hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Máme pre teba nový spravodajský portál!prezrieť
Rozhovory

Budú reštaurácie len pre bohatých? Šéf Aliancie slovenskej gastronómie hovorí o zásadnej zmene nášho gastropriemyslu (Rozhovor)

Inflácia dvíha ceny v gastronómii a zároveň znižuje návštevnosť a tržby. Podľa Viliama Pavlovského sa tak mnoho podnikateľov dostáva do situácie, keď môžu prísť o svoje prevádzky.

Martina Havranová
9. 8. 2022 12:30 Čas čítania: 5:39
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Budú reštaurácie len pre bohatých? Šéf Aliancie slovenskej gastronómie hovorí o zásadnej zmene nášho gastropriemyslu (Rozhovor)
Zdroj: TASR/AP
Rozhovory
0
Martina Havranová
9. 8. 2022 12:30
Čas čítania: 5:39

Budú reštaurácie len pre bohatých? Šéf Aliancie slovenskej gastronómie hovorí o zásadnej zmene nášho gastropriemyslu (Rozhovor)

Inflácia dvíha ceny v gastronómii a zároveň znižuje návštevnosť a tržby. Podľa Viliama Pavlovského sa tak mnoho podnikateľov dostáva do situácie, keď môžu prísť o svoje prevádzky.

Martina Havranová
9. august 2022, 12:30
Čas čítania: 5:39
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Budú reštaurácie len pre bohatých? Šéf Aliancie slovenskej gastronómie hovorí o zásadnej zmene nášho gastropriemyslu (Rozhovor)
Zdroj: TASR/AP
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Inflácia donútila ľudí šetriť a mnoho z nich si preto začalo odopierať návštevy reštaurácií. Podľa slov Viliama Pavlovského, prezidenta Aliancie slovenskej gastronómie, klesli tržby v gastroprevádzkach v priemere o tridsať až päťdesiat percent.

 

Gastronómia na Slovensku, ktorá sa ešte nestihla spamätať z obdobia pandémie, z ktorého si mnoho majiteľov prevádzok nesie dlhy, čelí ďalšej výzve. „Rozumiem tomu, že vláda rieši aj dôležitejšie problémy, a tak gastropriemysel stále dostáva košom. V cestovnom ruchu však pracuje viac ako stotisíc ľudí a patrí k najväčším zamestnávateľom v krajine, hovorí v rozhovore Pavlovský.

 

Na ekonomickej podstránke Refresheru Disrupter sa pravidelne venujeme aktuálnemu dianiu vo svete podnikania a ekonomiky. Ak sa chceš dostať k všetkým článkom bez obmedzení, staň sa členom klubu REFRESHER+.

 

Ako sa premietlo zvyšovanie cien potravín a energií do gastronómie?Už pred vojnou sa zvýšila cena nielen energií a potravín, ale dokonca aj cena práce. Všetky tri faktory sa odzrkadlili aj na cene v gastronómii a podľa predpovedí má byť zdražovanie naďalej trendom. Dokonca sa v septembri a koncom roka očakáva ešte zásadnejšie zdražovanie. 

 

Prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský.
Prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský. Zdroj: TASR/Jakub Kotian


Dnes sa mnoho podnikateľov v gastronómii pri cenotvorbe dostáva do situácie, keď sa ceny tak výrazne zvyšujú, že si musia klásť otázku, či to bude zákazník ešte ochotný zaplatiť. Navyše kvôli vysokej inflácií dnes ľudia rozmýšľajú úplne inak. Snažia sa šetriť a namiesto míňania v reštauráciách uprednostňujú nákupy základných a najpotrebnejších tovarov, ako sú potraviny alebo lieky. 


Návšteva reštaurácie sa stala tou súčasťou komfortu, ktorú si ľudia začínajú odopierať. Samotné reštaurácie na to doplácajú znížením tržieb v priemere až od tridsať do päťdesiat percent. Mnohí sa boja, či sa vôbec dožijú konca leta. 


Máte konkrétne údaje o tom, o koľko sa v priemere zdražovalo v reštauráciách?

Je to zhruba desať až dvadsaťpäť percent. 


Z aktuálnych štatistík vieme, že mnoho vstupných jednotiek a najmä ceny energií zdraželi omnoho viac. Boja sa reštaurácie zásadnejšie dvíhať ceny aj na úkor zisku?

Samotná cenotvorba je veľmi individuálna. Sú typy podnikov, kde majú istý priestor na manévrovanie s cenou a vedia sa prispôsobiť cene vstupov. Pri podnikoch, ktoré už predtým patrili k luxusnejším, sa môže stať, že pre ešte zásadnejšie zvýšenie cien by sa stali nepredajnými, a tak sa pri cenotvorbe často oberajú o časť zisku, aby nemuseli zvýšiť ceny pre konečného zákazníka.

 

Gastropriemysel, ako sme ho poznali pred rokom 2019, sa úplne zmenil a časom sa z návštevy reštaurácie môže stať privilégium pre ľudí s vyšším príjmom.


Situácia je však komplikovanejšia. Mnoho reštaurácií pred sebou tlačí finančné záväzky, ktoré nadobudli ešte počas trvania pandémie. Práve preto vzniká problém, že ak sa spoja následky vysokej inflácie a vplyvy pandémie, mnohé podniky proste neprežijú. 


Gastropriemysel navyše negatívne ovplyvnila aj zmena nákupného správania počas pandémie, keď si ľudia takpovediac odvykli od chodenia do reštaurácií. Viac začali využívať donáškové služby alebo si varia doma. Dopyt sa v porovnaní s obdobím pred rokom 2019 rapídne znížil a odhaduje sa, že by sa do pôvodných koľají mal vrátiť najskôr o tri až päť rokov.

 

Podľa Viliama Pavlovského sa v budúcnosti môže z návštevy reštaurácie stať privilégium pre dobre zarábajúcich ľudí.
Podľa Viliama Pavlovského sa v budúcnosti môže z návštevy reštaurácie stať privilégium pre dobre zarábajúcich ľudí. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

 

Ako ste spomínali, nákupné správanie sa zmenilo a ľudia začali viac šetriť. Dotkla sa inflácia aj lacnejších stravovacích zariadení, ktoré sa špecializovali na denné menu? Asi každý si už všimol, že kantíny, kde kedysi ľudia stáli v radoch, sú dnes vo veľa prípadoch poloprázdne.

Je to presne tak, ako hovoríte. Aj kantíny zaznamenávajú rapídny pokles tržieb. Ľudia sa kvôli zdražovaniu začali správať omnoho ekonomickejšie. Varia si na viac dní dopredu a obedy si do práce nosia v krabičkách. 

Vyskúšaj predplatné
za 0,33
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119105 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa stále nepodarilo prijať desať percent DPH pre gastropriemysel?
  • Prečo niektorým majiteľom gastroprevádzok hrozí trestné stíhanie? 

  • Ako riešia reštaurácie rastúce ceny potravín a energií?

  • Ktoré typy prevádzok sú ohrozené najviac? 

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: archív Viliama Pavlovského
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy rozhovory
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.