hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Martina Havranová Veronika Szűcs Rajničová Kamila Šebestová
12. novembra 2022, 14:30
Čas čítania 9:05

Tri roky s dieťaťom? Stereotyp dlhej materskej sa na Slovensku rúca, koľko byť doma a ako sa úspešne vrátiť do práce?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ženy pri návrate z materskej späť do zamestnania často čelia diskriminácii zo strany zamestnávateľa. Riešiť veci súdnou cestou sa odváži len zlomok.

„Bol štvrtok ráno. Cítila som veľký nepokoj a bála som sa toho, čo ma čaká. Bol vo mne stres, obavy, ale aj smútok, že opúšťam svojho syna. Večer predtým som plakala. Držala som však v sebe nádej, že bude dobre. Hovorila som si, že je to prirodzená zmena, ktorú som sama chcela,“ opisuje svoj prvý deň nástupu do práce po materskej dovolenke Michaela.


Keďže otehotnela hneď po škole, bol to zároveň jej prvý deň v trvalom zamestnaní na plný úväzok. Vedela, že ako učiteľka si bude musieť prácu nosiť aj domov a jej pozornosti sa budú dožadovať desiatky cudzích detí.

„Keď som v to ráno vstala, syn sa prebral tiež. Nebol zvyknutý, že som hore skôr ako on. Otočil sa ku mne a spýtal sa: ,Maminka, kam ideš?‘ Povedala som mu, že sa chystám do práce. Vyzvedal prečo, ale keď som mu vysvetlila, že sa poobede vrátim, spal ďalej. Zvláda to oveľa lepšie, ako som si myslela.“


Dodáva, že v našej spoločnosti sa len málo hovorí o tom, čo prežíva žena pri prechode z materskej do zamestnania. Či sa vracia po roku, alebo piatich, či mala predtým stabilnú kariéru, alebo práve začína, zrazu je všetko inak. Posledné, čo v tomto stresujúcom období potrebuje, je súdenie okolia. 

18. apríla 2024, 10:30 Čas čítania 5:12 „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu

„Veľa žien po materskej prehodnotí svoj pracovný život,“ hovorí Patrícia Hirschnerová, spoluzakladateľka iniciatívy Pracujúce mamy, ktorá s touto témou zároveň má aj osobnú skúsenosť. Rozprávali sme sa s ňou aj o tom, čo ľudia o živote na materskej netušia. 

Ísť do práce skôr ako po troch rokoch je v zahraničí normálne

Zuzana Pavlíčková, ktorá pracuje na vedúcej pozícii v Slovenskom národnom stredisku pre ľudské práva, sa do práce vrátila v čase, keď mala dcéra 13 mesiacov.  „Už predtým ako som odišla na materskú dovolenku, som si to predstavovala tak, že by som sa chcela približne rok venovať výlučne dieťaťu a naplno si užiť materstvo. Po roku som skutočne cítila, že sa chcem vrátiť,“ vysvetľuje.


Matiek, ktoré začnú opäť pracovať skôr ako po troch rokoch, na Slovensku pribúda. V zahraničí ide o veľmi bežný jav. V mnohých európskych štátoch sa ženy vracajú do práce už okolo prvého roku.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121833 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • S čím sa stretávajú matky po návrate z materskej.
  • Aké benefity im môžu zamestnávatelia ponúknuť.
  • Či sú lojálnejšie voči firmám, pre ktoré robia.
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac