hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Podnikanie - Startupy

V mladosti pirát, dnes ochranca autorských práv. Startup Rasťa Tureka pôsobí v biznise, kde sa točia miliardy a nie je konkurencia

Minulý rok bol pre startup prelomový. K počiatočným 7 miliónom získal od investorov ďalších 57. Najväčším aj najzaujímavejším investorom bol nepochybne Tencent.

Veronika Szűcs Rajničová
26. 10. 2022 16:30 Čas čítania: 7:22
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
V mladosti pirát, dnes ochranca autorských práv. Startup Rasťa Tureka pôsobí v biznise, kde sa točia miliardy a nie je konkurencia
Zdroj: Archív R. T.
Podnikanie - Startupy
0
Veronika Szűcs Rajničová
26. 10. 2022 16:30
Čas čítania: 7:22

V mladosti pirát, dnes ochranca autorských práv. Startup Rasťa Tureka pôsobí v biznise, kde sa točia miliardy a nie je konkurencia

Minulý rok bol pre startup prelomový. K počiatočným 7 miliónom získal od investorov ďalších 57. Najväčším aj najzaujímavejším investorom bol nepochybne Tencent.

Veronika Szűcs Rajničová
26. október 2022, 16:30
Čas čítania: 7:22
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
V mladosti pirát, dnes ochranca autorských práv. Startup Rasťa Tureka pôsobí v biznise, kde sa točia miliardy a nie je konkurencia
Zdroj: Archív R. T.
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

„Je to extrémne komplikované, nudné a nikto tomu nerozumie. Trh je z hľadiska ľudí, ktorí sa v ňom pohybujú, veľmi malý. Ale tečie tam okolo 130 miliárd dolárov ročne a v podstate tam nie je konkurencia. Sme tam iba my.“ Takto opisuje podnikanie s digitálnymi autorskými právami zakladateľ Pexu Rasťo Turek.  


Pex na jednej strane umožňuje držiteľom autorských práv kontrolovať v digitálnom prostredí ich dodržiavanie. Keď napríklad nelegálne použiješ cudziu hudbu alebo video, dajú ti na výber – buď obsah použiješ podľa licenčných podmienok, čo niekedy znamená aj zaplatiť, alebo tvoj obsah stiahnu. Prípadne sa s tebou budú súdiť. 


Keď si, naopak, umelec, môžeš sa v Pexe zaregistrovať, nahrať svoju hudbu a určiť si podmienky, za akých ju ľudia môžu používať. Startup takto spolupracuje napríklad so všetkými veľkými hudobnými spoločnosťami, ale aj drobnými umelcami. 


Autorské práva platia aj pre Reddit či Pornhub

„Všetky licencie sa dnes vydávajú ako takzvaný blanket. V praxi to vyzerá tak, že príde napríklad Universal Music, chce od niekoho kúpiť obsah a dotyčný povie, za koľko mu ho predá. My fungujeme na princípe, že sa za obsah platí, len keď sa hrá. Je to lacnejšie aj presnejšie,“ vysvetľuje Rasťo Turek.  

 

Hovorí, že sú pripravení zastupovať celý svet. Uľahčuje im to fakt, že sa musia popasovať iba s dvoma autorskými zákonmi – americkým a európskym. Americký sa vďaka rozsiahlemu šoubiznisu dostal v podstate všade do sveta. Európsky platí len na starom kontinente. Úplne iné legislatívne systémy na ochranu práv má iba hŕstka krajín, ako je Čína, Singapur a Rusko. 

 

Našimi klientmi sú všetky veľké hudobné spoločnosti, máme podchytený v podstate celý trh...


Podľa nového európskeho zákona, ktorý nadobudol účinnosť v marci tohto roka, musia platformy kontrolovať, či je obsah na nich autorsky vysporiadaný. Pre Pex je to veľká príležitosť.

 

Nový európsky zákon prináša pre platformy nové povinnosti. Ilustračné foto.
Nový európsky zákon prináša pre platformy nové povinnosti. Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Pixabay


Odvahu pustiť sa do vývoja vlastných technológií na kontrolovanie autorských práv má len hŕstka najväčších platforiem – Youtube, Tiktok a Facebook. Okrem nich je v hre približne 600 ďalších, ktoré pod nový zákon spadajú a potrebujú technológiu Pexu. 


Že ti už ďalšie platformy nenapadnú? Patrí sem napríklad Reddit, Mymixtapez, Mixcloud, Soundcloud, Audiomat, Thriller, Dance Fight a veľa ďalších. Autorské práva musí na konci dňa rešpektovať aj Pornhub. 


„Našimi klientmi sú všetky veľké hudobné spoločnosti, máme podchytený v podstate celý trh. Ďalej je to časť Hollywoodu, dospelý obsah a tak ďalej. Ako hovorím, nemáme veľmi konkurenciu, takže za nami musia prísť, či sa im to páči, alebo nie,“ konštatuje Turek.


Od piráta k strážcovi autorských práv  

Paradoxom je, že Rasťo Turek mal ešte na strednej škole v správe jednu z najväčších pirátskych stránok na svete. Tridsiatnik argumentuje tým, že v tom čase sa na Slovensku nedalo nič kúpiť ani zohnať. Ani keby človek veľmi chcel. 


Neexistovali streamovacie platformy. Zvláštnosťou boli aj kreditné karty. Čo si nenašiel fyzicky v regáloch obchodov a požičovní, to bolo v tom čase mimo dosahu. Mal si teda dve možnosti – buď si to nelegálne stiahnuť, alebo sa zmieriť s tým, že to nemáš. 


„Keby som si niektoré veci nestiahol, dnes nie som tam, kde som. Angličtinu som sa naučil z filmov. Dnes žijem v Amerike a viem sa tu uživiť,“ dodáva Turek. Aj po rokoch tvrdí, že pirátstvo je len otázka prístupu.

 

Keď ľudia nevedia získať obsah legálnou cestou, chcú ho dostať inak. A naopak, keď prístup majú, na pirátstvo nemajú dôvod. Ako príklad uvádza úspech platforiem, ako sú Spotify alebo Netflix.  


Hneď po skončení strednej školy sa Rasťo Turek dostal do Spojených štátov. Svojimi aktivitami na internete vzbudil pozornosť majiteľa firmy, ktorá sa zaoberala technickou bezpečnosťou finančných systémov. Nemčina bola podľa slov startupistu jeho druhým jazykom a majiteľ firmy bol takisto potomkom Nemcov, čo im uľahčilo komunikáciu. „Deti, učte sa jazyky, zachránia vám zadok,“ smeje sa. 


V USA sa začala nová kapitola jeho života. Len pol roka po tom, ako nastúpil do firmy, prišla ďalšia zmena. Spoločnosť kúpil Google a rodák zo Slovenska sa ešte pred dvadsiatkou ocitol v jednej z najväčších technologických firiem na svete.  

 

Rasťo pracoval aj pre Google. Ilustračná fotografia.
Rasťo pracoval aj pre Google. Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP


Pre mladého chalana to bolo ako splnený sen. „Mojou náplňou práce bolo robiť to, čo ma baví. Mali sme trikrát denne teplé jedlo a k dispozícii všetko od posilňovní cez práčovňu až po vlastné kino. Akoby som stále mal pri sebe rodičov, ktorí sa o mňa starajú,“ spomína. 


V kútiku duše sa však vždy chcel stať podnikateľom ako jeho otec. Príležitosť sa naskytla po odchode z Googlu. Založil spoločnosť Synopsi, v rámci ktorej chcel vytvoriť niečo ako Shazam pre video. 


V praxi to malo fungovať tak, že by si mohol namieriť smartfón na akúkoľvek obrazovku a aplikácia by ti povedala, čo presne pozeráš. Napríklad by si zistil, že v televízii ide práve 2. epizóda 6. série Teórie veľkého tresku a vyšiel by ti link, kde si ju môžeš pozrieť online. Kým však Rasťo Turek prišiel na to, ako to urobiť, Synopsi už bola odpísaná ako neúspešná. 


Vybral sa teda do Paramount Pictures a výkonnej rade predostrel svoj nápad. „Sedelo tam 25 ľudí a ja. Pozreli sa na seba a rovno mi povedali, že to nikoho nezaujíma. Ale štvalo ich, že im ľudia kopírujú obsah po celom internete, a potrebovali to vyriešiť. Po pár týždňoch výskumu som prišiel na to, že majú k problému zlý prístup a nepoňali ho správne. Videl som, že sa to dá robiť inak, a tak vznikol Pex,“ rozpráva startupista. 


Zisk verzus risk 

Súčasnú hodnotu Pexu Rasťo Turek odhaduje niekde medzi 500 a 800 miliónmi dolárov. „Finančne tam určite ešte nie sme. Trh oceňuje, že máme veľmi málo konkurencie a je to aktívna sféra. Cez covid sme mali definitívne ponuky vyše miliardy. Najväčšia bola skoro tri miliardy,“ hovorí. 


Jedným dychom však dodáva, že by to vyzeralo dobre len na papieri a zodpovednosť zobrať ocenenie, ktoré je v praxi ťažko dosiahnuteľné, by mohlo byť pre firmu osudným. Buď by ju to položilo na lopatky, alebo by sa musela znova reevaluovať. „Radšej budem mať hodnotu 100 miliónov a pokoj v duši​​.“ 

 

V momente, keď sa musíš sústrediť na profitabilitu, dôsledky sú celkom značné. Firma nemôže rapídne investovať ani robiť rizikové kroky...


Firma sa v súčasnosti nachádza vo fáze, keď netvorí zisk, ale zásadne investuje. Najväčšie prostriedky zabrala nová orientácia na európsky autorský zákon. Získali tak veľkú konkurenčnú výhodu, ale ocitli sa v červených číslach. Najbližšie roky Rasťo Turek neočakáva zásadnú profitabilitu, no neprekáža mu to. 


Kým má podľa neho firma prístup k peniazom a naklonených investorov, zisk nepotrebuje. „V momente, keď sa musíš sústrediť na profitabilitu, dôsledky sú celkom značné. Firma nemôže rapídne investovať ani robiť rizikové kroky,“ vysvetľuje. 


Na začiatku sa trh na Pex pozeral veľmi skepticky. Ziskovosť bola jediná možnosť, ako sa udržať. Na druhej strane celý tím tvorilo dokopy 12 ľudí a firma nedokázala rásť.  

 

Tím Pexu pred troma rokmi. Dnes ich je približne stovka.
Tím Pexu pred troma rokmi. Dnes ich je približne stovka. Zdroj: LinkedIn/Pex


Minulý rok bol pre startup prelomový. K počiatočným 7 miliónom získal od investorov ďalších 57 miliónov. Najväčším aj najzaujímavejším investorom bol nepochybne Tencent. 


Rozhodnutie prijať na palubu investičného giganta hodnotí Rasťo Turek s odstupom času veľmi pozitívne – firme poskytli peniaze a ďalej sa nestarajú. Aj keď ide o spoločnosť z Číny, kde je kontrola veľmi obľúbeným pojmom, jej finančné systémy sú postavené na princípe Silicon Valley. Drvivá väčšina ľudí vo vedení sú tiež Američania. „Keď sme od nich brali peniaze, mali sme medzi sebou jasne určené pravidlá a zatiaľ ich dodržujú,“ dodáva podnikateľ.


Najbližšie mesiace čaká Pex nové kolo financovania. Výsledkom môže byť injekcia vo výške desiatok, ale aj stoviek miliónov dolárov. „Snažíme sa brať tie najlogickejšie sumy, aké sa dajú. V poslednom kole sme mali nazbieraných viac než 250 miliónov dolárov a zobrali sme úplne najmenej, koľko sme mohli,“ prezrádza Rasťo Turek. Očakáva, že v tomto kole bude situácia veľmi podobná. 


Každý investor prichádza s predstavou, akú časť firmy by rád kúpil. V minulom kole mal problém práve Tencent, ktorý je zvyknutý investovať na začiatku vo veľkom a potom dodávať firme investičné injekcie podľa potreby, keď im to dáva zmysel. 


Vyrokovať najnižšiu možnú sumu vraj bolo náročnejšie a zdĺhavejšie ako celé investičné kolo. Výhodou však je, že teraz sa k peniazom od Tencentu vedia dostať pomerne jednoducho a rýchlo. 


Väčšinu Pexu stále vlastnia zamestnanci. Na druhom mieste sú podielovo investori a za nimi Rasťo Turek. Keďže americký systém umožňuje kontrolu firmy podľa počtu miest vo výkonnej rade a nie veľkosti podielu, má na konci dňa aj tak firmu vo vlastných rukách. 


Ak by však väčšina zamestnancov súhlasila s tým, že chcú firmu predať, nebránil by sa tomu. Je pre neho dôležité, aby ľudia chceli v Pexe pracovať. Ponuky by aj boli. Od založenia startupu ich prišlo okolo dvoch tuctov a najvyššia hovorila o miliarde dolárov. 


Keď nepohodlnosť vytvára príležitosti 

Rasťo Turek sa už na Slovensko vrátiť nechce. Okrem rozbehnutého biznisu ho v zámorí drží aj rodina a zázemie, ktoré si za tie roky vybudoval. Rodnú hrudu opúšťal v čase, keď tu startupová scéna prakticky neexistovala. Aj keby ako mladý človek chcel rozbehnúť biznis, len ťažko by našiel seniorského partnera, ktorý by mu s tým pomohol. 


Dnes je už podľa neho všetko inak a emigrovať do USA sa Slovákom neoplatí tak veľmi ako v čase, keď odchádzal on. 


„Väčšina Slovákov vyrastá v strednej alebo vo vyššej kvalite života. Keď sa človek odsťahuje do USA, začína úplne od začiatku. Kým sa dostane do strednej triedy, trvá to päť až desať rokov. Veľa ľudí si uvedomí, že je to pre nich strop. Že mohli ostať na Slovensku a nestrácať desať rokov svojho života,“ hovorí. Veľká časť mladých preto príde do Ameriky na pár rokov a potom sa vracia domov. 

 

Obávam sa, že Slovensko nemá veľké možnosti, kým ľudia nezmenia prístup k cudzincom, a to môže trvať celé generácie...


Na Slovensku sa dnes podľa neho dajú vybudovať relatívne silné biznisy a veci sa hýbu správnym smerom. 


„Nebol som ‚doma‘ 10 rokov. Keď som na chvíľu prišiel vlani v novembri, rozdiel bol skutočne citeľný. Angličtina je aspoň v Bratislave dnes už aktívny jazyk. Mladí sú znalí, vedia, ako veci v USA fungujú, a nie je to také tajomstvo, ako to bolo pred pätnástimi rokmi,“ dodáva.


Často hovorí o tom, ako si na Slovensku udržať mladé talenty, ktoré z krajiny odchádzajú. Podľa Rasťa však ľuďom nechýbajú dôvody, prečo ostať, ale skôr dôvody, prečo prísť. Financie pritom nie sú najväčším problémom. 

 

Anketa:Zobraziť výsledky >Skryť výsledky >
Chceš odísť zo Slovenska do zahraničia? 
Áno, pokiaľ sa bude dať, tak nastálo.Áno, na nejaké obdobie. Skôr nie. Určite nie. Neviem.Hlasovať
Áno, pokiaľ sa bude dať, tak nastálo.21%
Áno, na nejaké obdobie. 32%
Skôr nie. 21%
Určite nie. 21%
Neviem.5%


Príležitosť na zmenu vidí vo vytvorení kvalitných zákonov na podnikanie, napríklad v oblasti biotechnológií alebo kryptomien: „Slovensko môže vytvoriť statickú a jasnú legislatívu, kde sú pravidlá hry jasne dané.“ 


Dôvodom, prečo všetci startupisti chcú ísť do USA, podľa neho nie je ten, že sa im tam dobre žije. Startup je o tom, že človek nie je spokojný so status quo a chce ho zmeniť. Vytvárať krajinu, kde chcú ľudia žiť, je chybou z hľadiska inovácie. 


„Taká je napríklad celá Európa – na život je oveľa príjemnejšia ako USA, najmä ak si chce človek oddýchnuť a chvíľu nič nerobiť. Štát sa postará. Inovácie v USA sú na tom lepšie, lebo sa nič iné ako makať ani nedá. Keď človek zastane, tak umrie. Veľmi málo startupistov funguje tak, že si žije pohodlne a aj tak chce mať stále nové myšlienky,“ myslí si.  


Ešte ťažšie ako vytvoriť efektívnu legislatívu je podľa Rasťa Tureka zmeniť nastavenie Slovákov voči cudzincom: „Obávam sa, že Slovensko nemá veľké možnosti, kým ľudia nezmenia tento prístup, a to môže trvať celé generácie.“

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Archív R. T.
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac