hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Podnikanie - Startupy

We Crashed: Seriál o startupe, ktorý sa dočkal niekoľkomiliardového fiaska, má v hlavných úlohách oscarových hercov

Na seriál si pripravte silné nervy a zmierte sa s tým, že možno budete hlavné postavy neznášať.

Veronika Szűcs Rajničová
30. 3. 2022 19:30 Čas čítania: 3:02
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Podnikanie - Startupy
0
Veronika Szűcs Rajničová
30. 3. 2022 19:30
Čas čítania: 3:02

We Crashed: Seriál o startupe, ktorý sa dočkal niekoľkomiliardového fiaska, má v hlavných úlohách oscarových hercov

Na seriál si pripravte silné nervy a zmierte sa s tým, že možno budete hlavné postavy neznášať.

Veronika Szűcs Rajničová
30. marec 2022, 19:30
Čas čítania: 3:02
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Predstavte si coworkingovú spoločnosť, ktorá sa stretla s ezoterikou na úrovni Gwyneth Paltrow a ambíciami Elona Muska. Presne taký je We Work, ktorý tesne po veľkej finančnej kríze založil izraelský podnikateľ Adam Neumann spolu s manželkou Rebekou a architektom Miguelom McKelveyom. 

 

Hlavnou ideou bolo vytvoriť priestor, v ktorom mileniáli budú chcieť pracovať. Vďaka atraktívnym kancelárskym priestorom s množstvom benefitov mala vzniknúť komunita, ktorej sa ani nebude chcieť domov. 


Po kríze boli mnohé kancelárske budovy prázdne a dopyt po coworkingu rástol, čo spôsobilo, že firma nemala núdzu o nové projekty. Keď sa už rozbehla, pomerne rýchlo našla nových nájomníkov. 


We Work získal významné investície od JP Morgan, Goldman Sachs a japonskej Softbank a s každou novou injekciou sa začala zbesilá expanzia. Otvárali desiatky pobočiek naraz nielen v Spojených štátoch, ale po celom svete. Adam Neumann dlho odbíjal fakt, že startup sa prepadáva do straty, so slovami, že je to daň za rýchly rast a skutočná hodnota firmy je oveľa vyššia. 

 

Začiatky We Work v seriáli We Crashed.
Začiatky We Work v seriáli We Crashed. Zdroj: Apple TV+

 

Tvrdil to aj v čase, keď We Work strácal každý deň milión dolárov. Trhová hodnota 47 miliárd dolárov jeho slová len potvrdzovala. Problém nastal, keď sa mal startup dostať na burzu a musel ukázať svoje hospodárenie. Hodnota sa zrazu prepadla na desať miliárd a Adama Neumanna vypoklonkovali z firmy. Pri odchode si však stihol „uliať“ takmer miliardu. 


To je neslávny príbeh slávneho startupu v kocke. Seriál od Apple TV+ We Crashed vás však pozve do spálne zakladateľov, ukáže ich intímny svet, vzťahy vo firme aj excesy, ktorých bolo viac než dosť. Uvidíte legendárny letný tábor We Work pre členov, podivné nočné porady aj horúčkovitú snahu Neumanna zakryť pred investormi zúfalú situáciu. 


Predstieraj to, kým to nie je pravda

„Keď bol Adam Neumann mladý, mal dva veľké ciele: zbohatnúť a zachrániť svet. Veril, že sa ich podarí zlúčiť do jedného a že ich dosiahne tými istými metódami – drzou propagáciou samého seba až do bodu, keď zo seba urobí mýtus, kvetnatou propagáciou, fanfárami a impluzívnym manažérskym štýlom, ktorý považoval za svoj talent,“ napísal o zakladateľovi spoločnosti We Work redaktor New York Times Walter Kirn. 


Zdá sa, že rovnako ho vidí aj herec a spevák Jared Leto, ktorý Neumanna stvárňuje v novom seriáli od Apple TV+. Izraelskému podnikateľovi sa snažil pripodobniť nielen vzhľadom, ale aj prízvukom. 


Medzi natáčaním Klanu Gucci a We Crashed prešiel ledva týždeň, a preto mal veľké obavy, aby z Neumanna nebolo počuť „Taliana“. Najal si tím piatich Izraelčanov, ktorí mu mali pomôcť s čo najautentickejším prejavom. 


Čo však v sebe Leto nedokázal nijako potlačiť, je typická teatrálnosť, z ktorej môžete mať pri sledovaní seriálu pomerne slušnú úzkosť. Speváka 30 Seconds to Mars je jednoducho za každých okolností veľa. 


V postave Adama Neumanna vyzdvihuje jeho vášeň, prístup v štýle „predstieraj to, kým to nie je pravda“, nepriestrelné sebavedomie hraničiace s dezilúziou a zraniteľnosť, ktorú zakrýva alkoholom, drogami a veľkými gestami. 

 

Vášeň a vernosť Neumannovcov

Absurdnosť filozofie We Work sa snaží podporiť tým, že stále dookola opakuje tie isté frázy, keď sa ho novinári pýtajú kritické otázky alebo keď cíti tlak zo strany investorov. Miestami to vyhrocuje do takej roviny, až divák nadobudne dojem, že Neumann je prostoduchý, nevie poriadne po anglicky, nevie sa vyjadrovať a jeho skutočným hovorcom je manželka  Rebekah. 


Tú hrá v seriáli Anne Hathaway. Ukazuje bývalú inštruktorku jogy a neúspešnú herečku, ktorá našla skutočné naplnenie v spoločnom biznise s manželom. Práve ona je zodpovedná za veľkú časť filozofie, ktorú startup predáva. „Vždy keď spojíte duchovno a kapitalizmus, môže sa stať, že to dopadne veľmi zle,“ hovorí A. Hathaway v dokrútke. 


Ako však seriál pokračuje, ku koncu prvej polovice sa Rebekah sťahuje do úzadia a trávi viac času s deťmi (Neumannovci ich majú päť), zatiaľ čo Adam si posilňuje svoju pozíciu ultimátneho lídra. 

 

Vášeň Neumannovcov sa pretavuje aj do príbehu firmy a rámcuje ho.
Vášeň Neumannovcov sa pretavuje aj do príbehu firmy a rámcuje ho. Zdroj: Apple TV+

 

Z polohy zbožňujúcej partnerky, ktorá slepo verí, že úspech musí prísť, sa presúva k žene, ktorá spochybňuje všetky svoje životné rozhodnutia. Keďže však už v prvej epizóde môžeme videť, ako sa príbeh končí, vieme, že Rebekah sa nakoniec rozhodla bezmedzne postaviť za manžela. Ich vášeň, ktorú nemožno uprieť ani filmovej dvojici, a lojalita sa pretavujú aj do príbehu firmy a rámcujú ho. 


Jednoznačne najsubmisívnejšia postava je architekt a spoluzakladateľ We Work Miguel McKelvey, ktorý stojí pri Adamovi od začiatku jeho podnikania v realitnom biznise. Vyzerá to, akoby s ním v každom jednom novom kroku nesúhlasil a desí ho škála, v akej Neumann rozmýšľa, no nikdy sa mu ho reálne nepodarí presvedčiť. 


Na seriál We Crashed si pripravte silné nervy a zmierte sa s tým, že možno budete hlavné postavy neznášať. Dokonale však vystihuje jednu z neodnímateľných súčastí startupovej kultúry, kde sa často nepredávajú produkty, ale iba sny a vízie.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Apple TV+
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac