hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Ekonomika a financie - Nehnuteľnosti

Ceny bytov na Slovensku ešte porastú, tvrdia odborníci. Toto sú dôvody

Nehnuteľnosti na Slovensku budú drahšie, dôvodom je výrazne prevyšujúci dopyt, ale aj rast cien úrokových sadzieb.

Viktor Kniš, TASR
29. 5. 2022 13:24 Čas čítania: 1:37
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Ekonomika a financie - Nehnuteľnosti
0
Viktor Kniš
TASR
29. 5. 2022 13:24
Čas čítania: 1:37

Ceny bytov na Slovensku ešte porastú, tvrdia odborníci. Toto sú dôvody

Nehnuteľnosti na Slovensku budú drahšie, dôvodom je výrazne prevyšujúci dopyt, ale aj rast cien úrokových sadzieb.

Viktor Kniš
TASR
29. máj 2022, 13:24
Čas čítania: 1:37
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Rýchlorastúce ceny nehnuteľností na Slovensku na začiatku tohto roka neboli prekvapením. Na trhu je naďalej nedostatok bytov, ktorých ponuka zaostáva vysokému záujmu o bývanie. V prostredí rastúcich úrokov z hypoték je však možné očakávať postupné zmierňovanie dopytu, a teda aj rastu cien realít, zhodujú sa ekonomickí analytici.

Ceny rastú aj keď sú hypotéky drahšie

Národná banka Slovenska tento týždeň zverejnila štatistiky, podľa ktorých v prvom štvrťroku 2022 vzrástli ponukové ceny nehnuteľností na bývanie na Slovensku medziročne o 23,3 %.

 

Tempo zdražovania sa tak zrýchlilo, v štvrtom kvartáli minulého roka rástli tieto ceny o 22,1 %. Medzikvartálne tempo rastu sa taktiež zrýchlilo na 8,5 %.


„Najnovšie zverejnené štatistiky NBS nie sú prekvapivé, keďže rast cien realít bol vzhľadom na kontinuálne oklieštenej ponuke v kombinácii s vysokou infláciou v tomto období očakávaný. Na trhu nebolo veľa dôvodov, ktoré by tento trend obrátili a postupné zdražovanie hypoték počas prvých troch mesiacov sa nepremietlo do zníženého dopytu po bývaní, práve naopak,“ priblížil odborník na reality z FinGO.sk Viktor Obtulovič.

 

Pri rastúcich sadzbách sa podľa neho možno rozhýbali aj klienti, ktorí s kúpou nehnuteľnosti predtým vyčkávali.

 

Na leteckej snímke sídlisko Podunajské Biskupice (vľavo), Vrakuňa (vpravo) a Dolné hony (dole) v Bratislave 22. februára 2019.
Na leteckej snímke sídlisko Podunajské Biskupice (vľavo), Vrakuňa (vpravo) a Dolné hony (dole) v Bratislave 22. februára 2019. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Očakávajú pokles dopytu, ale nie v blízkom čase

Aj keď úrokové sadzby hypoték začali postupne rásť, do konca marca sa stále držali na veľmi nízkej a všeobecne dostupnej úrovni, pripomína finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.


„Noví žiadatelia mohli v prvom kvartáli 2022 získať hypotéku za veľmi výhodných podmienok a ľudia s hypotékami si úver dokázali navýšiť a refixovať s veľmi nízkym úrokom. K tomu sa pridáva stále vysoká úroveň úspor obyvateľstva a nízka nezamestnanosť, na ktorej sa zatiaľ nijako neprejavilo predikované spomaľovanie slovenskej ekonomiky v dôsledku vojny na Ukrajine,“ vysvetlil.


V druhom štvrťroku sa však už podľa neho dá očakávať istý pokles dopytu po hypotékach. Úrokové sadzby sa ďalej zvyšujú a tempo rastu slovenskej ekonomiky v dôsledku efektov vojny na Ukrajine v tomto roku spomalí podľa predikcie Európskej komisie z 5 % na 2,3 %, avizuje Búlik.


Ceny nehnuteľností nemôžu stúpať dvojciferným tempom donekonečna, upozorňuje Obtulovič. „Zdražovanie hypotekárnych úverov u niektorých skupín klientov zníži kúpyschopnosť a v horizonte pár mesiacov môže viesť k zastabilizovaniu cien realít najmä v hlavnom meste, ale aj v iných atraktívnych krajských mestách,“ predpokladá.


Zároveň však v blízkom čase neočakáva pokles cien nehnuteľností. Na realitnom trhu totiž dopyt niekoľkonásobne prevyšuje ponuku. „Predávajúci majú stále navrch a aj oni udávajú tempo rastu, keďže si môžu vyberať z množstva záujemcov o kúpu. Preto k prasknutiu realitnej bubliny a zníženiu cenoviek bytov a domov v tomto roku nedôjde,“ dodáva odborník.

 

Anketa:Zobraziť výsledky >Skryť výsledky >
Pociťuješ rast cien nehnuteľností na vlastnej koži?
Nezaujíma ma to. Áno. Hlasovať
Nezaujíma ma to. 0%
Áno. 100%
Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: TASR – Jaroslav Novák
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Ekonomika a financie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac