hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Ekonomika a financie - Kryptomeny

Kedy musíš priznávať zisky a platiť dane z kryptomien? Záujem Slovákov o investíciu do digitálnych aktív stúpol za rok o 400 %

V súvislosti so zdaňovaním príjmov z obchodovania s kryptomenami sa vynára množstvo otázok. Kedy je potrebné podať daňové priznanie a aké sankcie môže človek očakávať, ak to neurobí?

Martina Havranová
23. 2. 2022 14:30 Čas čítania: 5:48
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Ekonomika a financie - Kryptomeny
0
Martina Havranová
23. 2. 2022 14:30
Čas čítania: 5:48

Kedy musíš priznávať zisky a platiť dane z kryptomien? Záujem Slovákov o investíciu do digitálnych aktív stúpol za rok o 400 %

V súvislosti so zdaňovaním príjmov z obchodovania s kryptomenami sa vynára množstvo otázok. Kedy je potrebné podať daňové priznanie a aké sankcie môže človek očakávať, ak to neurobí?

Martina Havranová
23. február 2022, 14:30
Čas čítania: 5:48
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Kryptomeny lákajú veľa ľudí s vidinou vysokého zisku a čoraz populárnejšie sú aj na Slovensku. Len v roku 2021 stúpol záujem o investície do kryptomien o 400 % a za jediný rok do nich Slováci investovali viac ako 25 miliónov eur. Vyplýva to z dát spoločnosti Fumbi.

 

Veľký záujem o kúpu digitálnych aktív sa predpokladá aj na aktuálny rok. „Koncom roka 2021 pre NBS agentúra Focus uskutočnila prieskum o kryptoaktívach a digitálnom eure na reprezentatívnej vzorke spotrebiteľov. Podľa neho vlastní kryptoaktíva 5,8 % obyvateľov Slovenska a ďalších 3,1 % kryptoaktíva vlastnilo v minulosti. Dokopy tak má konkrétnu skúsenosť s kryptoaktívami necelých 9 % obyvateľov Slovenska,“ uvádza hovorca NBS Peter Majer. 

 

Kryptoaktíva sa teda stávajú atraktívnou formou investície, aj keď sú považované za rizikové a v podstate nie sú kryté. „Riziko spojené s obchodovaním s kryptoaktívami nesie klient. Preto si treba veľmi dobre zvážiť, do akého typu kryptoaktíva chcem investovať, dôkladne si preveriť firmu, ktorej zverím svoje peniaze (je ich niekoľko tisíc a nájde sa medzi nimi množstvo podvodníkov), a investovať by sme mali len toľko peňazí, koľko si môžeme dovoliť stratiť,“ dopĺňa Majer.

Keďže trh s kryptoaktívami je ešte pomerne mladý, mnoho z jeho nadšencov nemá prehľad o tom, aké zákony sa naň vzťahujú a aká zdaňovacia povinnosť plynie voči zisku z kryptomien.

 

Okrem rozhovorov s úspešnými slovenskými podnikateľmi na Disrupteri pravidelne nájdeš aj rady odborníkov, ako investovať, ako sa orientovať na trhu, ale aj to, ako sa vyznať v daňových zákonoch a legislatíve. Staň sa členom klubu Refresher+ a dostaň sa k obsahu bez obmedzení. 

 

Peter Varga, daňový advokát spoločnosti Highgate Law & Tax a zakladateľ platformy Crypto Tax & Law.
Peter Varga, daňový advokát spoločnosti Highgate Law & Tax a zakladateľ platformy Crypto Tax & Law. Zdroj: Highgate

Základom je prehľadná evidencia

Každý, kto aktívne obchoduje s digitálnymi aktívami, by si mal viesť podrobnú evidenciu každej jednej transakcie a tiež všetkých príjmov, čo zásadne uľahčuje správne splnenie daňovej povinnosti s nimi spojenej.

 

„Mojou radou je, aby si všetci, ktorí obchodujú s kryptomenami, viedli naozaj podrobné záznamy o všetkých operáciách. Evidovať je potrebné naozaj všetko, hoci by sa suma pohybovala aj na úrovni zisku okolo 10 eur,“ tvrdí Peter Varga, daňový advokát spoločnosti Highgate Law & Tax a zakladateľ platformy Crypto Tax & Law. Mnoho ľudí si totiž nevedie žiadne záznamy o transakciách, hoci ich robia veľa. 

 

Mojou radou je, aby si všetci, ktorí obchodujú s kryptomenami, viedli naozaj podrobné záznamy o všetkých operáciách. Evidovať je potrebné naozaj všetko, hoci by sa suma pohybovala aj na úrovni zisku okolo 10 eur.

 

Slovenská legislatíva zatiaľ nepoužíva pojem kryptomeny, ale virtuálne meny a ich zdaňovaciu povinnosť definuje podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.

„Zdaňovacia povinnosť vzniká nielen pri výbere, ale aj pri akomkoľvek nakladaní s kryptoaktívom. Ak som kúpil napríklad bitcoin za 100 eur a predal za ekvivalent 400 eur, tých 300 eur by som mal zdaniť aj v prípade, že sa peniaze stále nachádzajú vo virtuálnom priestore. Ak ich nezdaním, ide o trestný čin,“ vysvetľuje Varga.

 

Okrem spomínanej situácie zdaňovacia povinnosť vzniká aj pri výmene virtuálnej meny za majetok, výmene virtuálnej meny za inú virtuálnu menu, výmene virtuálnej meny za poskytnutie služby alebo odplatný prevod virtuálnej meny.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOM UŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110548 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aká vysoká je daňovo-odvodová sadzba pri kryptomenách.
  • Aké nástroje má v rukách finančná správa, aby získala prehľad o ziskoch z kryptoaktív.
  • Čo robiť v prípade, ak sme v minulosti nezdanili príjem z kryptoaktív. 
  • Aké regulácie čakajú svet kryptomien v budúcnosti. 

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Unsplash/Viktor Forgacs
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Ekonomika a financie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac