hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Podnikanie

Na Elona Muska sa pre kúpu Twittera valia problémy. Najprv ho zažalovali, teraz vyšetrujú, prečo si neplnil povinnosti

Okrem toho, že šéfa Tesly vyšetruje SEC, podali na neho žalobu aj investori Twittera, ktorí ho obvinili z manipulácie trhu.

Viktor Kniš, TASR
29. 5. 2022 17:35 Čas čítania: 1:28
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Podnikanie
0
Viktor Kniš
TASR
29. 5. 2022 17:35
Čas čítania: 1:28

Na Elona Muska sa pre kúpu Twittera valia problémy. Najprv ho zažalovali, teraz vyšetrujú, prečo si neplnil povinnosti

Okrem toho, že šéfa Tesly vyšetruje SEC, podali na neho žalobu aj investori Twittera, ktorí ho obvinili z manipulácie trhu.

Viktor Kniš
TASR
29. máj 2022, 17:35
Čas čítania: 1:28
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Americká komisia pre cenné papiere a burzy SEC vyšetruje šéfa Tesly Elona Muska pre neskoré zverejnenie informácie o jeho podiele na Twitteri.


SEC podľa listu zaslanom Muskovi, ktorý zverejnili, žiada od šéfa Tesly, aby vysvetlil, prečo nesplnil svoju zákonnú povinnosť a do 10 dní neinformoval o získaní viac než päťpercentného podielu v Twitteri. Podľa americkej legislatívy musí formulár informujúci o tom vyplniť každý, kto získa viac ako 5 % akejkoľvek triedy verejne obchodovaných cenných papierov vo verejne obchodovanej spoločnosti.


Podľa Muskovho vlastného formulára prekročil päťpercentnú hranicu 14. marca, čo znamená, že mal SEC o tom informovať do 24. marca. Musk však deklaroval akvizíciu podielu vo výške 9,2 % až 4. apríla.


SEC takisto požaduje od Muska vysvetlenie, prečo pôvodne vyplnil formulár 13G, ktorý je určený pre pasívnych investorov, a nie formulár 13D, určený pre aktivistických investorov.
Musk totiž neskôr predložil ponuku na prevzatie Twittera za približne 44 miliárd USD (41 miliárd eur), ktorú spoločnosť prijala. Musk sa dohodol, že za akciu Twittera zaplatí 54,20 USD v hotovosti.


Okrem toho, že šéfa Tesly vyšetruje SEC, podali na neho žalobu aj investori Twittera, ktorí ho obvinili z manipulácie trhu. Podľa nich Musk zámerne skôr neinformoval o akvizícii podielu v Twitteri a ďalej nakupoval akcie firmy za nižšiu cenu.

 

Problematické vraj boli aj niektoré príspevky Muska na Twitteri, kde ho sleduje viac ako 95 miliónov používateľov. Podľa analytikov môže Elon Musk hľadať cesty, ako znížiť kúpnu cenu, alebo z dohody úplne vycúvať. 

 

Anketa:Zobraziť výsledky >Skryť výsledky >
Mal by Elon Musk vlastniť Twitter?
Radšej nie, je to priveľa moci v rukách jedného človeka.Pokojne, nič nehrozí. Hlasovať
Radšej nie, je to priveľa moci v rukách jedného človeka.0%
Pokojne, nič nehrozí. 0%

 

Zdroj: Photo by James Devaney/GC Images

 

O momentálne najbohatšom mužovi na planéte sa nedá povedať, že by bol sivou myšou. Verejnosť na striedačku ohuruje drzými vyjadreniami, ambicióznymi plánmi, veľkými úspechmi, no aj nemalými zlyhaniami.

 

Forbes odhaduje majetok Elona Muska na 230 miliárd dolárov. Boli však aj časy, keď nemal ani na nájom. Zakladateľ spoločnosti SpaceX a šesťnásobný otec viackrát prehovoril o svojom súkromí, ťažkých začiatkoch a podnikaní. Čo neprezradil novinárom, napísal v tweetoch. Celý profil jedného z najbohatších ľudí na svete si môžeš prečítať v tomto článku.

 

Mohlo by ťa zaujímať:
Najlepšie romantické filmy s množstvom humoru, ale aj sexu, ktoré nájdeš na Netflixe
Netflix vydá v lete každý týždeň 1 – 2 filmy. Týchto 10 bude stáť za to
Kto je najsilnejší hrdina Marvelu a v akých filmoch ešte uvidíme postavy ako Doctor Strange, Thor, Daredevil či Spider-Man?
Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Photo by James Devaney/GC Images
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac