecializuje na investovanie. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 

Ak hovoríme, že nový partner dokáže spoločnosť potiahnuť ďalej, aké ďalšie benefity plynú podnikateľom pri spolupráci s private equity firmami, ako ste vy? 

My v podstate žijeme s tou firmou a pri investíciách alokujeme investičného manažéra a analytika pomáhajúcich s výzvami, ktoré podnikatelia aktuálne riešia. Pred vstupom zisťujeme, akú má firma víziu, a spoločne s vedením určujeme ciele, ktorým sa chceme venovať počas najbližších rokov.

 

Typicky pomáhame s expanziou a so škálovaním. Veľa podnikateľov nemá skúsenosti s tým, ako napríklad zmeniť nastavenie pri firme s obratom 10 miliónov na firmu s obratom 100 miliónov. My už tieto skúsenosti máme. Pracovali sme s firmami, ktoré mali 50 ľudí, ale aj s takými, ktoré mali 1 000 zamestnancov.

 

Veľa podnikateľov nemá skúsenosti s tým, ako napríklad zmeniť nastavenie pri firme s obratom 10 miliónov na firmu s obratom 100 miliónov.

 

Pre rôzne veľkosti firiem navyše potrebujete aj iný typ manažérskeho talentu. Iné schopnosti musí mať napríklad finančný riaditeľ, ktorý vedie firmu so stovkou zamestnancov, a iné ten, ktorý vedie firmu s tisíckou ľudí a pôsobí na štyroch rôznych trhoch. My stojíme pri firmách ako partner a snažíme sa im v týchto situáciách pomôcť aj prostredníctvom našich skúseností. 

 

Majú firmy, s ktorými spolupracujete, tendenciu tvoriť si medzi sebou sieť kontaktov?

Je to v podstate ďalšia výhoda, ktorú sa snažíme budovať medzi spoločnosťami, do ktorých investujeme – tvoríme sieť šikovných podnikateľov, resp. manažérov a prepájame ich. Pekným príkladom je firma Solitea, ktorá začínala na dvoch trhoch a dnes pôsobí na ôsmich. O cenné skúsenosti, ktoré nadobudla, sa tak môže deliť s firmami z nášho portfólia, ktoré sa o expanziu ešte len pokúšajú.

 

Druhý fond spoločnosti Sandberg Capital vznikol v januári 2021 v objeme 130 miliónov eur.
Druhý fond spoločnosti Sandberg Capital vznikol v januári 2021 v objeme 130 miliónov eur. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 

Existujú segmenty, do ktorých primárne investujete, alebo je to skôr o tom, že vás zaujme konkrétny projekt?

Dnes spravujeme dva fondy. V prvom, ktorý vznikol v roku 2014, sme investovali do piatich sektorov – informačné technológie, telekomunikácie, poľnohospodárstvo, vzdelávanie a retail. Vybrali sme si ich, lebo sme s nimi mali skúsenosť a poznali sme špecialistov, ktorí v rámci nich vedia úspešne riadiť firmy.

V novom fonde máme ambíciu pridať k týmto piatim nový segment. Musí však spĺňať dve podmienky – jednak mu musíme interne dostatočne porozumieť a zároveň musíme spolupracovať s partnermi, ktorí tento segment dlhodobo poznajú a pomôžu nám mitigovať prípadné riziká. 

 

V súčasnosti máte už druhý fond a je známe, že ste skrz neho investovali už do dvoch spoločností. Máte určený cieľ, do koľkých firiem chcete zainvestovať?

Náš druhý fond vznikol v januári 2021 a uzavreli sme ho v decembri 2021 v objeme 130 miliónov eur. Pre veľký záujem investorov to napokon bolo o 30 miliónov viac, než sme pôvodne plánovali.

 

Náš celkový predpoklad je, že v rámci druhého fondu zainvestujeme zhruba do šiestich až ôsmich firiem, kde by sa jedna investícia mala pohybovať na úrovni 20 miliónov eur.

 

Už počas minulého roka sa nám podarilo urobiť dve nové investície. Zainvestovali sme do IT outsourcing špecialistov Titans Freelancers a do IT spoločnosti Daktela, ktorá poskytuje technologické riešenia pre komunikáciu so zákazníkmi. Predpokladáme, že tento rok sa nám podarí zainvestovať do jednej až dvoch ďalších firiem. Náš celkový predpoklad je, že v rámci druhého fondu zainvestujeme zhruba do šiestich až ôsmich firiem, kde by sa jedna investícia mala pohybovať na úrovni 20 miliónov eur. 

 

Spolupráca spoločnosti Sandberg Capital s Európskym investičným fondom môže Slovensko zvideľniť na mape investorov.
Spolupráca spoločnosti Sandberg Capital s Európskym investičným fondom môže Slovensko zvideľniť na mape investorov. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 

Ako funguje kolobeh private equity investičných fondov?

Dôležité je začať tým, že v private equity fondoch sú vždy dvaja hlavní aktéri. General Partner (tzv. GP) je správca fondov a investícií, ktorý je zodpovedný za investičnú stratégiu, rozhoduje, do akých projektov sa investuje, a následne je zodpovedný za manažovanie jednotlivých investícií, až kým nepríde k ich zhodnoteniu a predaju. Tým je v tomto prípade Sandberg.

Limited Partners (tzv. LPs) sú investori, ktorí po dôkladnom zvážení zveria svoje peniaze GP, ktorému veria, že im zabezpečí atraktívne zhodnotenie. Pri private equity fondoch sa teda začína fundraisingom, keď oslovujete potenciálnych investorov. Predstavíte im svoj tím, investičnú stratégiu, aké máte plány a aké máte za sebou úspechy.

 

Sme špecifickí v tom, že spravujeme kapitál len kvalifikovaných investorov. Sú to investori, ktorí rozumejú rizikám spojeným s našimi investíciami.

 

Ak ich presvedčíte, zveria vám svoj kapitál do správy. Fundraising trvá zvyčajne rok až rok a pol. Ak je úspešný, otvoríte fond štandardne na obdobie desiatich rokov. Má dve periódy. Prvých päť rokov je investičná perióda. Počas nej vyhľadávame príležitosti a investujeme do nich. Zastaví sa po piatich rokoch alebo vtedy, ak sa vám podarí rozinvestovať kapitál skôr. Potom nastáva divestičné obdobie, kde musíte aktíva zhodnotiť a následne predať. Desať rokov sa môže zdať veľa, ale je to relatívne krátky čas na to, aby ste rozbehli také iniciatívy, ktoré zabezpečia rast a úspech portfóliovej spoločnosti. 

 

Kto sú vaši investori a aké kritériá musia splniť? 

Sme špecifickí v tom, že spravujeme kapitál len kvalifikovaných investorov. Sú to investori, ktorí rozumejú rizikám spojeným s našimi investíciami. Ide o inštitúcie, ktoré majú špecializované oddelenia vyhodnocujúce potenciálne riziká.

Typickým inštitucionálnym investorom u nás sú napríklad banky, ktoré nám financovali akvizície v prvom fonde, a keď sme otvorili fond číslo dva, podarilo sa nám získať ich dôveru a stali sa našimi investormi. Spolupracujeme aj s individuálnymi investormi, takzvanými High Net Worth Individuals. Ide o skupinu afluentných ľudí, ktorí zväčša zbohatli podnikaním a majú skúsenosti s podnikateľským rizikom. Zásadou dobrého GP je aj to, že individuálnym investorom nedovolí investovať viac než jednotky percent svojho majetku. 

 

Sandberg Capital spolupracuje so študentmi a ukazuje im svet investícií private equity.
Sandberg Capital spolupracuje so študentmi a ukazuje im svet investícií private equity. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 

Spolupracujete s Európskym investičným fondom. Je táto spolupráca dôležitá, pokiaľ ide o príchod väčšieho počtu zahraničných investorov?

Je to jeden z najväčších a najrešpektovanejších investorov v Európe, ide o veľmi profesionálne spravovanú inštitúciu. EIF sa snaží podporovať podnikateľské prostredie tým, že alokuje kapitál najmä do krajín, kde nefungujú kapitálové trhy, a to tak, že investuje prostredníctvom profesionálnych správcov.

 

Záujem investovať na Slovensku mali už dávno, ale dlho nedokázali nájsť spoľahlivého správcu. Nám sa ich podarilo presvedčiť našimi výsledkami. Vo svete investícií je EIF vnímaný ako brána k západným investorom. Či ide o nemecké, britské, alebo švajčiarske investičné fondy, sledujú, čo sa deje s investíciami EIF.

 

Vo svete investícií je EIF je vnímaný ako brána k západným investorom. Či ide o nemecké, britské, alebo švajčiarske investičné fondy, sledujú, čo sa deje s investíciami EIF.

 

Slovensko zatiaľ nie je na mape sofistikovaných západných investorov, ale ak sa investíciám EIF u nás zadarí, prejdete pomyselným testom a automaticky sa vám otvárajú dvere práve k nim. Jedným z našich cieľov bolo priniesť na Slovensko zahraničný kapitál a ukázať región CEE ako perspektívny na investície. Ak sa to podarí nám, otvoríme tým dvere nielen sebe, ale aj ďalším slovenským podnikateľom, ktorí budú mať záujem o kapitál inštitucionálnych investorov zo zahraničia. 

 

Čo je dôvodom, pre ktorý investori kývnu na investíciu?

Mnoho investorov hľadá možnosti, ako rozumne alokovať svoj kapitál. Private equity sa preto postupne dostalo do ich hľadáčika, keďže ponúka dobrú alternatívu k momentálne turbulentným akciovým trhom.

Nám pomohla aj pandémia, pretože sa znova otvorila téma okolo rizikovosti investícií a diverzifikácie portfólia. V období rastu zväčša rastú všetci. Ak príde kríza, záleží na tom, ako je vystavané vaše investičné portfólio, či je menej alebo viac rizikové. V portfóliu sme mali napríklad telekomunikačnú firmu Swan, ktorá od nášho vstupu zvýšila zisk o 50 percent a zvýšila tržby na 100 miliónov.

 

V portfóliu sme mali aj oblasť IT, ktorá má esenciálne produkty, ktoré boli počas pandémie koronavírusu nutnosťou. Poľnohospodárstvo, retail a vzdelávanie rástli tiež. Investorom sme ukázali, že nejde o náhodnú skladbu portfólia, ale premyslenú investičnú stratégiu. Už pred krízou sme totiž rozmýšľali nad tým, že dobré časy sa raz skončia, a preto sme stavili na segmenty, ktoré majú dlhodobý potenciál a zároveň sú dostatočne odolné voči ekonomickým cyklom. Myslím, že to bolo kľúčové.

 

Ak by sme si mali predstaviť pomyselnú stupnicu rizikovosti, kde sa na nej nachádza private equity?

Na jej začiatku máte štátne dlhopisy, ktoré sú dnes vyhodnocované ako nízke riziko. Potom nasledujú indexové a akciové trhy. Trošku väčšie riziko nesú korporátne dlhopisy a na konci sú investície do startupov. Private equity je niekde medzi tým – sme viac rizikoví ako index na burzách, na druhej strane sme určite menej rizikoví ako startupy.

 

V Sandbergu spravujeme aj naše vlastné peniaze. Nehovoríme teda, že k investíciám pristupujeme ako k vlastným peniazom, ony sú naozaj sčasti naše vlastné. K peniazom investorov sa správame úplne rovnako. Hľadáme atraktívny výnos, ale nepodstupujeme príliš veľké riziko. To sa snažíme komunikovať aj verejne ľuďom: nech sa vždy, keď počujú slovo výnos, automaticky pýtajú aj na riziká.

 

Private equity investori investujú napríklad do firiem, ktoré sú dobre etablované na lokálnom trhu, ale plánujú ďalej expandovať na medzinárodný trh.
Private equity investori investujú napríklad do firiem, ktoré sú dobre etablované na lokálnom trhu, ale plánujú ďalej expandovať na medzinárodný trh. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 

Akú úlohu zohrávajú už úspešné firmy pri funkčnosti podnikateľského prostredia v krajinách?

Ekosystém funguje tak, že potrebuje mať úspešné príbehy firiem, ktoré vás zviditeľnia na investorskej mape. Investori, či už zahraniční, alebo lokálni, musia vidieť, že v krajine vznikajú firmy s regionálnym, resp. globálnym potenciálom.

Zároveň je kľúčové, aby podnikatelia mali záujem spolupracovať s investormi, či už s venture capitalom, alebo private equity fondmi. V našom regióne je viacero krajín, ktorým sa to úspešne podarilo, a začínajúci podnikatelia tak majú lepšiu východiskovú pozíciu na to, aby sa dostali k zahraničnému kapitálu. Estónsko, kde vznikol Skype, je krásny príklad. Rovnako aj Česká republika, ktorá má úspešné startupy ako Kiwi, Rohlík alebo Productboard.

 

Zároveň má aj zaujímavé príbehy v private equity, ako napríklad spoločnosť Avast. Dnes sú na investorskej mape a investori, prirodzene, vyhľadávajú možnosti investovania v krajine, kde je preukázaný potenciál. A chceme, aby sa to stalo aj na Slovensku.

 

Často sa hovorí, že kvôli fungujúcemu podnikateľskému ekosystému treba zlepšiť aj systém vzdelávania a viac prepojiť teoretické vzdelanie s praxou. Vy ste vytvorili Sandberg Academy, kde študentom ukazujete fungovanie investičného sveta. Na čo konkrétne sa zameriavate? 

Mám pocit, že odkedy som pred pätnástimi rokmi skončil školu, situácia sa veľmi nezlepšila, najmä čo sa týka prepojenia biznisu a škôl. Počúvame veľa kritiky na školstvo a pripravenosť absolventov. Otázkou je, či je naozaj fér očakávať od vysokých škôl, že dajú študentom dostatočné praktické skúsenosti. S tým by sme mali pomôcť my ako ľudia z biznisu.

 

Študenti nemajú predstavu, o čom sú reálne kariérne pozície. Všetci sa ich pýtajú, čo by chceli robiť, ale nikto im nepovie, čo tá práca skutočne zahŕňa.

 

Preto sme sa s kolegami rozhodli vytvoriť program, aký by sme chceli absolvovať my, ak by sme boli znova študentmi. V Sandberg Academy sa zameriavame na dve veci. Ako prvé vnímame, že študenti nemajú predstavu, o čom sú reálne kariérne pozície. Všetci sa ich pýtajú, čo by chceli robiť, ale nikto im nepovie, čo tá práca skutočne zahŕňa.

Snažíme sa chodiť medzi študentov, ukazujeme im, že ak chcú robiť private equity, takto vyzerá bežný deň a takto môže vyzerať ich kariérna cesta. Navyše private equity sa na školách ani nevyučuje, takže prednášame aj o sektore ako takom. Druhá vec je, že veríme, že stáže sú najlepší spôsob, ako transferovať praktickú skúsenosť študentom. Začali sme u nás, ale snažíme sa to robiť aj v našich portfóliových spoločnostiach.

 

Minulý rok sme prvýkrát otvorili Sandberg Summer Internship. Vzali sme k nám päť študentov zo slovenských, z českých a anglických škôl. Na osem týždňov sa stali plnohodnotnou súčasťou nášho tímu. Program je koncipovaný tak, že počas tohto obdobia sme ich previedli celým investičným procesom od trhovej analýzy, due diligence cez investíciu, portfolio management až po exit. Zaujímavé bolo, že nepracovali na nejakých fiktívnych príkladoch, ale na konkrétnych projektoch z nášho portfólia. Od študentov sme dostali veľmi dobré spätné väzby, a preto sme sa rozhodli opätovne spustiť platené letné stáže aj tento rok. 

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Refresher/Ľubo Baran
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Rozhovory
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac