hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Sponzorovaný obsah

Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Portu.

Čo je sponzorovaný článok?

Inzerent dodal podklady ku článku, definoval, čo má článok obsahovať a komunikovať, text písal na základe zadania niekto z Refresheru.

Ekonomika a financie

Zvyšovanie inflácie nás prinútilo prehodnotiť naše plány a financie. Oplatí sa v tomto období investovať?

Ukážeme ti nezávislé porovnanie výkonnosti najväčších fondov a investičných platforiem.

Sponzorovaný obsah
29. 3. 2022 10:30 Čas čítania: 4:52
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Zvyšovanie inflácie nás prinútilo prehodnotiť naše plány a financie. Oplatí sa v tomto období investovať?
Zdroj: Pexels/MayoFi
Ekonomika a financie
0
Sponzorovaný obsah
29. 3. 2022 10:30
Čas čítania: 4:52

Zvyšovanie inflácie nás prinútilo prehodnotiť naše plány a financie. Oplatí sa v tomto období investovať?

Ukážeme ti nezávislé porovnanie výkonnosti najväčších fondov a investičných platforiem.

Sponzorovaný obsah
29. marec 2022, 10:30
Čas čítania: 4:52
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Zvyšovanie inflácie nás prinútilo prehodnotiť naše plány a financie. Oplatí sa v tomto období investovať?
Zdroj: Pexels/MayoFi
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Sponzorovaný obsah

Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Portu.

Viac info
Investovanie je spojené s rizikom.

 

Všetci pociťujeme dôsledky vysokej inflácie. Za nákup potravín zaplatíš niekoľkonásobne viac, pri dnešných cenách benzínu zvažuješ radšej cestu bicyklom. Okrem bežných denných problémov sa inflácia odrazila aj na tvojich úsporách v banke. Predstav si, že máš na účte 1 000 eur. Za posledný rok stratili na hodnote 90 eur, čiže si prišiel o novú bundu alebo jarné topánky. Prečo? 

 

Za minuloročnú vysokú infláciu môžu hlavne problémy so svetovými dodávateľmi, ktorí v dôsledku pandémie nedokázali uspokojiť dopyt po svojich produktoch. Tento postupný nárast sa začiatkom tohto roka odrazil už na cenách výrobkov – firmy museli kompenzovať väčšie náklady. Aktuálna situácia vo svete a s tým súvisiaci konflikt vysokú infláciu ešte viac umocňujú. „Dáta za marec zatiaľ nie sú dostupné, ale takmer s istotou bude inflácia vyššia než vo februári a vyššia než pôvodné odhady. Odhadovať, ako dlho s nami zvýšená inflácia bude, je veľmi obťažné,“ komentuje situáciu Radim Krejčí, vedúci investičnej platformy Portu

Ako sú na tom Slováci?

Nedávny prieskum ukázal, že až 60 % Slovákov nedôveruje investíciám a nemá dobrú finančnú gramotnosť. Dokonca nevedia rozlíšiť rozdiel medzi sporením a investovaním – to, že výnosy nie sú zaručené pri oboch, si uvedomuje menej ako 30 % respondentov. „Na Slovensku máme problém so samotnou finančnou gramotnosťou, pričom investičnú gramotnosť považujem za akúsi jej nadstavbu. V posledných rokoch sme svedkami toho, že inflácia valcuje úroky na účtoch a vkladoch v bankách. Rok 2022 je už šiestym v poradí, keď inflácia v krajine je vyššia ako úroky v bankách,“ skonštatovala Eva Sadovská, analytička finančnej skupiny WOOD & Company.

 

Zdroj: Portu

 

 

Vo všeobecnosti platí, že starší ľudia majú viac skúseností. Pri investovaní to nie je celkom tak. Možno je to tak trocha paradox, ale problematike rozumejú najviac mladí ľudia vo veku 18 – 26 rokov

 

Projekt Index investičnej gramotnosti je realizovaný pod záštitou odborníkov zo sveta financií a investícií. Sleduje úroveň investičnej gramotnosti na Slovensku, v Česku a v ďalších krajinách a odborným garantom je investičná platforma Portu. Otázky boli testované na reprezentatívnej vzorke Slovákov vo veku 18 – 65 rokov. 

 

Väčšina Slovákov teda nevie dobre rozlíšiť ani rozdiel medzi investovaním a sporením a vzťah medzi výškou výnosu a rizikom. Treba však povedať, že viacerí sa správne domnievajú, že väčší výnos znamená aj vyššie riziko, no viac než štvrtina opýtaných sa mýli, keď si myslí, že diverzifikáciou sa riziko úplne eliminuje. 

 

Z toho dôvodu ľudia investujú veľmi konzervatívne alebo vôbec. „Jedno zo základných pravidiel investovania hovorí, že by sme mali využívať len tie nástroje, ktorým rozumieme. Ak rozumieme len tým úplne najzákladnejším, väčšinu svojho bohatstva máme buď v nehnuteľnostiach, ako 90 % slovenských domácností, alebo na bežných či sporiacich účtoch. Tie sú systematicky nízko výnosné, a hoci krátkodobo poskytujú ochranu pred stratou, dlhodobo domácnosti reálne strácajú,“ tvrdí bývalý riaditeľ odboru výskumu v Slovenskej národnej banke Martin Šuster. S nízkou finančnou gramotnosťou vzniká aj ďalší problém – spotrebitelia sa nechajú nahovoriť na produkty, ktorým ani nerozumejú. Potom zistia, že im nevyhovujú, navyše sú drahé a vysokorizikové. 

 

Myslíš si, že dobre rozumieš investovaniu? Svoje finančné schopnosti si môžeš overiť napríklad na stránke rozumieminvesticiam.sk. To, že včas odhalíš svoje nedostatky, ti pomôže v budúcnosti lepšie zhodnotiť svoje finančné prostriedky, čo sa môže prejaviť aj na kvalite života. 

zisti, ako rozumieš financiám
Zdroj: Pexels/ANTONI SHKRABA

Svoje peniaze vieš zhodnotiť

Už na začiatku roka začali akciové trhy klesať hlavne pre obavy z reakcií centrálnych bánk na vysokú infláciu. Vzhľadom na konfliktnú situáciu v Európe naše trhy klesli ešte viac. „Aktuálne vidíme v akciových trhoch veľký potenciál, pretože sa predávajú lacnejšie než koncom minulého roka. Náš optimizmus potvrdzujú aj svetové bankové inštitúcie, ktoré predikujú rast hlavných amerických aj európskych akciových indexov,“ hodnotí Radim Krejčí, vedúci investičnej platformy Portu. 

 

Ako sme ti vysvetlili už v úvode, peniaze uložené len tak na tvojom bežnom účte strácajú hodnotu. Rezervu, ktorá ťa možno upokojí v súvislosti s infláciou, si vieš vytvoriť rozumným investovaním. Môžeš to skúsiť, aj keď nemáš žiadne predošlé skúsenosti alebo tisíce na účte. 

 

Ak sa pohrávaš s myšlienkou investovať, je dobré si zvážiť, ktorá platforma bude pre teba vhodná a akú má výkonnosť investičných fondov. Organizácia S&P Global (svetový poskytovateľ finančných informácií) porovnávala dáta výkonnosti najväčších fondov a investičných platforiem. 

 

Výkonnosť je vypočítaná s plným (1 %) poplatkom za správu portfólia, pričom skutočný zisk je pri uplatnení aktuálne ponúkanej zľavy, samozrejme, ešte vyšší.
Výkonnosť je vypočítaná s plným (1 %) poplatkom za správu portfólia, pričom skutočný zisk je pri uplatnení aktuálne ponúkanej zľavy, samozrejme, ešte vyšší. Zdroj: Portu

 

Prvé miesto v tabuľke si drží platforma Portu, ktorá je dostupná už aj na Slovensku. Veľkou výhodou je, že ti portfólio ušijú na mieru a nemusíš platiť zbytočné poplatky navyše. Chcú otvoriť dvierka investovania každému, preto zrušili vstupné, výstupné aj výkonnostné poplatky a tiež poplatky za nízke vklady. To znamená, že môžeš začať pokojne aj na 20 eurách mesačne a nebude ťa to stáť okrem minimálneho poplatku za správu portfólia už ani cent navyše.

 

Aj pri štandardnom poplatku za správu investície na úrovni 1 % ročne (vrátane DPH) bolo Portu výrazne výhodnejšie ako priemerný podielový fond alebo iné platformy na pasívne investovanie. Ak máš investície u iných správcov, teraz ti dajú zľavu 40 % zo správcovského poplatku. Získaš ho na dva roky bez akýchkoľvek obmedzení, jediným poplatkom vo výške 0,6 % ročne (vrátane DPH) je poplatok za správu portfólia. Majú to nastavené tak, aby to bolo výhodné naozaj pre každého aj z dlhodobého hľadiska. Investovanie s platformou Portu tak môže byť o viac než polovicu lacnejšie ako pri priemernom fonde. 

Začni investovať
V praxi sa to napríklad na jednorazovej investícii vo výške 3 000 eur na 5 rokov a predpokladanom ročnom zhodnotení o 7 % odrazí tak, že jej koncová hodnota bude pri poplatku 0,6 % (oproti bežnému 1,6 %) vyššia o 201 eur. Na poplatkoch tak investor namiesto 276 eur zaplatí len 106 eur.

Prečo Portu? 

Aktuálne majú 125 000 používateľov a 340 miliónov eur pod správou. Okrem prebiehajúcej zľavy 40 % zo správy účtu a žiadnych poplatkov navyše ti Portu umožňuje aj efektívne a bezstarostné investovanie do burzovo obchodovateľných fondov (ETF). Všeobecne to je tak, že pri podielových fondoch si ako investor kúpiš podielový list daného fondu a svoje peniaze zveruješ manažérovi fondu. Pri investovaní do Portu kupuješ priamo jednotlivé ETF, ktoré sú obchodované na burze. Rovnako ako napríklad pri akciách ich cena v priebehu dňa kolíše. Starajú sa o vhodný výber ETF priamo pre teba a zároveň o správu tvojich financií. 

 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/AlphaTradeZone

 

Portu sa dokázalo v oblasti pasívneho investovania rýchlo stať jednotkou na českom trhu. Dokonca si u nich môžeš zostaviť vlastné investičné portfólio zo širokej ponuky ETF nástrojov. Môžeš sa zamerať aj na tematickú oblasť, o ktorej si myslíš, že má dobré vyhliadky do budúcnosti, napríklad energie či inovatívne zdravotníctvo. Všetko vybavíš rýchlo a online, no bez problémov sú dostupní aj na telefóne. V Portu dbajú na zákaznícku podporu a používateľom na online chate odpovedajú priemerne do 15 sekúnd. Je to vhodná voľba aj pre začiatočníkov, mal by to zvládnuť každý, čiže aj človek bez skúseností

 

V čom sa líšia od konkurencie? S Portu môžeš začať investovať už s 20 eurami, a to ako v rámci daných portfólií, tak aj vlastnej stratégie, ktorú si ľahko zložíš z dostupných nástrojov. Vďaka širokej diverzifikácii danej nástrojmi ETF sú schopní priniesť svojim používateľom lepší čistý výnos. Dokazuje to aj veľké porovnanie investičných platforiem, kde portfólio Portu za 5 rokov s prehľadom prekonalo najväčšie slovenské podielové fondy.

Investuj s Portu
Portu je prvá česká robo-advisory investičná platforma, ktorá vznikla vo finančnej spoločnosti WOOD & Company, známej stredoeurópskej investičnej skupine s 30-ročnou tradíciou. Portu sa zameriava na nízkonákladové a zároveň diverzifikované investície, predovšetkým do burzovo obchodovaných fondov. Je pre všetkých, ktorí chcú investovať dlhodobo a pritom mať prehľad o svojich investíciách online. Viac informácií nájdeš na www.portu.sk.
Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Pexels / Anna Nekrashevich
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Ekonomika a financie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac