hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Rozhovory

Šéf retailu Ikea: Počujeme, že aj východné Slovensko by chcelo predajňu. Verím, že už čoskoro budeme mať dobré správy (Rozhovor)

„Počas dvoch rokov covidu sme sa snažili udržať si ceny. Ale, ako každá firma, nie sme imúnni voči makroekonomickým faktorom a čoraz drahším vstupom,“ krčí plecami David McCabe.

Veronika Szűcs Rajničová
13. 7. 2022 14:30 Čas čítania: 4:42
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Šéf retailu Ikea: Počujeme, že aj východné Slovensko by chcelo predajňu. Verím, že už čoskoro budeme mať dobré správy (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER / Ľubo Baran
Rozhovory
0
Veronika Szűcs Rajničová
13. 7. 2022 14:30
Čas čítania: 4:42

Šéf retailu Ikea: Počujeme, že aj východné Slovensko by chcelo predajňu. Verím, že už čoskoro budeme mať dobré správy (Rozhovor)

„Počas dvoch rokov covidu sme sa snažili udržať si ceny. Ale, ako každá firma, nie sme imúnni voči makroekonomickým faktorom a čoraz drahším vstupom,“ krčí plecami David McCabe.

Veronika Szűcs Rajničová
13. júl 2022, 14:30
Čas čítania: 4:42
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Šéf retailu Ikea: Počujeme, že aj východné Slovensko by chcelo predajňu. Verím, že už čoskoro budeme mať dobré správy (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER / Ľubo Baran
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

David McCabe má pracovne prechodenú polovicu sveta. Nateraz spustil kotvy v Prahe a má na starosti vedenie retailu Ikea pre Česko, Slovensko a Maďarsko. Má jasno v tom, že obchod s nábytkom je podľa neho lovebrand a stredoeurópsky región má veľkú perspektívu. 

 

Zisťovali sme, či má Ikea nábytok v rozličných regiónoch rozdielnu kvalitu, ako sa starajú o to, aby bola ich doprava čo najekologickejšia a či je ich obchod v USA iný ako v Bratislave. 

 

Na ekonomickej podstránke Refresheru Disrupter pravidelne otvárame dvere do zaujímavých slovenských firiem. Ak sa ti naša práca páči, môžeš ju podporiť tým, že sa pridáš do klubu Refresher+. Získaš aj prístup ku všetkým exkluzívnym článkom.

 

Pracovali ste pre Ikeu vo Veľkej Británii, Kanade, Spojených štátoch aj v strednej Európe…

A nezabudnime na Švédsko. Keď pracujete v Ikei dosť dlho, musíte sa zastaviť aj v Škandinávii, bez toho to nejde. Medzi severnou Amerikou a Švédskom som pendloval dokonca niekoľkokrát. Boli to časy, keď sme s rodinou veľa cestovali. 


Bol medzi týmito obchodmi nejaký zásadný rozdiel? 

Prekvapivo som rokmi skôr prišiel na to, že majú veľa spoločného. Zákazníci v rôznych krajinách možno majú iný pohľad na estetiku, ale ich potreby sú rovnaké. Všimli sme si, že pandémia ich len zdôraznila. Ľudia po celom svete zrazu zháňali vybavenie pre domácu kanceláriu a nábytok na vytvorenie hracieho kútika pre deti.


Keby som teda navštívila predajňu Ikea v Spojených štátoch, videla by som niečo podobné ako v Bratislave?

V podstate áno. Máme tam trochu iné výrobky, napríklad sedačky sú typicky väčšie. Ale zážitok z nakupovania by bol asi veľmi podobný. 


Je slovenský zákazník v niečom špecifický? 

Veľmi ste si obľúbili mäsové guľôčky z reštaurácie a malé pohovky, ktoré sa dajú rozložiť na posteľ.

 

David McCabe je pôvodom Angličan, no veľa cestuje.
David McCabe je pôvodom Angličan, no veľa cestuje. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Je zákazník Ikey citlivý na cenu? 

Áno, dalo by sa to povedať. Jednou z našich kľúčových zásad je, že sa snažíme byť dostupní. Chceme mať aspoň polovicu ponuky v nízkej cenovej hladine. 


Ako sa vyrovnávate s infláciou? 

Posledné dva roky sledujeme, že zasiahla všetky oblasti – od ceny surových materiálov cez dopravu až po energie. Snažili sme sa zredukovať náklady v dodávateľskom reťazci, aby sme minimalizovali dosah inflácie na konečné ceny, a hľadali sme technológie, ktoré by nám pomáhali ušetriť eurá navyše. 


Dbali sme viac než predtým na to, aby všetok základný nábytok mal čo najdostupnejšie alternatívy, pretože si uvedomujeme, že zákazník má teraz hlbšie do vrecka. 


Museli ste tento rok zvyšovať ceny?

Áno. Počas dvoch rokoch covidu sme sa snažili ich udržať, ale, ako každá firma, nie sme imúnni voči makroekonomickým faktorom a čoraz drahším vstupom. Teraz je situácia veľmi nestabilná. Budeme sa, samozrejme, snažiť, aby sme ich už tento rok nemuseli zvyšovať.

Ako viete zabezpečiť pomerne nízku cenu produktov a zároveň garantovať dobrú kvalitu? Posledné roky sa spotrebiteľ skôr učí, že za dobré a kvalitné si má priplatiť…

To, čo opisujete, je v podstate v DNA Ikey. Máme niečo, čo sa volá demokratický dizajn.  Zahŕňa všetko od výzoru produktu, jeho funkčnosti či kvality cez jeho udržateľnosť či možnosti, ako ho vieme poskytnúť za nízku cenu. Všetky súčasti rovnice musia navzájom fungovať. 


Napríklad, obľúbená knižnica Billy je v ponuke už dlho, ale stále hľadáme cesty, ako zlepšiť jej dizajn. Začali sme ju vyrábať novou technológiou, vďaka čomu je teraz oveľa jednoduchšie ju zložiť a rozložiť a navyše nám to umožňuje znížiť jej cenu. 


Je pravda, že má nábytok v niektorých regiónoch odlišnú kvalitu? 

Čo sa týka kvality, máme nastavené jednotné štandardy, ktoré dodržiavame. Vlády v rôznych krajinách môžu mať rozdielne požiadavky, takže možno vidieť nejaké rozdiely. Ale pokiaľ ide o to, akú kvalitu od produktov očakávame, to je všade rovnaké. 

 

David tvrdí, že drevotrieska môže byť kvalitná a udržateľná.
David tvrdí, že drevotrieska môže byť kvalitná a udržateľná. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Aký pomer drevotriesky a masívneho dreva používate vo výrobe? 

Drevotrieskové dosky predstavujú 40 – 50 % našej celkovej spotreby dreva. Počas fiškálneho roka 2021 vzrástol podiel recyklovaného dreva v drevotrieskových doskách na približne 30 %. Cieľom je, aby do roku 2030 bolo najmenej 80 % našich drevotrieskových dosiek vyrobených z recyklovaného dreva.


Existuje kvalitná a udržateľná drevotriesková doska?

Dosky na báze dreva sa považujú za udržateľnejší materiál, keďže sú vyrobené z obnoviteľných zdrojov. Drevotrieskové dosky sú vyrobené z dreva a sú recyklovateľné. Pri našej výrobe sa snažíme predchádzať vzniku odpadu a drevotrieskové dosky sú dobrým riešením na využitie vedľajších produktov z píl, ktoré by inak skončili ako odpad. 


Významnou súčasťou uhlíkovej stopy v priemysle je aj preprava. Ako sa s tým vyrovnávate?

Do roku 2025 chceme mať fleet s nulovou uhlíkovou stopou. Na konci júna sme začali aj na Slovensku. Predstavili sme prvé neutrálne donáškové autá. Je to cesta, ale teším sa, že sme ju začali. 


Má to Ikea Slovensko ako prvá v regióne? 

Nedávno sme začali v Českej republike, teraz pokračujeme na Slovensku a očakávame, že uhlíkovo neutrálne autá sa rýchlo rozšíria aj do ostatných krajín regiónu. 


Viete znížiť emisie aj v lodnej doprave? 

Určite je to niečo, čo musíme vyriešiť. Stále platí, že chceme byť do roku 2030 uhlíkovo neutrálna firma. Nie som expert na logistiku, ale môžem vám povedať, že to berieme veľmi vážne. 

V posledných rokoch sme mohli vidieť niekoľko nových formátov – vo Viedni pribudol nákupný dom bez parkovacích miest. Môžeme sa aj na Slovensku tešiť na niečo nové? 

Slovensko je pre nás dôležitou príležitosťou na rast. Stále hľadáme, čo nové by sme mohli priniesť do tohto regiónu. Počujeme, že východné Slovensko by taktiež chcelo obchod Ikea. Zvažujeme rôzne formáty od klasickej predajne cez plánovací pop-up až po menšie výdajne. 

 

Približne 75 % obchodov Ikea sme museli počas pandémie zavrieť pre lockdowny, vrátane slovenského, hovorí šéf retailu.
Približne 75 % obchodov Ikea sme museli počas pandémie zavrieť pre lockdowny, vrátane slovenského, hovorí šéf retailu. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


V júni sme oslávili 30 rokov Ikey v Bratislave. Prečo trvá tak dlho preniknúť na východ Slovenska? 

Neviem vám povedať, prečo sa to zatiaľ nepodarilo, ale určite sa na to teším v najbližších rokoch. Verím, že budeme mať dobré správy už v nie príliš vzdialenej budúcnosti. V roku 2020 sme do Košíc priniesli plánovací pop-up, na ktorý sme mali veľmi dobrú odozvu. 


Zmenil sa pomer nákupov online a na predajniach počas pandémie? 

Približne 75 % obchodov sme museli počas pandémie zavrieť pre lockdowny, vrátane slovenského. Naši kolegovia odviedli dobrú prácu v transformácii na plný online režim, keďže nám z internetových obchodov drasticky narástli objednávky. Odkedy sme znova otvorili prevádzky, podiel internetových objednávok trochu klesol, ale stále je výrazne vyšší ako pred covidom. 


O akých číslach sa rozprávame? 

V minulom finančnom roku tvorili internetové objednávky 31 % tržieb. Vlaňajšok ešte nemáme vyhodnotený, ale čakáme, že to bude menej.  


Robili ľudia pred lockdownom panické masové nákupy? 

Áno, všimli sme si zvýšenú návštevnosť prevádzok. 

 

Nebudem špekulovať o tom, či budú alebo nebudú lockdowny, to nechám na vládu. Ale môžem povedať, že sme na ne za tie roky dobre pripravení, odkazuje David.
Nebudem špekulovať o tom, či budú alebo nebudú lockdowny, to nechám na vládu. Ale môžem povedať, že sme na ne za tie roky dobre pripravení, odkazuje David. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Pripravujete sa na to, že budete musieť na čas zavrieť kamenný obchod aj tento rok? 

Nebudem špekulovať o tom, či budú alebo nebudú lockdowny, to nechám na vládu. Ale môžem povedať, že sme na ne za tie roky dobre pripravení. 


Ovplyvnili tohtoročné lockdowny v Číne fungovanie Ikey? 

Z hľadiska výroby to bol asi najkritickejší moment, ktorý som v Ikei zažil. Museli sme hľadať všetky možné spôsoby, ako si pomôcť. Menili sme prepravné cesty, spôsoby prepravy a snažili sme sa minimalizovať dosah. Z mora sme sa presunuli na cesty, presúvali sme výroby medzi krajinami. 


Vidíte súčasnú ekonomickú krízu v niečom ako príležitosť? 

Som hrdý na to, že vždy, keď ľudia musia zmeniť svoje životy pre nejaké okolnosti, sme tu, aby sme ich podporili. Myslím si, že teraz je čas, keď môže Ikea ukázať, že je tu pre ľudí. 

 

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Refresher/Ľubo Baran
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Rozhovory
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac