hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Ekonomika a financie

Galek z SaS potvrdil snahu zastropovať ceny energií, Matovič varuje pred dvojnásobným nárastom

Slovensko je podľa štátneho tajomníka pripravené prijať rozhodnutie o všeobecnom hospodárskom záujme, ktorým sa uloží povinnosť pre Slovenské elektrárne elektrinu vyrobiť a za danú cenu aj predať.

Veronika Szűcs Rajničová, Viktor Kniš, TASR
2. 9. 2022 18:12 Čas čítania: 2:07
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Ekonomika a financie
0
Veronika Szűcs Rajničová
Viktor Kniš
TASR
2. 9. 2022 18:12
Čas čítania: 2:07

Galek z SaS potvrdil snahu zastropovať ceny energií, Matovič varuje pred dvojnásobným nárastom

Slovensko je podľa štátneho tajomníka pripravené prijať rozhodnutie o všeobecnom hospodárskom záujme, ktorým sa uloží povinnosť pre Slovenské elektrárne elektrinu vyrobiť a za danú cenu aj predať.

Veronika Szűcs Rajničová
Viktor Kniš
TASR
2. september 2022, 18:12
Čas čítania: 2:07
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Igor Matovič tvrdí, že zo zmrazených cien elektriny pre domácnosti na budúci rok sú po piatkovom rokovaní vlády zrazu dvojnásobné.

 

Minister práce Milan Krajniak rovnako vyhlásil, že zdraženie elektriny v budúcom roku o 101 % a plynu o 55 % je neprijateľné.


Domácnosti podľa Matoviča za podmienok predstavených v piatok Ministerstvom hospodárstva SR zaplatia budúci rok len za elektrinu o 1,5 miliardy eur viac. Minister financií podotkol, že domácnosti nemôžeme nechať v štichu.


Namiesto zmrazenia podľa ministra financií domácnosti budúci rok budú platiť o 101 % viac v prípade elektriny a pri plyne o 55 %. Verejný prísľub ministra hospodárstva Richarda Sulíka bol podľa Matoviča v prípade elektriny 186 eur za megawatthodinu, pričom teraz je to už 281 eur do 85 % spotreby z roku 2020 a nad 85 % až 904 eur. Vyčíslil, že do 85 % spotreby je tak nárast ceny elektrickej energie pre domácnosti 51 %, nad 85 % je nárast 386 % a vážený priemer tak predstavuje nárast o 101 %.

 

„My sme tam mnohí stratili zvuk aj obraz, nechápali sme, čo sa deje, čo sa to dozvedáme,“ komentoval Matovič piatkové rokovanie vlády.

Galek z SaS: Zastropovanie stále platí

„Stále platí, že bude pre roky 2023 a 2024 zastropovaná pre všetky domácnosti na úrovni 61,21 eura za MWh,“ uviedol po rokovaní vlády Karol Galek, štátny tajomník ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky. 

 

Práve energetická kríza bola nosnou témou piatkových rokovaní. Galek vníma pozitívne, že energetická kríza už nie je len problémom MH SR a nie je len na ňom, aby prinášalo riešenia. Rokovania označil za konštruktívne a rýchlo podľa neho došlo k zhode.

 

Karol Galek ukazuje opatrenia na odvrátenie energetickej krízy.
Karol Galek ukazuje opatrenia na odvrátenie energetickej krízy. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Zastropovanie musí odobriť Brusel 

Najdôležitejším opatrením je podľa neho zastropovanie ceny elektriny pre domácnosti. „V súčasnosti prebieha ratifikácia zmluvy na úrovni Európskej komisie, ktorá nám zaslala prvé otázky. Akonáhle sa vyrieši, budeme na Slovensku pripravení prijať rozhodnutie o všeobecnom hospodárskom záujme, ktorým sa uloží povinnosť pre Slovenské elektrárne elektrinu vyrobiť a za danú cenu aj predať,“ informoval Galek. 

 

Uznesenie, ktoré by splnomocnilo ministra hospodárstva na prijatie daného rozhodnutia, už bolo dvakrát predmetom rokovania vlády. Z rokovaní vyplynulo, že sú potrebné štyri zmeny, ktoré musia prijať v skrátenom legislatívnom konaní. Ministerstvo hospodárstva už podľa Galeka pracuje na návrhoch.

 

Druhé uznesenie sa týka lacného plynu pre domácnosti na budúci rok. Koncová cena pre domácnosti sa má navýšiť o 30 až 40 %. „Vieme to zabezpečiť kombináciou historicky držaného lacného plynu v rámci štandardu bezpečnosti dodávok a plynu, ktorý majú dnes dodávatelia k dispozícii,“ vysvetľuje štátny tajomník. V Európskej komisii má byť 9. septembra prerokovaný návrh zastropovania cien plynu s cieľom vyrobiť elektrinu.

 

Vláda hovorila aj o kompenzácii cien tepla. Galek uviedol, že v tejto téme našiel rezort hospodárstva súhru aj s ministerstvom financií, ktoré si vie predstaviť uvoľniť 250 miliónov eur. 

Anketa:Zobraziť výsledky >Skryť výsledky >
Budú podľa teba vládne opatrenia stačiť na odvrátenie ťažkej zimy? 
Áno, budú stačiť.Áno, čiastočne pomôžu.Nie.Hlasovať
Áno, budú stačiť.12%
Áno, čiastočne pomôžu.32%
Nie.56%

Má sa ujsť aj firmám 

Pre firmy pripravilo MH SR schému štátnej pomoci, ktorá sa opiera o takzvaný dočasný krízový rámec. V rámci neho vie štát poskytnúť pomoc zo štátneho rozpočtu a potenciálne aj z nevyčerpaných európskych prostriedkov, ktoré máme stále k dispozícii. Schéma pomoci bola zaslaná na protimonopolný úrad a následne ju dostane aj Európska komisia.

 

Návrh na šetrenie energií má okrem ministerstva hospodárstva aj ministerstvo financií a životného prostredia. Podľa Galeka bude konečná verzia obsahovať odporúčania pre domácnosti na dobrovoľnej báze, možnosti pre podniky, ako aj aj verejnú správu.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Ekonomika a financie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac