hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Ekonomika a financie

Na Slovensku zažívame rekordné zdražovanie za posledných 22 rokov. Najdrahšie sú maslo, chlieb a zelenina

Ani vyhliadky na najbližšie letné mesiace vraj nepotešia, keďže aj počas prázdnin analytička očakáva dvojciferné tempá zdražovania.

Viktor Kniš, TASR
9. 7. 2022 16:18 Čas čítania: 1:43
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Ekonomika a financie
0
Viktor Kniš
TASR
9. 7. 2022 16:18
Čas čítania: 1:43

Na Slovensku zažívame rekordné zdražovanie za posledných 22 rokov. Najdrahšie sú maslo, chlieb a zelenina

Ani vyhliadky na najbližšie letné mesiace vraj nepotešia, keďže aj počas prázdnin analytička očakáva dvojciferné tempá zdražovania.

Viktor Kniš
TASR
9. júl 2022, 16:18
Čas čítania: 1:43
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Analytička Wood & Company Eva Sadovská poukázala na to, že podľa aktuálnych údajov štatistického úradu ceny tovarov a služieb v máji tohto roka medziročne vzrástli až o 12,6 %, čo je rekord za posledných 22 rokov. 

 

Ani vyhliadky na najbližšie letné mesiace podľa nej nepotešia, keďže aj počas prázdnin očakáva dvojciferné tempá zdražovania.

 

Zdroj: TASR/Dano Veselský

Čo zdraželo najviac

Spomedzi potravín platia Slováci v obchodoch viac najmä za oleje a tuky (40,1 %), zeleninu (19,6 %), chlieb a obilniny (18,8 %), mlieko, syry a vajcia (17,4 %) a mäso (16,5 %). Priplácajú si aj za typicky "prázdninové" druhy potravín. Zmrzlina zdražela o takmer 10 %. Viac ako pred rokom zaplatia Slováci aj za nápoje. Napríklad minerálka je medziročne drahšia o 11,7 %. Spomedzi pochutín sa ceny zvýšili najmä v prípade zemiakových lupienkov, a to o 15,1 %.

 

Reštaurácie podľa aktuálnych údajov vychádzajú viac ako vlani o 13,5 % a ubytovanie v hoteli či penzióne je medziročne drahšie o 8,3 %. Rekreačné a športové služby zdraželi o 9,7 %, za pomôcky na šport, kempovanie a rekreáciu v prírode si Slováci priplatia 0,5 %.

 

Organizované dovolenkové zájazdy sú podľa posledných štatistík medziročne drahšie o necelých 5 %. Na druhej strane, oblečenie a obuv zdraželi dosiaľ najmiernejšie, a to o 4,2 % a 2 %. V letnom období pritom podľa analytičky ich ceny môžu smerom nadol posunúť výpredaje.

 

Anketa:Zobraziť výsledky >Skryť výsledky >
Pociťuješ, že zažívame najväčšie zdražovanie za posledných 22 rokov?
Ešte zatiaľ nie.V poslednej dobe už celkom áno.Už dlhšie.Áno, je to katastrofa.Hlasovať
Ešte zatiaľ nie.7%
32 Hlasov
V poslednej dobe už celkom áno.26%
124 Hlasov
Už dlhšie.12%
60 Hlasov
Áno, je to katastrofa.55%
268 Hlasov

Tankujeme o polovicu drahšie ako vlani

Počas prázdninových mesiacov si Slováci tento rok priplatia aj za cestu autom. Analytička priblížila, že priemerná cena za liter benzínu sa v 25. týždni pohybovala na úrovni 1,914 eura, čo je medziročný nárast o 39,3 %.

 

Plná 50-litrová nádrž benzínu tak vyjde medziročne viac o 27 eur. V prípade nafty liter vychádza na 1,916 eura, čo je oproti vlaňajšku viac o 55,3 %. Za 50-litrovú nádrž nafty tak zaplatia Slováci o 34,1 eura viac ako minulý rok.


Analytička zároveň podotkla, že hoci Slovensko už zopár mesiacov bojuje s rekordne vysokými úrovňami inflácie, tržby obchodníkom rastú. Maloobchodné tržby totiž počas prvých piatich mesiacov tohto roka zaznamenali medziročný nárast o zhruba 13 %. Po pandémii, respektíve po uvoľnení opatrení, sa dominantnými stali opäť fyzické prevádzky obchodov.

 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Gustoimages/science Photo Library/volně k užití

Míňame aj svoje nahromadené úspory

Práve vyššia spotreba slovenských domácností podľa Sadovskej dokázala počas prvého kvartálu 2022 potiahnuť celkový ekonomický rast v krajine. Odhaduje, že aj v najbližšom období podporí oslabenú ekonomiku práve spotreba obyvateľov.


„Hoci rast platov nebude stačiť na rast cien tovarov a služieb a vysoká inflácia bude doliehať na kúpyschopnosť obyvateľstva, spotrebitelia využijú na míňanie aj svoje nahromadené úspory z čias pandémie a prísnych opatrení,“ predpokladá analytička.

 

Počas tohtoročných prázdnin tak podľa nej väčšina slovenských domácností využije aktuálne uvoľnenie a typicky letné tovary, služby či dovolenky si dopraje vo väčšej miere, ako počas predchádzajúcich dvoch letných sezón.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: TASR - Dano Veselský
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Ekonomika a financie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac