hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Podnikanie - Startupy

Na Slovensko prichádza český startup Qerko. Dá sa cezeň objednávať aj platiť v reštauráciách

Startup expanduje na zahraničné trhy aj vďaka investícii vo výške 2,5 milióna eur.

Martina Havranová
31. 5. 2022 8:15 Čas čítania: 1:49
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Podnikanie - Startupy
0
Martina Havranová
31. 5. 2022 8:15
Čas čítania: 1:49

Na Slovensko prichádza český startup Qerko. Dá sa cezeň objednávať aj platiť v reštauráciách

Startup expanduje na zahraničné trhy aj vďaka investícii vo výške 2,5 milióna eur.

Martina Havranová
31. máj 2022, 8:15
Čas čítania: 1:49
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Na slovenský trh prichádza český startup Qerko. Ide o nový systém objednávania a platenia v reštaurácii, pri ktorom nie je potrebné čakať na čašníka. Startup vznikol v januári 2019 pôvodne pod názvom It Is Paid.

 

Firmu založili Lukáš Kovač, Miloslav Mrvík, Jan Dorazil a Roman Kantor. Projekt je aktuálne súčasťou investičnej skupiny Miton, ktorá sa sústreďuje na podporu technologických spoločností. Aktuálne má v Česku 250 000 registrovaných používateľov a funguje v 900 stravovacích zariadeniach.

 

qerko
Zdroj: archív Qerka

 

Podľa informácií spoločnosti aplikácia dokáže pri obsluhe jedného stola ušetriť 15 minút času a platby cez Qerko sú v priemere o 10 % vyššie ako platby mimo nej. Najvýraznejšou zmenou je výška prepitného, ktoré je pri platení cez aplikáciu v priemere o 40 % vyššie.

 

„Ľudia si na službu zvykali pomerne rýchlo. Tým, že po načítaní QR kódu sa nedostanú len na ponuku jedál, ale môžu cez aplikáciu aj zaplatiť, priniesla mnoho výhod. Dnes sa už nikomu nechce chodiť rozpočítavať svoj účet ku kase, ale doteraz to inak nešlo,“ hovorí zakladateľ spoločnosti Lukáš Kovač. 

Aplikácia funguje na jednoduchom princípe. Na každom stole v reštaurácii je položený unikátny QR kód. Po jeho naskenovaní sa zobrazí ponuka jedál, ktoré si môže zákazník objednať. Cez aplikáciu môže zákazník aj kedykoľvek zaplatiť účet, a to aj tak, že si vyberie len jednotlivé položky z účtu, ktoré chce zaplatiť. Aplikácia teda rieši problém rozrátania účtu medzi jednotlivých ľudí pri stole.

 

Obsluha má cez pokladňu okamžitý prehľad o platbách pri jednotlivých stoloch a nepríde o prepitné. Aplikácia ponúka voliteľné možnosti prepitného v percentách z účtovanej sumy.

Nahradí personál reštaurácií?

Aplikácia dokáže nahradiť časť práce personálu v gastrozariadeniach, no podľa zakladateľa Lukáša Kovača nie je cieľom znížiť počty zamestnancov v reštauráciách. „Qerko síce šetrí čas, ale to neznamená, že by preň prepúšťali personál. Mať dobrý personál v reštaurácii je na nezaplatenie a v aktuálnej situácii je ho skôr nedostatok. Personál v gastre nemá byť pokladníkom, má sa starať o zákazníka. Ak sa dobre stará o hosťa, dostane vyššie tringelty. A čím viac sa predá, tým viac je tringeltov,“ vysvetľuje.

 

Aplikácia Qerko šetrí čas a zvyšuje prepitné v reštauráciách.
Aplikácia Qerko šetrí čas a zvyšuje prepitné v reštauráciách. Zdroj: archív Qerka

 

Po úspešnom štarte v Česku sa startupu podarilo získať ďalšie investície. Okrem Mitonu doň investuje aj podnikateľ Robert Kyncl, Jaroslav Beck a investičná platforma Green Shark.

 

Práve investície umožnili expanziu do troch ďalších krajín – okrem Slovenska aj na rakúsky a nemecký trh. „Na Slovensku máme pomerne ambiciózny plán, do konca roka plánujeme zazmluvniť zhruba stovku reštaurácií,“ hovorí jeden zo zakladateľov Lukáš Kovač.

Medzi prvými slovenskými reštauráciami, ktoré používajú Qerko, je reštaurácia Kolkovňa Eurovea a následne Kolkovňa River Park v Bratislave. „V Českej republike sme v štádiu, keď sa nám reštaurácie prihlasujú samy, že chcú byť súčasťou Qerka. Na Slovensku zatiaľ ešte nie. Je však pravdou, že príchod na slovenský trh bol o niečo jednoduchší, lebo sa nám podarilo nadviazať spolupráce s niekoľkými pokladničnými systémami,“ dopĺňa.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Foto: archív QerkaNáhľadový obrázok: archív Qerka
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac