hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Ekonomika a financie

Ceny elektriny a plynu bude v stave núdze určovať vláda. Poslanci jej schválili nové kompetencie

Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením.

TASR
27. 9. 2022 18:13 Čas čítania: 1:25
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Ekonomika a financie
0
TASR
27. 9. 2022 18:13
Čas čítania: 1:25

Ceny elektriny a plynu bude v stave núdze určovať vláda. Poslanci jej schválili nové kompetencie

Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením.

TASR
27. september 2022, 18:13
Čas čítania: 1:25
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Kompetencie štátu v stave energetickej núdze sa posilnia. Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením. Vyplýva to z novely zákona o energetike, ktorú v utorok schválilo plénum Národnej rady SR. O právnej norme parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Účinnosť by mala nadobudnúť dňom vyhlásenia.


„Účelom návrhu zákona je zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny a plynu na najzraniteľnejších odberateľov prostredníctvom návrhu všeobecného hospodárskeho záujmu,“ uviedol rezort hospodárstva.

 

Koľko bude stáť Slovensko boj s energetickou krízou, sa ukáže najskôr až budúci rok.
Koľko bude stáť Slovensko boj s energetickou krízou, sa ukáže najskôr až budúci rok. Zdroj: TASR/AP

Rozšíri sa stav núdze 

Novela zákona zahŕňa rozšírenie súčasného konceptu stavu núdze v elektroenergetike o situáciu, keď cena veľkoobchodných energetických produktov na trhoch s energiou dosahuje po dlhší čas veľmi vysoké hodnoty.

 

Tie majú za následok cenovú nedostupnosť elektriny pre odberateľov a súčasne vyvolajú ohrozenie bezpečnosti štátu, zdravia a života veľkej skupiny odberateľov elektriny alebo hrozbu značných hospodárskych škôd u koncových odberateľov elektriny na vymedzenom území.


Stav núdze bude podľa novely zákona môcť v tomto prípade vyhlásiť len vláda na návrh Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorá bude súčasne oprávnená rozhodovať o uložení opatrení. Tie nariadi MH SR vyhláškou.

 

Právna norma hovorí tiež o katalógu opatrení, ktoré bude možné uložiť a nariadiť. Týkajú sa obmedzenia medzioblastnej kapacity na cezhraničné obchodovanie s elektrinou, ako aj využitia výrobných kapacít domácich zariadení na výrobu elektriny na účely dodávky elektriny koncovým odberateľom za určené ceny. Rovnaký mechanizmus je navrhnutý aj v plynárenstve.


Vzhľadom na to, že v situácii núdzového stavu bude ceny určovať vláda nariadením, novela zákona upravuje aj výnimku z bežnej cenovej regulácie. Cena určená vládou tak vylučuje použitie ceny určenej Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Anketa:Zobraziť výsledky >Skryť výsledky >
Obávaš sa energetickej krízy na Slovensku?
Áno.Nie.Neviem odpovedať.Hlasovať
Áno.75%
Nie.14%
Neviem odpovedať.11%

Maximálne na 180 dní 

Na základe pozmeňujúceho návrhu, ktorý predložil poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga, sa súčasne zavedie časové obmedzenie trvania stavu núdze na 180 dní s možnosťou aj opakovaného predĺženia. Zavádza sa tiež kontrola vlády, konkrétne prostredníctvom nevyhnutnosti schváliť predĺženie trvania stavu núdze parlamentom.


Povinnosť dodávok plynu určeným odberateľom za stanovené ceny v čase núdze sa zároveň nebude vzťahovať na strategické zásoby iných štátov uložené v zásobníkoch na území Slovenska.

 

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu zo spoločnej správy z výborov NR SR, ktorý plénum takisto schválilo. Rovnako sa táto povinnosť nebude vzťahovať ani na základnú náplň zásobníka.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: TASR - Jaroslav Novák
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Ekonomika a financie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac