hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Podnikanie - Startupy

Chceme fungovať ako Eset. Vyrábať na Slovensku, ale figurovať na celosvetovom trhu, hovoria zakladatelia Powerful Medical

Zdravotného asistenta PMcardio onedlho čaká vstup na celosvetový trh, kde má uľahčiť a zrýchliť diagnostiku kardiologických pacientov. Spoločnosť Powerful Medical rozbehla najväčšie klinické skúšanie svojho druhu v strednej Európe.

Martina Havranová
10. 2. 2022 14:30 Čas čítania: 6:40
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Podnikanie - Startupy
0
Martina Havranová
10. 2. 2022 14:30
Čas čítania: 6:40

Chceme fungovať ako Eset. Vyrábať na Slovensku, ale figurovať na celosvetovom trhu, hovoria zakladatelia Powerful Medical

Zdravotného asistenta PMcardio onedlho čaká vstup na celosvetový trh, kde má uľahčiť a zrýchliť diagnostiku kardiologických pacientov. Spoločnosť Powerful Medical rozbehla najväčšie klinické skúšanie svojho druhu v strednej Európe.

Martina Havranová
10. február 2022, 14:30
Čas čítania: 6:40
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Spoločnosť Powerful Medical rozbieha v poradí už druhé klinické skúšanie asistenta PMcardio. Asistent už stihol získať certifikáciu Európskej únie a čaká ho vstup na trh do niekoľkých krajín. Prvú, pilotnú verziu asistenta odprezentoval Robert Herman v roku 2019 na Európskom kardiologickom kongrese.

 

Už prvú verziu vytvárali zakladatelia v spolupráci s lekármi z NÚSCH v Bratislave a zhodli sa na tom, že ňou chcú pomáhať lekárom, ktorí nemajú kardiologický tréning.

 

Od roku 2019 sme urobili veľký krok a začali sme sa primárne sústrediť len na projekt Powerful Medical, keďže dovtedy sme súbežne pracovali aj na iných veciach. Dlhšie sme boli v štádiu vývoja a až v roku 2021 sa nám podarilo vytvoriť komplexnejší produkt,“ hovorí Robert Herman, jeden zo zakladateľov spoločnosti Powerful Medical a zároveň hlavný lekár (Chief Medical Officer). Okrem medicíny sa Robert venoval aj programovaniu, ovláda niekoľko programovacích jazykov a je aj odborníkom v oblasti AI technológií v medicíne.

 

Bratia Hermanovci a prof. MUDr. Róbert Hatala, CSc., prednosta kardiologickej kliniky NÚSCH.
Bratia Hermanovci a prof. MUDr. Róbert Hatala, CSc., prednosta kardiologickej kliniky NÚSCH. Zdroj: Powerful Medical

  

Od programovania k vlastnej medicínskej technológii

Ďalším zo zakladateľov Powerful Medical je Robertov starší brat Martin Herman, ktorý je sériovým podnikateľom a softvérovým vývojárom so zameraním na inovatívne technológie vrátane deep-techu a blockchainu.

Svoju prvú aplikáciu na App Store zverejnil už vo veku 14 rokov, pričom predtým absolvoval ročný kurz programovania na Slovenskej technickej univerzite. Vo veku 18 rokov založil svoj prvý technologický startup, sociálnu aplikáciu, ktorá získala viac ako 50 000 používateľov do týždňa od svojho spustenia, čo mu prinieslo investíciu od amerického fondu Venture Capital.

 

Máme dáta, ktoré ukazujú, že pri niektorých ochoreniach dokáže aplikácia analyzovať EKG presnejšie ako kardiológ.

 

Po návrate z USA na Slovensko založil softvérové vývojárske štúdio Powerful Digital a technologickú a výskumnú spoločnosť Powerful AI. Na základe svojich manažérskych a technických zručností sa Martin stal spoluzakladateľom Powerful Medical, v ktorom spojil Robertove skúsenosti v oblasti zdravotníckeho výskumu, pričom spoločnosť v úvodných fázach jej rozvoja aj financoval.

 

Na základe svojej práce v Powerful Medical získal ocenenie Krištáľové krídlo 2020. Spoločnosť Powerful Medical v spolupráci so štúdiom Sorrywecan pripravuje aj sériu troch videí, v ktorých predstaví svoju víziu a produkty.

 

Na biznisovej podstránke Refresheru Disrupter pravidelne prinášame príbehy a rozhovory s úspešnými slovenskými podnikateľmi. Snažíme sa, aby o ich kvalitnej práci vedelo čo najviac ľudí. Môžeš nás v tom podporiť, ak sa pridáš do klubu Refresher+.

Na diagnostiku stačí snímka EKG

Kardiovaskulárne ochorenia sú globálne stále najčastejšou príčinou úmrtí. „Dôvodom je slabá prevencia a diagnostika. Jednak nevieme včasne predpovedať kardiologické ochorenia, a ak ich aj diagnostikujeme, pacient často nie je adekvátne alebo dostatočne rýchlo liečený,“ vysvetľuje Robert.

Práve tento fakt motivoval Powerful Medical vyvinúť asistenta PMcardio. Robili to v spolupráci s prof. MUDr. Róbertom Hatalom, CSc., prednostom Kliniky kardiológie a angiológie LF SZU. Jeho úlohou je zjednodušiť a spresniť diagnostiku kardiovaskulárnych ochorení.

 

Robert Herman pri práci s asistentom PMCardio.
Robert Herman pri práci s asistentom PMCardio. Zdroj: Powerful Medical

 

Do zdravotného systému sa pacienti s kardioproblémami dostávajú prakticky tromi spôsobmi. Buď sa o zdravotných problémoch dozvedia u všeobecného lekára, alebo si pri akútnych problémoch zavolajú sanitku, prípadne prídu na urgentný príjem. „Lekári a zdravotníci prvého kontaktu často nemajú dostatok praxe, aby správne diagnostikovali kardiologického pacienta. Poznajú najzákladnejšie symptómy a následne pošlú pacienta k odborníkovi,“ opisuje prax Robert.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOM UŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109932 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako presne funguje ich aplikácia na vyhodnotenie EKG.
  • Kto všetko ju môže využívať. 
  • Ako chcú pomocou apky predchádzať zbytočným úmrtiam.
  • V čom ich inšpiruje Eset.
  • Prečo potrebujú, aby sa zmenili slovenské zákony.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Powerful Medical/Pavol Harum
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac