hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Ekonomika a financie

Aj keď mzdy na Slovensku rástli, v skutočnosti sme si neprilepšili

Zamestnanosť vo väčšine odvetví rástla, ale v najväčšom sektore z hľadiska počtu zamestnancov – v priemysle – klesol počet zamestnancov už piaty mesiac za sebou.

Veronika Szűcs Rajničová, TASR
13. 9. 2022 14:05 Čas čítania: 1:42
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Ekonomika a financie
0
Veronika Szűcs Rajničová
TASR
13. 9. 2022 14:05
Čas čítania: 1:42

Aj keď mzdy na Slovensku rástli, v skutočnosti sme si neprilepšili

Zamestnanosť vo väčšine odvetví rástla, ale v najväčšom sektore z hľadiska počtu zamestnancov – v priemysle – klesol počet zamestnancov už piaty mesiac za sebou.

Veronika Szűcs Rajničová
TASR
13. september 2022, 14:05
Čas čítania: 1:42
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Nominálne mesačné mzdy v júli 2022 medziročne rástli vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach, no pre infláciu reálne klesli. Zamestnanosť vo väčšine odvetví rástla, ale v najväčšom sektore z hľadiska počtu zamestnancov – v priemysle – klesol počet zamestnancov už piaty mesiac za sebou, informoval v utorok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.


Dvojciferne rástli mzdy v stavebníctve, a to o 11,3 percenta na 915 eur a v ubytovaní o 10,8 percenta na 971 eur. Najpomalšie rástli mzdy zamestnancov pracujúcich v reštauráciách a pohostinstvách, keď sa zvýšili o 1,5 percenta na 622 eur. V priemysle mzdy vzrástli o sedem percent na 1 327 eur.

 

 

Ak však vezmeme do úvahy rekordne vysokú infláciu, väčšina ľudí na Slovensku si napriek rastúcim mzdám v skutočnosti nepolepšila. Reálne mzdy (koľko si za svoj plat môžu ľudia kúpiť) totiž naprieč všetkými odvetviami klesli. Najvýraznejší pokles reálnej mzdy o takmer 11 percent bol v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev.

 

Reálna mzda sa znížila o viac ako osem percent vo vybraných trhových službách a vo veľkoobchode, o viac ako šesť percent v informáciách a komunikácii i predaji a oprave motorových vozidiel. V priemysle klesla o 5,8 percenta.

 

 

Mzdy od januára do júla 2022

V priemere za sedem mesiacov tohto roka sa nominálna mesačná mzda medziročne zvýšila najvýraznejšie v ubytovaní o 22,3 percenta na 901 eur. Dvojciferne rástli nominálne mzdy aj v maloobchode o 11,4 percenta, v stavebníctve aj predaji a oprave motorových vozidiel zhodne o 10,6 percenta. Najnižší rast nominálnej mzdy zaznamenali vybrané trhové služby o 4,7 percenta na 1 220 eur.


V dôsledku vysokej inflácie od začiatku roka 2022 reálna mzda mierne vzrástla v maloobchode, a to o 0,1 percenta, a výraznejšie v ubytovaní o 9,9 percenta. Ostatné sledované odvetvia zaznamenali pokles reálnej mzdy. Najvýraznejší pokles, viac ako päť percent, mali vybrané trhové služby a informácie a komunikácia.

 

Zamestnanosť na Slovensku

Počet osôb zamestnaných v ubytovaní v júli 2022 narástol o 12,4 percenta, čo bol najvyšší nárast zamestnanosti spomedzi sledovaných odvetví. V reštauráciách a pohostinstvách počet zamestnaných osôb stúpol o 8,3 percenta a v odvetví informácií a komunikácie o 5,5 percenta.

Nižší nárast zamestnanosti, a to do piatich percent, bol v maloobchode, v predaji a oprave motorových vozidiel, doprave a skladovaní, vo veľkoobchode, stavebníctve a vo vybraných trhových službách. V priemysle, ktorý však zamestnáva najväčší počet ľudí, poklesla zamestnanosť o 1,1 percenta.


V súhrne za sedem mesiacov roka 2022 zamestnanosť medziročne vzrástla v deviatich z desiatich sledovaných odvetví, najvýraznejšie v ubytovaní o 11 percent, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 7,1 percenta a v informačných a komunikačných činnostiach o päť percent. Mierny úbytok sa prejavil len v priemysle, a to o 0,5 percenta.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: TASR/Henrich Mišovič
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Ekonomika a financie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac