hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Veronika Szűcs Rajničová
2. novembra 2022, 12:30
Čas čítania 6:02

Ako zapadnúť v novej práci, nezblázniť sa z pracovného tempa a získať si kolegov? Toto radia odborníci

Kategória:
Podnikanie
Uložiť Uložené
Ako zapadnúť v novej práci, nezblázniť sa z pracovného tempa a získať si kolegov? Toto radia odborníci
Zdroj: Pexels/Diva Plavalaguna

Ako si nájsť vhodné pracovné tempo, prejaviť ambície a ako si nevyrobiť faux-pas pri prvých rozhovoroch? Prinášame tipy na prvé týždne v novej práci.

Úspešne si prešiel pracovným pohovorom, urobil si dojem a čakajú ťa prvé dni v novej práci. Gratulujeme k ďalšiemu stresujúcemu obdobiu. Ako si ho uľahčiť a ako čo najlepšie zapadnúť do nového kolektívu? Odpovede sme hľadali u odborníkov z HR, pracovných koučov aj u psychológa. 


Na Refresheri ti okrem iného prinášame tipy, ktoré využiješ vo svojom pracovnom živote. Snažíme sa ťa inšpirovať, vzdelávať aj pobaviť. Ak sa ti naša práca páči a chcel by si jej čítať viac, pridaj sa do klubu Refresher+.  


Prvé dni v novej práci sú špeciálne náročné pre tých, ktorí patria medzi introvertov a nadväzovanie nových kontaktov im nejde prirodzene. „Nelámte situáciu cez koleno, ale zoznamovaniu s novými kolegami sa nevyhýbajte. V tíme sa určite nájde niekto, s kým si perfektne porozumiete a bude vám prirodzené baviť sa s ním,“ posmeľuje Honza Klusoň, CEO spoločnosti Welcome to the Jungle.  


Neboj sa poprosiť o pomoc manažéra alebo nadriadeného, ktorý ťa môže so všetkými zoznámiť. Psychologička online poradne Mojra.sk Lenka Varadyová odporúča chvíľu pozorovať kolektív a zistiť, či má nejaké zaužívané rituály, ako napríklad spoločný obed. Ak si si žiadne nevšimol a nie je ti to proti srsti, môžeš ich iniciovať aj ty sám. Možno postačí, keď do spoločnej kuchynky donesieš koláčiky.

27. marca 2024, 13:00 Čas čítania 3:39 Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru

„Nový kolega by mal ideálne najskôr počúvať pozorne ostatných. Špeciálne introverti majú dar pozorovania. Mal by zistiť, aké majú záujmy, aby následne vedel vyhľadávať spoločné témy a prejaviť záujem o kolegov,“ myslí si Silvia Langermann, PCC zo spoločnosti Power Coaching. Keď sa poznáš a vieš, že hlučné davy nie sú nič pre teba, oslov menšie skupinky alebo si k niekomu prisadni na obede.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123965 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako a kedy začať hovoriť o svojich ambíciách.
  • Ako to s iniciatívou neprehnať.
  • Ako si nastaviť realistické očakávania.
  • Čo sa určite pýtať a nepýtať nových kolegov.
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac