hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Rozhovory

Ceny benzínu a nafty budú naďalej rásť. Embargo ovplyvní až 65 % dovážanej ruskej ropy, hovorí analytik Stanislav Pánis (Rozhovor)

Európska únia sa dohodla na ďalšom sankčnom balíku proti Rusku. Jeho súčasťou je aj zákaz dovozu ruskej ropy, ktorý obsahuje výnimky pre niektoré krajiny vrátane Slovenska.

Martina Havranová
1. 6. 2022 17:30 Čas čítania: 3:44
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Rozhovory
0
Martina Havranová
1. 6. 2022 17:30
Čas čítania: 3:44

Ceny benzínu a nafty budú naďalej rásť. Embargo ovplyvní až 65 % dovážanej ruskej ropy, hovorí analytik Stanislav Pánis (Rozhovor)

Európska únia sa dohodla na ďalšom sankčnom balíku proti Rusku. Jeho súčasťou je aj zákaz dovozu ruskej ropy, ktorý obsahuje výnimky pre niektoré krajiny vrátane Slovenska.

Martina Havranová
1. jún 2022, 17:30
Čas čítania: 3:44
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Lídri Európskej únie sa po niekoľkých kolách rokovaní dohodli na uvalení embarga na dovoz ruskej ropy. Embargo zasiahne až 65 % ropy, ktorá sa dováža do eurozóny. Podľa analytika J & T Banky Stanislava Pánisa môžeme očakávať ďalší nárast cien ropy, ktoré sa môžu dostať až na svoje historické maximá. 

 

Aké obmedzenia zahŕňa aktuálne schválené embargo na dovoz ruskej ropy?Embargo je obmedzené len na dovoz ruskej ropy po mori, netýka sa dovozu komodity prostredníctvom ropovodov, na ktoré sa vzťahuje výnimka. Prakticky sa týka ropovodu Družba, ktorým sa dopravuje ropa do strednej Európy, špeciálne jeho južnej vetvy dopravujúcej ropu do Maďarska, Slovenska a do Česka.

 

Severná vetva ropovodu Družba dopravuje ropu do Nemecka a Poľska, no tieto krajiny deklarovali, že sa vzdajú týchto ruských dovozov. Embargo zasiahne rádovo bezprostredne 65 % dovozov ruskej ropy do Európskej únie.

 

Ak bude rásť cena ropy Brent, aj pri existencii súčasného diskontu ruskej zmesi Urals, z ktorej sa palivá vyrábajú u nás, pôjdu ich ceny v našom regióne nahor.

 

Technické detaily návrhu sa ešte musia doladiť. Špekuluje sa však, že Európska únia sa chce od „seaborne“ ruskej ropy odstrihnúť do šiestich mesiacov od prijatia embarga a od ropných produktov do ôsmich mesiacov od vstúpenia embarga do platnosti. Dodávky cez ropovod Družba do strednej Európy budú zatiaľ povolené bez presného časového obmedzenia, kým sa nenájde riešenie, ktoré by dokázalo zabezpečiť náhradu pre Maďarsko či Slovensko.

Zatiaľ nie je jasné, či sa embargo bude týkať aj prepravy ruskej ropy európskymi dopravnými firmami do tretích krajín, čo je menej pravdepodobné, a či sa bude vzťahovať aj na poistenie akýchkoľvek tankerov prepravujúcich ruskú ropu, čo by Kremľu výrazne skomplikovalo pretrasovanie jej predajov mimo Európy. Gro ruskej ropy sa aktuálne prepravuje tankermi pod gréckou vlajkou. Rovnako nie je jasné, či a ako dlho sa budú môcť z ruskej ropy spracované deriváty zo stredoeurópskych rafinérií vyvážať do ostatných krajín Európskej únie.

 

Analytik Stanislav Pánis predpokladá ďalší rast cien ropy.
Analytik Stanislav Pánis predpokladá ďalší rast cien ropy. Zdroj: archív J & T Banky

 

Ako ovplyvní schválené embargo ceny pohonných látok na Slovensku?Dopyt po rope a špeciálne po nafte v Európskej únii už teraz výrazne prevyšuje ponuku, čo sa pretavuje do rastu cien palív. Obmedzenie ruskej ropy zhorší globálnu ponukovo-dopytovú nerovnováhu, výsledkom čoho bude tlak na ďalší rast jej cien, ako aj rafinovaných produktov, ktoré sa z nej vyrábajú. A to napriek očakávaniam, že podstatná časť dovozov ruskej ropy do Európy bude nahradená importom ropy z iných destinácií a značnú časť exportov Rusko presmeruje na mimoeurópske trhy.

 

Ak bude rásť cena ropy Brent, aj pri existencii súčasného diskontu ruskej zmesi Urals, z ktorej sa palivá vyrábajú u nás, pôjdu ich ceny v našom regióne nahor. Koniec koncov cenotvorba sa odvíja najmä od rotterdamského trhu.

 

Kedy by sa vplyv schválenej dohody o embargu mal prejaviť na cenách pre koncového používateľa?Prejavil sa už pred schválením dohody o embargu. Trhy diskontovali do cien túto možnosť, ropa Brent sa obchoduje okolo 125 dolárov na dvojmesačných maximách. V západnej Európe, kde je dynamickejšia cenotvorba palív na pumpách, to zákazníci pocítili okamžite, na Slovensku, kde sa cena tvorí na základe viacdenných kĺzavých priemerov, to bude s malým oneskorením.

Bude cena ropy rásť globálne ďalej? Aktuálne dochádza k zásadnému uvoľneniu opatrení v Číne, ktorá sa snaží znova naštartovať svoj priemysel. Kombinácia rastu dopytu po rope pri ústupe koronareštrikcií v Číne a tlaku na obmedzenie ruských exportov ešte zväčší previs dopytu po komodite nad ponukou, čo môže tlačiť jej ceny v najbližšom čase nahor.

 

Lídri Európskej únie sa dohodli na zákaze dovozu ruskej ropy.
Lídri Európskej únie sa dohodli na zákaze dovozu ruskej ropy. Zdroj: TASR/AP

 

Existujú predpoklady, na akej hranici by sa cena ropy mohla zastabilizovať? Očakávania sa rôznia. Niektoré veľké banky na Wall Street nečakali ani ceny okolo 125 dolárov za barel, iné očakávajú posun na historické maximá nad 150 dolárov za barel.

 

Aké funkčné opatrenia zavádzajú krajiny, aby zmiernili vplyvy vysokých cien ropy na svojich obyvateľov? Pomohlo by napríklad Slovensku  zníženie spotrebnej dane, aké aktuálne uplatnila Česká republika? 

Niektoré krajiny netrhovo zastropovali ceny, niektoré znížili DPH či spotrebné dane na palivá, niektoré dávajú špeciálne dotácie pre spotrebiteľov. Zníženie spotrebnej dane by za inak nezmenených okolností znížilo na Slovensku ceny palív. Koniec koncov spotrebné dane na palivá patria u nás medzi jedny z najvyšších v regióne. Napríklad spotrebnú daň na benzín máme vyššiu ako v Rakúsku.

 

Krátko po schválení dohody o embargu začali rásť akcie maďarskej spoločnosti MOL a posilnila sa aj hodnota rubľa. Bude tento nárast pretrvávať? Silu rubľa by som nespájal s uvalením embarga na dovoz ruskej ropy do Európskej únie. V zásade s tým nemá veľa spoločného. Sila rubľa je do značnej miery iluzórna. Nie je to úplne voľne vymeniteľná mena. Možno ju bez problémov kúpiť, ale je komplikované sa jej zbaviť z pohľadu zahraničného subjektu, keď po ruskej invázii na Ukrajinu zaviedol Kremeľ kapitálové kontroly.

Navyše Rusko má teraz rekordné prebytky bežného účtu platobnej bilancie a zahraničného obchodu. Stalo sa tak vplyvom vysokých cien komodít na jednej strane a kolapsu importov, keď celý Západ dáva ruky preč od ruského trhu.

 

Výnimka na dovoz lacnejšej ruskej ropy cez Družbu pomôže maďarskému MOL-u udržať vysoké rafinačné marže v čase rastu dopytu po spracovaných ropných produktoch, ktorých je v Európe kritický nedostatok.

 

Ruské firmy musia povinne konvertovať 80 % zahraničných príjmov do rubľa, v prípade plynu zo „znepriatelených krajín“ ide de facto o 100 %. Výsledkom toho je jednostranná výmena zahraničných mien na rubeľ, čo tlačí na jeho silu až do takej miery, že zo všetkých svetových mien v tomto roku sa voči doláru posilnil najviac.

 

Výnimka na dovoz lacnejšej ruskej ropy cez Družbu pomôže maďarskému MOL-u udržať vysoké rafinačné marže v čase rastu dopytu po spracovaných ropných produktoch, ktorých je v Európe kritický nedostatok. No nie je to len o lacnej ruskej rope. Celkovo má MOL dobrú pozíciu na trhu, aby dosiahol aj v nasledujúcich rokoch pri vysokom dopyte po rafinovaných ropných produktoch solídne marže, toky hotovosti aj zisky.

 

 

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Foto: archív J&T BankyNáhľadový obrázok: Pexels/Pixabay
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Rozhovory
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac