hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Ekonomika a financie

Prečo dražejú hypotéky a o koľko môžu narásť? Stále sa mi oplatí refinancovanie? Odpovedáme na najčastejšie otázky

Hrozba zvyšovania úrokových sadzieb zvýšila záujem Slovákov o refinancovanie hypoték do takej miery, že padol nový rekord.

Veronika Szűcs Rajničová, TASR
16. 5. 2022 13:30 Čas čítania: 3:02
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Ekonomika a financie
1
Veronika Szűcs Rajničová
TASR
16. 5. 2022 13:30
Čas čítania: 3:02

Prečo dražejú hypotéky a o koľko môžu narásť? Stále sa mi oplatí refinancovanie? Odpovedáme na najčastejšie otázky

Hrozba zvyšovania úrokových sadzieb zvýšila záujem Slovákov o refinancovanie hypoték do takej miery, že padol nový rekord.

Veronika Szűcs Rajničová
TASR
16. máj 2022, 13:30
Čas čítania: 3:02
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Nad sladkými časmi lacných hypoték sa od januára zaťahujú mraky. Viaceré komerčné banky oznámili zvyšovanie úrokových mier, najmä pri dlhších fixáciách, a upravili podmienky refinancovania. ČSOB dokonca pozastavila prenos hypotekárneho úveru z inej banky. Pre enormné množstvo žiadostí už nestíhali vybavovať klientov. 

 

„Úroky na hypotékach narástli z jednoduchého dôvodu. Bankám sa navýšila cena spojená s požičiavaním dlhodobých peňazí,“ vysvetľuje Matej Dobiš z portálu Finančný kompas. „Ak pre banky táto cena klesne, budú schopné opäť tlačiť úrokové sadzby smerom dole, či tak však urobia, je otázne. Ak sa tak nestane, úrokové sadzby môžu v súvislosti so zvýšenou infláciou či úpravami sadzieb na podnet Európskej centrálnej banky (ECB) stále rásť.“

 

Rast úrokových sadzieb na hypotékach bude pravdepodobne pokračovať.
Rast úrokových sadzieb na hypotékach bude pravdepodobne pokračovať. Zdroj: Unsplash/Tierra Mallorca

Neistá budúcnosť 

Po poslednom zdražovaní sa priemerná úroková sadzba pri 10-ročnej fixácii drží na úrovni 2,68 %. Oplatí sa teda pri súčasných úrokoch čakať na zlepšenie situácie, alebo konať, ak si chcem kúpiť nehnuteľnosť do piatich rokov? Jednoznačná odpoveď na to neexistuje, no experti sa zhodujú, že zdražovanie môže ešte pokračovať.  

 

Podľa Dobiša by u nás mohla teoreticky nastať aj podobná situácia, ako je teraz v Českej republike. Sadzby sa tam pohybujú v dvojnásobných hodnotách, v niektorých prípadoch dokonca trojnásobných. 

 

Veľa závisí od rozhodnutí ECB. Analytička 365.bank Jana Glasová očakáva, že ECB bude vzhľadom na vojnu na Ukrajine a riziko ekonomického spomalenia v eurozóne pristupovať k sprísňovaniu svojej menovej politiky opatrne.

 

 

Hlavnú úrokovú sadzbu preto zvýši len mierne a pravdepodobne až v druhej polovici roka. „Mierne zvyšovanie sadzby ECB by však malo pokračovať aj v budúcom roku a nadväzovať naň bude aj zvyšovanie sadzieb na hypotekárnom trhu,“ myslí si Glasová.

 

Hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Michal Horváth súhlasí s tým, že ECB v súčasnej situácii pravdepodobne nepristúpi k radikálnemu zvyšovaniu úrokov. Očakáva však, že úrokové sadzby by počas aktuálneho roka mala zvyšovať trikrát. 

 

Dlhšie je lepšie

Ľudia sa v neistých časoch prikláňajú k dlhodobému držaniu úroku aj za cenu, že je o niečo vyšší, z obavy, že bude ešte horšie. Aj Dobiš zastáva názor, že pri produkte, akým je hypotekárny úver, sa neoplatí správať špekulatívne. Voľba dlhodobej fixácie je tak aj napriek zvýšeniu úrokov stále tým najbezpečnejším riešením.

 

Pri zdražovaní ponechali banky výhodný úrok na najkratšej, ročnej fixácii. Ponúka ju relatívne málo inštitúcií a stále predstavuje obrovské riziko. Komu sa teda oplatí? „Dlžníci sa pre tieto fixácie rozhodujú z dôvodu, ak na splátku vyšších úrokov pri dlhších fixáciách nemajú peniaze, alebo v prípade, že sa nehnuteľnosť chystajú o rok predať,“ konštatuje analytik. 

 

Drahšie hypotéky so sebou priniesli niekoľko problémov.
Drahšie hypotéky so sebou priniesli niekoľko problémov. Zdroj: Pexels/RODNAE Productions

 

Oplatí sa aj refinancovanie

Hrozba zvyšovania úrokových sadzieb zvýšila záujem Slovákov o takzvané refinancovanie hypoték. Kým v júli 2021 tvorilo refinancovanie 30 % zo všetkých nových úverov a v decembri 28 %, v januári tohto roka vyskočilo na 48,5 % a vo februári takmer na 60 %, potvrdil finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. 

 

Vo februári dosiahol podiel refinančných úverov absolútny historický rekord, keď z celkového objemu poskytnutých úverov na bývanie vo výške 2,143 miliardy eur tvorilo refinancovanie starších úverov 1,277 miliardy eur.

 

Čo v prípade, ak chcem refinancovať hypotéku teraz v marci? Kde a za akých okolností sa to teraz ešte oplatí? „Ak vychádzame zo situácie, ktorá tu bola v posledných rokoch, a porovnávame úrokové sadzby s tými aktuálnymi, môžeme mať ako dlžníci pocit, že nikde. Ak sa však pozrieme na to, ako dynamicky sa sadzby upravujú, môže byť s odstupom času odpoveď taká, že prakticky kdekoľvek, kde natrafíte na dlhodobú fixáciu s úrokom pod 3 %,“ konštatuje Dobiš. 

 

 

Banky krotia nadšenie

Refinančnú horúčku potvrdila aj ČSOB, ktorá v uplynulých týždňoch čelila náporu nových klientov od konkurencie. Žiadosti o refinancovanie sa medziročne zdvoj- až strojnásobili. Pre veľmi vysoký záujem o hypotekárne úvery musela banka dočasne pristúpiť k pozastaveniu prijímania žiadostí o refinancovanie.

 

Ostatné banky sa zatiaľ k podobnému kroku neuchýlili, no podľa portálu Index zrušili benefity, ako napríklad uhrádzanie poplatku za prechod klienta z jednej banky do druhej. Pokuta sa pohybuje do jedného percenta z výšky úveru.

 

Aktuálne ho má v ponuke len Tatra banka a v obmedzenej miere aj Slovenská sporiteľňa (týka sa iba hypoték, ktoré neboli sprostredkované finančným agentom).

 

Prehľad aktuálnych úrokových sadzieb

(pri hypotéke 160-tisíc eur a čase splácania 20 rokov podľa lehoty fixácie)

 

Fixácia 1 rok 3 roky 4 roky 5 r. 7 r. 10 r. 15 r. 20 r.
365 bank   0,75% 1,45% - 2,65% - 3,65% - -
Slovenská sporiteľňa  0,89% 1,49% - 1,69% - 2,29% 2,69% -
Tatra banka 1,09% 1,99% - 2,19% 2,29% 2,59% - -
VÚB banka 1,49% 1,49% 1,69% 1,79% - 2,59% - -
ČSOB 1,50% 1,50% 1,85% 1,85% - 2,25% 2,45% 2,75%
mBank   1,54% 1,64% - 1,84% 2,34% 2,94% - -
Fio  2,10% 2,10% - 2,30% - - - -
Prima banka  - 0,60% - 1,20% 1,80% - - -
Unicredit bank  - 2,29% 2,39% 2,49% 2,49% 2,49% - -

Zdroj dát: Finančný kompas (13. 5. 2022)
Pozn: úrokové miery sa môžu meniť v závislosti od klienta 

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Zdroj: IndexNáhľadový obrázok: Unsplash/Tierra Mallorca
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Ekonomika a financie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac