hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Ekonomika a financie

Slovenské elektrárne začali so zavážaním paliva do 3. bloku Mochoviec. Podľa experta ho máme dosť aj na rok

Slovensko už nie je odkázané na dodávky paliva do jadrových elektrární iba na ruského výrobcu, ale môže ho získať od viacerých dodávateľov.

Veronika Szűcs Rajničová, TASR
9. 9. 2022 10:48 Čas čítania: 1:54
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Ekonomika a financie
0
Veronika Szűcs Rajničová
TASR
9. 9. 2022 10:48
Čas čítania: 1:54

Slovenské elektrárne začali so zavážaním paliva do 3. bloku Mochoviec. Podľa experta ho máme dosť aj na rok

Slovensko už nie je odkázané na dodávky paliva do jadrových elektrární iba na ruského výrobcu, ale môže ho získať od viacerých dodávateľov.

Veronika Szűcs Rajničová
TASR
9. september 2022, 10:48
Čas čítania: 1:54
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Slovenské elektrárne začali v piatok krátko po polnoci so zavážaním jadrového paliva do reaktora 3. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach (EMO). Na brífingu to krátko po začatí prác potvrdil premiér Eduard Heger (OĽaNO).

 

„Dlhé roky sa na to čakalo. Pre niektorých to bol nekonečný príbeh, ale dočkali sme sa,“ povedal premiér. Pripomenul, že Slovensko sa posúva z 52 % podielu na 65 % podiel jadrovej energie na výrobe elektriny. Spustenie tretieho bloku EMO bolo podmienkou na naplnenie dohody vlády a Slovenských elektrární o dodávke silovej elektriny pre domácnosti v rokoch 2023 a 2024 za rovnaké ceny, ako sú v súčasnosti.

Blok spustia o mesiac 

Zavážanie palivových tyčí do reaktora by malo trvať približne štyri dni. Nasledovať bude tlaková skúška reaktora a spustenie jadrovej reakcie by malo byť približne o mesiac.

 

Povolenie na spustenie 3. bloku vydal ÚJD už v máji minulého roku.

 

Proti tomuto rozhodnutiu sa odvolala rakúska organizácia Global 2000, ktorá namietala údajné riziká vyplývajúce z prevádzky jadrového zariadenia. ÚJD sa so všetkými námietkami vyrovnal a 25. augusta v takmer 140-stranovom dokumente rozklad aktivistov zamietol a spustenie bloku definitívne povolil.


Tretí blok jadrovej elektrárne v Mochovciach začali stavať v roku 1987. Po dlhom prerušení prác spustili Slovenské elektrárne dostavbu Mochoviec v novembri 2008. Nový jadrový blok má inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 percent z celkovej spotreby elektriny. Po skúšobnej prevádzke a dosiahnutí maximálneho výkonu sa Slovensko stane vo výrobe elektriny sebestačné.


Dostavba Mochoviec sa oproti plánom výrazne predražila. Na začiatku dostavby SE rátali s nákladmi necelé tri miliardy eur, no výsledná cena bude viac ako šesť miliárd eur. Štvrtý blok EMO by sa mohol dostať do prevádzky najskôr v máji roku 2024. Štát má v Slovenských elektrárňach podiel 34 %.

 

Elektráreň Mochovce.
Elektráreň Mochovce. Zdroj: Facebook/Richard Sulík

 

Už sa nemusíme spoliehať na Rusko

Pokiaľ ide o dodávky paliva do jadrových elektrární, Slovensko už nie je odkázané iba na ruského výrobcu, ale môže ho získať od viacerých dodávateľov. Za posledný polrok sa tak výrazne znížilo riziko možného nedostatku paliva a núteného odstavenia niektorých reaktorov.

Na piatkovom brífingu po začatí prác na spustení 3. bloku elektrárne v Mochovciach to povedal generálny riaditeľ Slovenských elektrární (SE) Branislav Strýček. V súčasnosti majú SE podľa Strýčka dostatočné zásoby jadrového paliva na viac ako ročnú prevádzku a očakávajú ďalšie dodávky.

 

„Zároveň sme spustili približne pred mesiacom medzinárodný tender na nové jadrové palivo, novú dodávku. Očakávame, že okrem ruskej spoločnosti, ktorá dnes dodáva palivo, sú ďalší dvaja alternatívni dodávatelia. Sú to spoločnosti Framatome a Westinghouse,“ uviedol Strýček.


SE sa zároveň pri rokovaní s týmito alternatívnymi dodávateľmi spojili s ďalšími prevádzkovateľmi rovnakých reaktorov VVER 440 v Česku, vo Fínsku a v Maďarsku. Spoločnosť Westinghouse by mala palivo pre VVER 440 začať dodávať už na jar budúceho roka.

 

Podľa Strýčka je palivo vyvinuté a bude už používané v inej elektrárni. „Vidíme tam nejakú cestu do budúcnosti a riziko, ktoré tu bolo pred šiestimi až siedmimi mesiacmi, už je dneska radikálne nižšie,“ dodal šéf SE.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Ekonomika a financie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac