hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Rozhovory

Zakladatelia firmy Sudolabs: Kariérny rast našich ľudí je pre nás dôležitý. Každý má svojho kouča, ktorý mu pomáha v rozvoji

Firma Sudolabs je dôkazom, že ak niekto robí biznis naozaj kvalitne, má svetový úspech na dosah. Spoločnosť, ktorú založili Jozef Petro a Pavol Madár, tvorí digitálne projekty aj pre klientov na americkom trhu a každý rok narastie o 100 %.

Martina Havranová
7. 4. 2022 14:30 Čas čítania: 8:51
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Rozhovory
0
Martina Havranová
7. 4. 2022 14:30
Čas čítania: 8:51

Zakladatelia firmy Sudolabs: Kariérny rast našich ľudí je pre nás dôležitý. Každý má svojho kouča, ktorý mu pomáha v rozvoji

Firma Sudolabs je dôkazom, že ak niekto robí biznis naozaj kvalitne, má svetový úspech na dosah. Spoločnosť, ktorú založili Jozef Petro a Pavol Madár, tvorí digitálne projekty aj pre klientov na americkom trhu a každý rok narastie o 100 %.

Martina Havranová
7. apríl 2022, 14:30
Čas čítania: 8:51
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Spoločnosť Sudolabs je digitálnym štúdiom, ktoré si našlo svoju klientelu nielen na lokálnom trhu, ale napríklad aj v USA. Zakladateľom Jozefovi Petrovi a Pavlovi Madárovi sa podarilo vytvoriť firmu, ktorej sa darí každý rok vyrásť o 100 %, a zároveň vytvárajú unikátne pracovné prostredie. 

 

Ich spoločnosť stojí na troch pilieroch: na vývoji kvalitných produktov, neustálom vzdelávaní a dôraze na ľudí a na využívaní moderných technológií. Vďaka tejto kombinácii sa firme darí tvoriť medzinárodne úspešné projekty, ako boli napríklad greenpasy pre hollywoodske štúdiá alebo vytvorenie dizajnérskej platformy, ktorá združuje najúspešnejších interiérových dizajnérov sveta. 

 

Ekonomická podstránka Refresheru Disrupter pravidelne predstavuje úspešných podnikateľov, ktorým sa podarilo uspieť na svetovom trhu. Ak chceš podporiť kvalitný obsah a zároveň ťa zaujíma svet biznisu a podnikania, staň sa členom klubu Refresher+

 

Zakladatelia Sudolabsu Jozef Petro a Pavol Madár.
Zakladatelia Sudolabsu Jozef Petro a Pavol Madár. Zdroj: Tomáš Hrivňák

 

Dnes ste firmou, ktorej sa podarilo preraziť na americkom trhu. Aký bol však začiatok príbehu Sudolabsu?

Jozef Petro: Obaja sme vývojári, programátori a pracovali sme pre rôzne spoločnosti na Slovensku a v Česku. Pracovali sme spolu ako kolegovia pre jeden startup a takisto sme obaja popri hlavnej práci robili aj na rôznych vedľajších projektoch. V tom čase sa nám podarilo získať prvých klientov a zároveň sme spoznali veľa softvérových vývojárov v rámci česko-slovenskej komunity. 

Mali sme špecifický prístup k práci a robili sme ju naozaj kvalitne, no videli sme, že v ostatných firmách sa na kvalitu až tak nehľadí. Pri práci na jednom startupe sme začali stavať tím, ktorý mal v tom čase okolo desať ľudí. Pre klienta sme tvorili väčší projekt, ktorý sa nakoniec stal vlastne prvým projektom našej firmy Sudolabs. Keď sme ho dokončili, začali sme si v tejto zostave hľadať ďalších klientov. Najskôr sme pracovali na projektoch v rámci Česka a Slovenska, neskôr sa nám podarilo získať si klientov aj v USA. 

 

Pri každom projekte sa pozeráme na to, aký má potenciál úspechu na svetovom trhu a aký je klient, pre ktorého ideme produkt vyrobiť.

 

Pavol Madár: Spájalo nás to, že sme chceli robiť naozaj kvalitné veci a nasledovať najnovšie trendy, podobne ako startupy v USA, ktoré sú populárne a určujú trendy v softvérovom vývoji. Pozerali sme sa na nich ako na vzory toho, ako chceme fungovať. Chceme mať klientelu v zahraničí, ale tvoriť na Slovensku. Náš spôsob fungovania je zároveň veľkým lákadlom aj pre ľudí z nášho tímu. Pracujú pre dobrú firmu, ktorá je na Slovensku, a môžu robiť na svetových projektoch. 

 

Spomínate, že na trh prinášate unikátny prístup. V čom je Sudolabs iný ako ostatné digitálne štúdiá?

Pavol Madár: Určite by som nechcel hovoriť v zlom o iných firmách. Každá firma je zameraná inak, má iné ciele a od toho závisí, ako pracuje. My sme chceli dať dôraz na to, aby ľudia mali dostatok času robiť veci naozaj kvalitne. Jednoducho, aby kvalita nešla na úkor rýchlosti. Táto filozofia nás odlišuje od firiem, ktoré vyrábajú zákazky ako na bežiacom páse.

 

Profilujeme sa ako end-to-end product building company, čo v praxi znamená, že stojíme za digitálnym produktom úplne od začiatku až do konca.

 

Zároveň nám to dovoľuje robiť veci inovatívne, používať nové technológie a uplatňovať nové nápady. Takéto veci vyžadujú viac času, viac expertízy a treba venovať viac času aj vzdelávaniu. Možno nie všade sa na to prihliada a nie v každej firme sú ochotní vyhradiť na to dostatok času. 

Jozef Petro: Zhrnul by som to asi tak, že sa sústredíme a budujeme našu spoločnosť tromi základnými hodnotami. Prvou je, že sa snažíme o najlepšiu možnú firemnú kultúru, a tak čo najviac investujeme financie do ľudí. Máme naozaj veľké množstvo aktivít, ktoré nie sú vôbec štandardom vo väčšine firiem na Slovensku. Spomeniem benefity ako jasný kariérny rast, pravidelný feedback a pomoc s rastom od manažérov, možnosť zapojiť sa do interných aktivít, ako sú hackathony, externé eventy a tvorenie podcastu či blogu, nadštandardné dovolenky alebo zaplatené dni na vzdelávanie.

 

Druhá dôležitá časť je, že sa snažíme budovať svetovo úspešné produkty. Pri každom projekte sa pozeráme na to, aký má potenciál úspechu na svetovom trhu a aký je klient, pre ktorého ideme produkt vyrobiť. Spolupráca nám musí dávať zmysel a musíme si byť istí, že spolu s klientom vybudujeme produkt, ktorý budú používať desiatky alebo rovno stovky tisíc používateľov. Treťou hodnotou je veľmi dôležitá vec, a to je samotná kvalita kódu a technológie, ktoré chceme vytvárať pri projektoch. 

 

Spoločnosť Sudolabs je digitálnym štúdiom, ktoré si našlo svoju klientelu nielen na lokálnom trhu, ale aj na trhu v USA.
Spoločnosť Sudolabs je digitálnym štúdiom, ktoré si našlo svoju klientelu nielen na lokálnom trhu, ale aj na trhu v USA. Zdroj: Tomáš Hrivňák

 

Kedy prišiel ten zlom, po ktorom sa vám podarilo preraziť z nášho lokálneho trhu na americký?

Jozef Petro: Spolupracovali sme so startupmi v Prahe. Na ich startupovom trhu je celkom veľká diverzifikácia a začína byť bežné, že napríklad nejaká časť tímu alebo niekto zo zakladateľov je z USA. Spolupráca s takýmito hybridnými startupmi, ktoré nás na základe spokojnosti ďalej odporúčali v rámci amerického trhu, nás posunula tam, kde sme dnes.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOM UŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 113070 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa spoločnosti Sudolabs podarilo uspieť na americkom trhu.
  • Aké nadštandardné benefity majú ich zamestnanci.
  • Akú aplikáciu vytvorili pre hollywoodske filmové spoločnosti.
  • Ako sa im podarilo dosiahnuť každoročný rast o 100 %.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Tomáš Hrivňák
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Rozhovory
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac