hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Podnikanie

Vláda dnes schválila štátny rozpočet na budúci rok. Zaseknúť sa môže v parlamente

Podľa Igora Matoviča si polepšia oblasti zdravotníctva, školstva a verejnej správy. Odborníci tvrdia opak.

TASR, Radka Klučárová, Viktor Kniš
14. 10. 2022 12:24 Čas čítania: 1:41
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Podnikanie
1
TASR
Radka Klučárová
Viktor Kniš
14. 10. 2022 12:24
Čas čítania: 1:41

Vláda dnes schválila štátny rozpočet na budúci rok. Zaseknúť sa môže v parlamente

Podľa Igora Matoviča si polepšia oblasti zdravotníctva, školstva a verejnej správy. Odborníci tvrdia opak.

TASR
Radka Klučárová
Viktor Kniš
14. október 2022, 12:24
Čas čítania: 1:41
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Vláda Eduarda Hegera schválila tzv. zákon roka, ktorým je štátny rozpočet na budúci rok, informovala na Facebooku strana OĽaNO. Zákon kritizujú odborníci aj opozícia, ktorá môže obštrukciami docieliť rozpočtové provizórium.

 

Premiér Eduard Heger sa na tlačovej konferencii poďakoval partnerom za konštruktívnu diskusiu, ktorá podľa neho viedla k zostaveniu rozpočtu. „Máme zodpovedný rozpočet, rozpočet rozvoja a stability,“ dodal. 

 

Kabinet premiéra Eduarda Hegera v piatok opakovane schválil zvýšenie príjmov aj výdavkov štátneho rozpočtu na tento rok približne o 1,5 miliardy eur. Súčasťou materiálu je aj rozpis výdavkov, na ktoré budú financie použité. Vláda zároveň požiadala parlament o prerokovanie návrhu v skrátenom legislatívnom období.

 

Eduard Heger.
Eduard Heger. Zdroj: TASR/Martin Baumann

 

Rozpočet musí schváliť Národná rada SR, s čím môže mať menšinová koalícia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí problém. Strana SaS označila návrh za „diletantsky“ spravený a za bianko šek ministrovi financií Igorovi Matovičovi. Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš tento naratív odmieta a hovorí o pomoci ľuďom.

 

Smer-SD žiada, aby sa rozpočet zvýšil o 207 miliónov eur a umožnil opätovné vyplatenie 13. dôchodkov. 

Odborníci varujú

S pôvodným rozpočtom nesúhlasí ani bývalý minister školstva Branislav Gröhling. Školy podľa neho urgentne potrebujú zvýšenie počtu asistentov. Uviedol, že ak ministerstvo financií v rozpočte nezvýši zdroje na asistentov, tento problém narastie do „ozrutných rozmerov“.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po stretnutí so zástupcami zdravotníkov vyhlásil, že návrh budúcoročného rozpočtu je pre ministerstvo zdravotníctva neakceptovateľný. Po zmenách Igor Matovič sľubuje, že výdavky na zdravotníctvo dosiahnu v roku 2023 úroveň 7,62 miliardy eur. Oproti minulému roku pôjde o nárast o 1,24 miliardy eur

 

Pôvodne analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotných analýz Martin Samatana pre SME povedal, že ak bude rozpočet schválený, slovenské zdravotníctvo padne na úroveň Rumunska. Ľudia podľa neho môžu očakávať predlžovanie čakacích lehôt na operácie, ďalšie štrajky zdravotníkov i nárast odvrátiteľných úmrtí. 

 

Vo finálnom návrhu však vláda upravila niekoľko položiek a vyjasnila niektoré detaily. „Pôvodný rozpočet by som ohodnotil akademických Fx. Tento si zaslúži D. Ak sa jasne určí na čo presne a kedy (resp. za akých podmienok) bude použitá rezerva a opatrenie na kompenzáciu cien energií bude vykrývať náklady, tak by som dal C,“ napísal Smatana. Podrobnosti vysvetľuje v statuse na Facebooku, v ktorom zároveň dodáva, že hroziace rozpočtové provizórium v prípade neschválenia riadneho rozpočtu spôsobí degradáciu zdravotníctva. 

 

Po mimoriadnej tripartite v stredu minister práce Milan Krajniak informoval, že s návrhom rozpočtu nesúhlasí iba Združenie miest a obcí Slovenska. Zamestnávatelia aj odborári návrh rozpočtu vzali na vedomie, aj keď k nemu mali výhrady. Jednota dôchodcov na Slovensku však návrh štátneho rozpočtu kritizuje. Podľa predsedu JDS Michala Kotiana nepokryje ani najpozitívnejší scenár vývoja cien energií.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Zdroj: TASR - Martin BaumannNáhľadový obrázok: TASR – Martin Baumann
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac